به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، مراسم پایانی دهمین جشنواره مردمی فیلم عمار از لحظاتی پیش و بعد از تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید، سرود جمهوری اسلامی ایران و پخش کلیپهایی با موضوع مقاومت، خلاصهای از مراسم افتتاحیه این دوره از جشنواره و پاسخ سختی که نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به عملیات تروریستی آمریکا در کشور عراق که به شهادت سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی دادند و با حضور خانوادههای شهدا، چهرههای فرهنگی و هنری، چون محمدرضا سرشار، محسن یزدی، محمد مهدی سیار، حجت الاسلام رهدار در تالار اندیشه حوزه هنری آغاز شد.
هیئت داوران در بخش مستند رویای ایرانی؛ شامل سیدامیر سیاح، محسن شاکری نژاد، محمد فدایی، سیدمجتبی قافله باشی و سیدمهدی فردحسینی ضمن تقدیر از آثار «نبرد امواج» و «مسیر نو» به کارگردانی «وحید فرجی» لوح افتخار این بخش را به اثر «توان دفاعی (بعد از ۲۵۰۰ سال)» به کارگردانی «علی طادی» به علت «پرداختن به سوژهای ویژه و داشتن پیوست تاریخی» و اثر «ناجی کرونر» به کارگردانی «مسعود کارگر» به علت «نمایش شیرین جلوهای از همکاری گروهی دانش بنیان و مومنانه» اهدا کرد.
همچنین هیئت داوران؛ فانوس این بخش را به اثر «مخترع آهنی» و به کارگردانی «محمدجواد رئیسی» به علت «داشتن روایت پرجاذبه، طنز به جا، فرم خلاقانه و همچنین امید بخشی در عین بیان نقدهای موجود» اهدا کرد.
هیئت داوران در بخش «مستند همت مومنانه»؛ شامل سیدامیر سیاح، محسن شاکری نژاد، محمد فدایی، سیدمجتبی قافله باشی و سیدمهدی فردحسینی ضمن تقدیر از اثر «خودکار» به کارگردانی «محمد ثقفی» و اثر «خاکریز پرویز» به کارگردانی «قدرت باقری» و اثر «دریاچه امید» به کارگردانی «فاطمه مرزبان» لوح افتخار این بخش را به اثر «بازار تزارها» به کارگردانی مشترک «محسن مقصودی و مهدی فریدی» به علت «جسارت در پژوهش میدانی ظرفیتهای مغفول» و اثر «در کنار هم» به کارگردانی «سید مجتبی خیام الحسینی» به علت «نمایش دغدغههای مسئولانه یک کارآفرین و همکاری دو ملت ایران و افغانستان» اهدا کرد.
همچنین هیئت داوران؛ فانوس این بخش را به دو اثر «مجموعه مستند نور (قسمت وطن آرزوها)» به کارگردانی «مهدی فارسی» به علت «تصویرگری گوشههایی از جهاد فردی، جمعی و خانوادگی» و اثر «یکی از ما (سایت هسته ای)» به کارگردانی «امیرعسگری» به علت «پرداخت ماهرانه به الگوی بومی از اشتغال زایی روستایی» اهدا کرد.
امیر عسگری: جایزه خود را به خانواده سردار شهید پورجعفری تقدیم میکنم
امیر عسگری کارگردان مستند «یکی از ما» بعد از دریافت جایزه خود گفت: آمدم تا این جایزه را به خانواده سردار شهید پورجعفری تقدیم کنم.
وی افزود: ایشان یک عمری در خدمت حاج قاسم بود و اگر حاج قاسم آب میخواست او تا در بطری را برای حاجی باز میکرد.
عسگری تصریح کرد: او مثل یک سرباز خدمتگزار در خدمت حاج قاسم و همراه با او بود. حاج قاسم به او گفته بود حسین تو باید تا قبر هم با من بیایی و در انتها دیدید که تا انتها باهم بودند.
هیئت داوران در بخش مستند حافظه ملی؛ متشکل از عباس سلیمی نمین، موسی حقانی، سید ناصر هاشمزاده، محمدحسن روزیطلب و یعقوب توکلی، ضمن تقدیر از اثر «آسوده بخواب کوروش» به کارگردانی «علی فراهانی» لوح افتخار این بخش را به اثر «آن شش نفر» به کارگردانی «محمدعلی یزدانپرست» به دلیل «ایده خوب، موضوع بکر و پژوهش قوی» و اثر «روایت رهبری» به کارگردانی «مهدی نقویان» به دلیل «پاسخگویی به شبهات مهم و استفاده از فیلمهای دیده نشده و پژوهش خوب» اهدا کرد.
همچنین هیئت داوران؛ فانوس این بخش را به اثر «پدر طالقانی» به کارگردانی «محمدعلی محمددوست» به دلیل «روایت مستند مبارزات مرحوم آیت الله طالقانی و پرداخت به موضوعات روز و استفاده به جا از آرشیو و پژوهش خوب» و اثر «امتحان» به کارگردانی «سجاد ریاحی» به دلیل «پژوهش قوی، نوآوری و پرداخت به مسئلهای حساس و دشوار» اهدا کرد.
هیئت داوران در بخش مستند پایش و پالایش اجتماعی؛ متشکل از مهدی نصیری، حسن عباسی، حجت الاسلام محسن قنبریان، حجت الاسلام علی مهدیان و حجت الاسلام مجتبی نامخواه ضمن تقدیر از اثر «سایکس پیکو» به کارگردانی «علی گایینی» و اثر «این منطقه آلوده به مین است» به کارگردانی «محسن نقی زاده»، لوح افتخار این بخش را به اثر «امیدی ه» به کارگردانی «علی زهیری» به دلیل «پرداخت مناسب به بحث مطالبه عدالت و فساد ستیزی در شهر امیدیه» و اثر «قصههای همیشگی» به کارگردانی «بابک مجیدی» به دلیل «پرداخت همزمان به بحث محیط زیست و آسیب شناسی زیست محیطی تالاب استیل» و اثر «رویای آجری» به کارگردانی «داوود مرادیان» به دلیل «تببین تاریخ سیاست گذاری مسکن به ویژه در دهه اول انقلاب اسلامی با بهره گیری از مستندات آرشیوی و شاهدان و مجریان» اهدا کرد.
همچنین هیئت داوران؛ فانوس این بخش را به اثر «خصوصی سوزی» به کارگردانی «محسن اسلام زاده» به دلیل «تبیین مشکلات و موانع خصوصی سازی، با بررسی روند خصوصی سازی شرکتهای ماشین سازی تبریز و…» و اثر «سقف آرزوها» به کارگردانی «علی سلطانیوش» به دلیل «بررسی روند سیاست گذاری مسکن، با بهره گیری از مستندات» اهدا کرد.
با آرامش نمیتوانید جامعه آمریکا را از لابیهای قدرت نجات دهید
محسن اسلام زاده، کارگردان مستند «خصوصی سوزی» در حاشیه اهدای فانوس جشنواره، به پیامهای مایکل مور، مستندساز آمریکایی، پس از ترور شهید قاسم سلیمانی اشاره کرد و گفت: مایکل مور در پیامهای خود از رهبر انقلاب خواسته بود که با آرامش برخورد کنند.
اسلام زاده ادامه داد:، اما به آقای مایکل مور میگویم که با آرامش به هیچ وجه نمیتوانید جامعه آمریکا را از لابیهای قدرت نجات دهید.
وی تصریح کرد: اگر مستندسازان آمریکایی قصد دارند کاری کنند، یه خاورمیانه بیایند و از جنایات آمریکاییها در عراق و افغانستان مستند بسازند.
هنر سختترین و دشوارترین انتقادها را سهل و ساده میکند
عباس سلیمی نمین از داوران این جشنواره در این بخش از برنامه در سخنانی گفت: از دست اندر کاران این جشنواره تشکر میکنم که نسل جوان را با هنر برای طرح انتقادات جدی و اساسی آشنا میکنند. وقتی به هنر مجهر میشویم علیالقاعده باید از شیوههای تخریبی به ویژه در درون جبهه انقلاب فاصله بگیریم.
وی افزود: برخی سیاستمداران متاسفانه راههای سهلالوصول را برای تخریب میآموزند، اما این موجب رشد جوان نمیشود. وقتی جوان راه سخت طرح اتتقادات را به صورت اصولی پیدا میکند خود و جامعه رشد پیدا میکنند لذا از کسانی که موجب رشد جوانان میشوند سپاسگزار بود.
سلیمی نمین ادامه داد: هنر سختترین و دشوارترین انتقادها را سهل و ساده میکند و پذیرش آن را سازنده میکند. ما اگر همفکران خود را به دلیل اینکه شیوهها و تدابیر متفاوتی از ما دارند، اگر تخریب کنیم هنرمندانه نیست.
وی تصریح کرد: دعا کنیم برای جوانان تا با تجهیز بیشتر به هنر در رفع آفات نظامهای سیاسی مخصوصا جمهوری اسلامی توفیق بیشتری پیدا کنند.
همراهی اجرای گروه سرود با شعار مرگ بر آمریکا
در این بخش از برنامه سرودی ببا موضوع رشادتها و فعالیتهای سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی در جبهههای مقاومت خارج از کشور برای حاضرات در سالن برگزاری برنامه پخش شد که استقبال بسیار خوب مردم را به همراه داشت به صورتی که با شعار «مرگ بر آمریکا» بچههایی که این سرود را اجرا کردند را همراهی کردند.
هیئت داوران در بخش «مستند مقاومت جهانی»؛ متشکل از سلیم غفوری، شهاب اسفندیاری، محسن برمهانی، محمدرضا محمدی نجات و حجت الاسلام احمد رهدار، ضمن تقدیر از اثر «نخلها نمیمیرند» به کارگردانی «سید مسعود موسوی والا» لوح افتخار این بخش را به اثر «مرثیهای از انجیل» به کارگردانی «محمدهادی نعمتی» به علت «دستیابی به زبان متناسب با مخاطب بین المللی برای انتقال یک میراث معنوی شیعی» اهدا کرد.
همچنین هیئت داوران؛ فانوس این بخش را به اثر «آقای تغییر» به کارگردانی «مهدی انصاری» به علت «استفاده مناسب از آرشیو و پژوهش علمی برای تبیین ماهیت نظام استکبار» اهدا کرد.
هیئت داوران در بخش مستند مدافعان حرم؛ شامل سید سلیم غفوری، شهاب اسفندیاری، محسن برمهانی، محمدرضا محمدی نجات و حجت الاسلام احمد رهدار لوح افتخار این بخش را به اثر «مردان زندگی» به کارگردانی «یحیی رضایی» به دلیل «ترسیم خلاقانه مجاهدت پزشکان و پرستاران در خط مقدم نبرد» اهدا کرد.
همچنین هیئت داوران؛ فانوس این بخش را به اثر «شیرینی شام» به کارگردانی «علیرضا باغشنی» به دلیل «پرداخت و روایت هنرمندانه و نگاه متفاوت به شخصیت یک رزمنده مدافع حرم» اهدا کرد.
علیرضا باغشنی: جنگ رسانهای مقاومت را جدی بگیرید
علیرضا باغشنی در پیامش خطاب به حاج قاسم سلیمانی گفت: من یک فرزند شهیدم این هفتهای که گذشت در غم و شادی به سر بردهام. غم از دست دادن تو و شادی شهادتت. حاج قاسم شهید کاری میکند کارستان. به قول شهید صدرزاده که میگفت: دعا کنید شهید شوم آنجا
وی افزود: دستم برای کار فرهنگی بازتر است و همین طور هم شد؛ اکنون حاج قاسم شهید دستش برای توسعه اسلام و مقاومت جهانی بازتر است. عاجزانه از تو میخواهم که من حقیر را که فیلمی با موضوع مقاومت ساختهام در میان سربازان خود در جبهه مقاومت حساب کنی و برایمان دعا کنی مسیری را که تو آغاز کردهای پایان ببریم.
باغشنی ادامه داد: سخنی هم با آنها که ماندهاند دارم؛ جنگ رسانهای مقاومت را جدی بگیرید و به ما مستندسازان این جبهه میدان دهید تا چشم و گوش مستضعفان جهان باشیم.
هیئت داوران در بخش مستند ملت قهرمان؛ حجت الاسلام محمدعلی حیدری، محمد نیکدل، پیام تیرانداز و محسن یزدی ضمن تقدیر از اثر «دیلگ» به کارگردانی مشترک «عباس رفیعی مرغملکی و سید صفی الله حسینی» و اثر «مادر جبههها» به کارگردانی «شهرام میراب اقدم» لوح افتخار این بخش را به اثر «بر اثر زلزله» به کارگردانی «عبدالکریم شهابی» به دلیل «تلاش هنرمندانه برای نشان دادن مدیریت جهادی در قالب تعاون» و اثر «دیوارهای نخی» به کارگردانی «عباس عمرانی بیدی» به دلیل «نگاهی جدید به موضوع هم گرایی ملی» اهدا کرد.
همچنین هیئت داوران؛ فانوس این بخش را به اثر «خاطرات موتور سیکلت» به کارگردانی «امیرحسین نوروزی» به دلیل «سوژه جذاب و پرداخت مناسب» اهدا کرد.
هیئت داوران در بخش مستند جنگ نرم؛ متشکل از حسین شاهمرادی، میثم مرادی، محمدمهدی خالقی، مجید بذرافکن و مجید زین العابدین ضمن تقدیر از اثر «مادرانه» به کارگردانی «علیرضا باغشنی»، همچنین هیئت داوران در این بخش لوح افتخار ویژه را برای تلاشهای مستندسازان انقلاب در عرصه پژوهش، به یکی از این آثار و به نمایندگی از دیگران به اثر «پایان بازی» به کارگردانی مشترک «سیدحامد قاسمی و علی رهجو» به دلیل «پژوهش عمیق و انتخاب یک سوژه ضد آمریکایی» اهدا کرد. همچنین جایزه ویژه مرگ بر آمریکا نیز به این دو کارگردان اهدا شد.
هیات داوران لوح افتخار این بخش را به اثر «پشت کوههای بلند» به کارگردانی «یزدان کیانی» به دلیل «به تصویر کشیدن یک روحانی تراز نظام اسلامی در یک اثر به معنای درست نقد درون گفتمانی» و اثر «محیا» به کارگردانی «محمد عقیلی» به دلیل «روایتی لطیف و کودکانه از اردوهای جهادی و پرداخت غیر مستقیم به مسأله وحدت و تقریب» به اهدا کرد.
ضمن اینکه هیئت داوران؛ فانوس این بخش را به اثر «باشگاه شهرت» به کارگردانی «محمدحسن یادگاری» به دلیل «انتخاب یک سوژه استراتژیک و راهگشا و شکل دادن هنرمندانه یک فیلمنامه خوب بر اساس آرشیو» اهدا کرد.
اصحاب رسانه طعم سرباز امام زمان (عج) بودن را برای مردم تصویر کنند
وحید حمیدی، پزشک مدافع حرم که در نبردهای سوریه به مداوای مدافعان جانباز میپرداخت، در اختتامیه دهمین جشنواره فیلم مردمی عمار به نقش اصحاب رسانه در معرفی و شناساندن آنچه در میدانهای نبرد علیه داعش و جبهه امریکایی، عربی و عبری گذشته است، اشاره کرد و گفت: تشکر میکنم از اصحاب رسانه، به خصوص بچه مسلمانهای رسانهای که در همه جا حضور داشتند.
وی با اشاره به اینکه تیمهای مستندسازی خواستند از آنان و فعالیت هایشان فیلم بگیرند، افزود: من ابتدا گفتم که اصلا از ما و کار ما فیلم نگیرند. تنها اجازه دادیم از بخشی از عمل جراحی یکی از مدافعان حرم که روده این مدافع را برداشته بودیم، فیلم بگیرند.
این پزشک مدافع حرم ادامه داد: در حماه ما یک گاراژ را به اتاق عمل تبدیل کرده بودیم، آنجا یکی از دوستان نزد من آمد و خواست تا با او جایی بروم، در آنجا چشمم به جمال حاج قاسم روشن شد. حاج قاسم به من گفت که تلاش کنیم یک فیلم بسازیم و در آن بگوییم که در سوریه چه میگذرد.
وحیدی به فضای جبهههای نبرد در سوریه اشاره و خاطرنشان کرد: برادرم بارها در جبهههای سوریه مجروح شده بود، اما آخرین بار گفت که میداند این بار باز نمیگردد. وقتی علت را از او پرسیدم، گفت: بالاخره فهمیده ام که حجاب بین من و خدا چیست و آن را برداشته ام. برادرم میگفت که خودش حجاب بوده و توانسته خود را از میان این حجاب بردارد.
وی به خاطرهای دیگر اشاره و اضافه کرد: در یکی از نبردها از نیروها خواستیم هرکه میخواهد برود. یکی از دوستان من را کنار کشید و گفت که تا حالا اینقدر حس نکرده بودم که سرباز امام زمان (عج) هستم. حالا از من میخواهی بروم؟
این پزشک مدافع حرم توضیح داد: از اصحاب رسانه میخواهم که دو موضوع را هویت ما را میسازد، برای مردم تبیین کنند، یکی اینکه شیطان درون و خود درون را بکشیم و دوم اینکه مزه سرباز امام زمان (عج) بودن را بچشیم.
محسن یزدی، قائم مقام شبکه سه و داور بخش ملت قهرمان دهمین جشنواره فیلم مردمی عمار در حاشیه اختتامیه این مراسم گفت: جوانان بسیاری برای برگزاری این جشنواره باوجود همه مشکلات زحمت کشیده آمد.
یزدی در ادامه صحبتهای خود افزود: شب و روز جوانان با بی پولی و زخم زبانهای بسیار کار جشنواره را جلو بردند، یکی از این جوانان وحید جلیلی است که عمار را به واسطه پیگیریهای وی داریم.
وی تصریح کرد: این جمعیت و این شور و حال که در اینجا حضور دارند، و جشنوارهای که در حال برگزاری است، به تلاشهای جوانان به دست آمده و تشکر میکنم از همه این تلاشها به ویژه پیگیریها و تلاشهای وحید جلیلی را قدر مینهم.
محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری تهران با ابراز تسلیت شهادت سردار بزرگ اسلام گفت: هر دو بزرگواری که همه ما سوگوار آنها هستیم در همین مکان سخنرانی کردند. شهید قاسم سلیمانی در زمان شهید شعبان نصیری در اینجا سخنرانی کردند و شهید ابوالمهدی مهندس در سالگرد ایشان در همین مکان سخنرانی کردند و امیدوارم از برکت آنها در اینجا بهرهمند شویم.
وی در مورد شخصیت والای محمد سرشار افزود: یادم میآید دوازده سال پیش میخواستند برای آقای سرشار نکوداشت بگیرند و من این خبر را به رهبر معظم انقلاب رساندم و ایشان خوشحال شدند و فرمودند: بسیار کار شایستهای است چرا که ایشان حق بزرگی بر گردن ادبیات داستانی انقلاب اسلامی دارد و بارها باید از ایشان تقدیر شود.
رئیس حوزه هنری تهران ادامه داد: به برگزار کنندگان جشنواره عمار تبریک میگویم که خوش سلیقگی کردند و آقای سرشار را انتخاب کردند تا از ایشان تقدیر شود.
مومنی شریف خاطرنشان کرد: آقای سرشار شخصیتی است که دارای اعتقاد راسخ است و ذیل این اعتقاد، اعتقاد به خداوند و پیامبر (ص) و دین مبین اسلام دارد و در کنار آنها با کلام پاک خود از ارزشهای والا دفاع و ترویج کردند و خود عامل ترویج بودهاند و فقط گوینده نبودهاند.
وی اضافه کرد: خداوند به ایشان و آثارشان برکت داده است؛ شخصیتی که در ادبیات ما بیبدیل و ممتاز بوده است. آثار ایشان بیش از ۶ میلیون تیراژ داشته است و بیش از ۱۵۰ کتاب منتشر کرده اند.
رئیس حوزه هنری تهران یادآور شد: همه این آثار، آثار متعهدانه و محکم و ماندگاری بودند و در کنار نویسندگی مسئولیتهای اجتماعی داشتهاند. ایشان در کنار نویسندگی مسئولیت گروه کودک و نوجوان در سالهای دفاع مقدس بودهاند. یکی از ویژگیهای ایشان پرورش شاگرد و نگاه به آینده بوده است یعنی نگاه آیندهنگرانه داشتهاند.
مومنی شریف عنوان کرد: ایشان انجمن قلم ایران و مجله سوره نوجوانان را تاسیس کردند و کتابهای ایشان در حوزه تاریخ اسلام کتاب زندگی پیامبر اکرم (ص) و کتاب «آنک آن یتیم نظرکرده» از رمانهای برجسته انقلاب اسلامی است که به چندین زبان ترجمه شده و در کشورهای عربی مورد توجه علما قرار گرفته است.
وی در پایان تصریح کرد: امیدوارم سرو بلندقامت ایشان بر سر ادبیات انقلاب اسلامی برقرار باشد و ار حضور ایشان سالها بهرهمند باشیم.