یکی از مراجع تقلید گفت: هر مدیر و مسئولی که در انجام وظایف خود کوتاهی نماید ضامن است و باید پاسخ گوی کوتاهیها و ناکارآمدیهای خود باشد.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، وضعیت این روزهای بازار و مشکلات معیشتی مردم و هموطنان در ماه ضیافت الهی، مشکلات متعددی را برای همگان ایجاد کرده و استمرار بخشیده است که تنها صبوری همین مردم مظلوم، سبب شده تا تحمّل این وضعیت به ویژه در ماه میهمانی خدا، قابل تحمل و تاحدودی سهل شود.
به نظر میرسد که سه ضلعی «وضع و استمرار تحریمهای ظالمانه از سوی دشمنان»، «ناکارآمدی برخی از مسؤولان به ویژه در بین مسؤولان ردههای بالا و میانی» و همچنین «خرید بیش از مقدار نیاز از سوی برخی از مردم» سبب ایجاد این مشکلات شده است و البته استمرار این مسائل در ماه رحمت الهی، خبرنگاری را در قم بر آن داشت تا این موضوع را در قالب سه سوال با مرجع بزرگوار، آیت الله ناصر مکارم شیرازی در میان گذارد و حُکم شرعی آن را جویا شود.
بر این اساس، متن استفتاء ارسال شده برای این مرجع تقلید به این شرح است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
محضر مرجع عالیقدر جهان اسلام حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
سلام علیکم
با احترام و با آرزوی قبولی طاعات و عبادات در ماه ضیافت الهی و آرزوی توفیق روزافزون و سلامتی
همان گونه که مستحضرید کشور عزیزمان این روزها در شرایط جنگ اقتصادی قرار دارد و سه عامل «تحریمهای ظالمانه دشمنان»، «ناکارآمدی برخی از مسئولان» و همچنین «خرید بیش از مقدار نیاز از سوی برخی از مردم» به عنوان سه ضلع مثلث بسیاری از مشکلات امروزی، شرایط خاصی را بر بازار مسلمین حاکم کرده است.
بدیهی است که در بین این سه عامل، موارد دوم و سوم به خود ما و عملکردمان بر میگردد و میتوان با اتخاذ تدابیری، به اصلاح این دو عامل همت گمارد.
اکنون مستدعی است با پاسخ دادن به این پرسشها راهنماییهای لازم را مبذول فرمایید.
۱. رهنمود مختصر و در عین حال عملی حضرتعالی برای برون رفت از مشکلات ملموس امروز جامعه چیست؟
۲. حُکم شرعی بر سر کار ماندن مسؤولانی که اهتمام لازم و کافی برای حل مشکلات جامعه و مردم ندارند چیست؟
۲. حُکم شرعی خرید بیش از مقدار نیاز از سوی مردم– که این روزها گرانی و حتی نایاب شدن برخی کالاها را به ویژه در ماه مبارک رمضان به دنبال داشته و دارد – چیست؟
دوام توفیقات آن مرجع عالیقدر و همچنین تعجیل در ظهور حضرت بقیت الله الاعظم ارواحنا فداه و عجل الله تعالی فرجه الشریف را از درگاه پروردگار منان مسئلت داریم؛ و الامر الیکم.»
و، اما پاسخ دفتر این مرجع عظیم تقلید به این استفتاء شرح است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
با اهداء سلام و تحیت؛
۱. ما در هیچ امری که برای زندگی مردم خصوصا قشر ضعیف جامعه مفید بوده، سکوت نکرده و علاوه بر راهکارهای اجرایی و عملی، بارها و بارها در دیدارهای خصوصی و عمومی به مسؤولان در مورد برخی مشکلات و مفاسد، گرانیها و نابسامانیهای اقتصادی و فرهنگی موجود تذکر داده و باز هم تذکر خواهیم داد و این مطالبات را به صورت جدی بیان کرده ایم.
البته گوش دادن و عمل کردن به این تذکرات مطلب دیگری است.
ضمناً همانگونه که در سوال نیز اشاره کرده اید بخشی از مشکلات به واسطه برخی رفتارهای اشتباه مردم میباشد از جمله هجوم آوردن مردم به سمت خرید بیشتر محصولی که در بازار گران شده، باعث گرانتر شدن آن میشود و چنانچه مردم از خرید مازاد بر نیاز اجتناب نموده و در صورت امکان از خرید آن به مدت موقت اجتناب کنند، قطعا موجب ارزان شدن آن خواهد شد.
۲. در این گونه موارد باید براساس قوانین و مقررات مربوطه عمل شود، اما بدیهی است که هر مدیر و مسؤولی که در انجام وظایف خود کوتاهی نماید ضامن است و باید پاسخگوی کوتاهیها و ناکارآمدیهای خود باشد.
۳. روشن است که این گونه رفتارها موجب خسران و خسارت بر اقتصاد کشور است و بر همه لازم است که از آن چه که موجب اختلال در نظام اقتصادی کشور است خودداری کنند.
همیشه موفق باشید
دفتر آیت الله العظمی مکارم شیرازی/ استفتائات.»
اکنون به نظر میرسد که باز هم دو ضلعی مسؤولان و مردم باید حل کننده مشکلات باشند؛ یعنی از یک طرف مسؤولان با اتخاذ تدابیر علمی و البته عملی، به جدّ این مسائل را در دستور کار قرار دهند و بدانند که هرگونه کوتاهی در این زمینه موجب ضمان است و از طرف دیگر مردم هم بدانند که برخی رفتارهای غیرمنطقی، نوعی خودزنی است و موجب خسران و خسارت بر اقتصاد کشور میشود که باید در عواقب آن تأمّل و از آن خودداری کنند.