یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: در موضوع بحث انتقال تکنولوژی اتمی به عربستان آمریکا برای تقابل با ایران و قرار دادن عربستان در نقطه مقابل ایران مسئله هستهای شدن سعودی را مطرح میکند.
سیدجعفررضوی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص شرط واشنگتن در قبال عربستان در راستای همکاری اتمی با این کشور گفت: آمریکا در تجربه انتقال تکنولوژی هستهای به کشورهای مختلف مانند هند و پاکستان چند نکته را مدنظر داشته است اول آنکه در هیچ یک از کشورهایی که به ظاهر تکنولوژی هستهای به آنها منتقل میکند اجازه بومی ساختن این تکنولوژی را نمیدهد و همان مقدار از تکنولوژی را که در اختیار این کشورها قرار میدهد با حضور کارشناسان آمریکایی انجام میدهد تا اساسا این تکنولوژی بومی سازی نشود.
وی ادامه داد: به عنوان مثال در هند این کشور به میزانی که توانست در این صنعت پیشرفت کند این صنعت را بومی کرد و زمانی که خواست از یک حدی جلوتر برود با ممانعت آمریکاییها مواجه شد و زمانی که آمریکا به این موضوع پی برد هند را در همان جایگاهی که قرار داشت، متوقف کرد.
رضوی در خصوص پاکستان نیز گفت: در تجربه پاکستان همه آنچه در تکنولوژی هستهای در پاکستان است در دست کارشناسان آمریکایی است لذا شاهد آن هستیم که هیچ گاه در هیچ جای دنیا از پاکستان به عنوان قدرت هستهای یاد نمیشود. با این دو تجربه تعاملات آمریکا در برابر عربستان و امارات دارای چند نکته است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا در تشریح این نکات یادآور شد: قطعا آمریکا در قبال سعودیها نیز همچون هند و پاکستان اجازه انتقال تکنولوژی به صورت کامل را نخواهد داد و شواهد حکایت از آن دارد که آمریکاییها قصد آنکه حتی به تاسیس نیروگاه هستهای جدی در عربستان بپردازند را نیز ندارند و صرفا به دنبال رسانهای شدن این خبر هستند.
وی مسئله دوم در این خصوص را ایجاد قدرت پوشالی برای عربستان در قبال جمهوری اسلامی دانست و خاطرنشان کرد: در موضوع بحث انتقال تکنولوژی اتمی به عربستان آمریکا برای تقابل با ایران و قرار دادن عربستان در نقطه مقابل ایران مسئله هستهای شدن سعودی را مطرح میکند.
رضوی در موضوع پیوستن عربستان به بحث پروتکل الحاقی نیز گفت: بحث پیوستن کشورها به پروتکل الحاقی همواره از طرف کشورهای قدرتمند مطرح است در حالی که آمریکا و اسرائیل چندان به این پروتکل پایبند نیستند و حتی در بازههایی از آن خارج شدند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: بر همین اساس به نظر میرسد پروتکل الحاقی یک پیش شرط اولیه برای همه کشورهایی است که میخواهند صنعت هستهای داشته باشند، اما در مورد عربستان به صورت جدیتر مطرح میشود، چون آمریکا حاضر نیست این تکنولوژی را به صورت کامل در اختیار آنها قرار دهد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا اسرائیل به عنوان کشور برخوردار از صنعت هستهای به عضویت پروتکل الحاقی درآمده است یا خیر گفت: رژیم صهیونیستی هرگز عضو پروتکل الحاقی نشده و آنها هیچ گاه اطلاعاتی از فعالیتهای هستهای خود منتشر نکردند بر این اساس آخرین اطلاعات مربوط به صنعت هستهای رژیم صهیونیستی مربوط به ۴۰ سال قبل است که آن زمان ۲۰۰ کلاهک هستهای داشته اند، اما در شرایط فعلی هیچ کس از میزان قدرت هستهای اسرائیل باخبر نیست و خود آمریکا نیز با اعزام جاسوسانی به نهادهای امنیتی اسرائیل به دنبال کسب اطلاعات از فعالیتهای هستهای رژیم صهیونیستی است.