رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان وضعیت کرونا در این استان را عادی بیان میکند؛ با این حال پرستاران و کادر درمانی استان از نبود تجهیزات حفاظتی گلایهمندند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- اعظم ذوالفقاری منظری؛ روزهایی کرونایی کشورمان تقریبا به ۲۰ روز میرسد. در این روزها اخبار مرتبط با شیوع این بیماری در صدر بوده و دغدغه عمومی مردم شده است. روزهای ابتدایی اسفند ماه بیشتر به این گذشت که آمار دقیق شیوع در کشورمان چگونه است. همزمان مردم به دنبال دستکش، ماسک و مواد ضدعفونی کننده داروخانهها را میگشتند و اخبار مربوط به احتکار لوازم بهداشتی را دنبال میکردند. اما پس از مدتی اخباری از ابتلای کادر درمان و بستری شدن و حتی درگذشت آنان به گوش میرسید که نگرانیها را به سمت بیمارستانها و پرستاران برد که در خط مقدم مقابله با کرونا درگیر بودند، اما تجهیزات مناسبی نداشتند. این موضوع در استان زنجان نیز قابل مشاهده بود.
براساس آخرین آمار از وضعیت کرونا در استان زنجان، آزمایش ۷۹ نفر در استان زنجان مثبت اعلام شده است. رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان در آخرین نشست خبری درباره آمار افراد فوت شده هم گفته که از وزارت بهداشت باید این آمار اعلام شود. او پیش از این، یعنی عصر شنبه هم خبر از بستری شدن حدود ۳۰۰ نفر در مراکز درمانی این استان خبر داده بود که این افراد مشکوک به کرونا بوده اند.
استان زنجان یک میلیون و ۵۷ هزار نفر جمعیت دارد و در مجاورت استانهای اردبیل، قزوین و گیلان قرار گرفته است. با وجود همجواری با استانهای وضعیت قرمز در موضوع کرونا، به نظر میرسد آمار نسبت پایینی از درگیری به این بیماری نسبت به بقیه کشور دارد. این خبر خوبی است، اما ب این وجود گلایههایی وجود دارد که اگر پیگیری نشود، ممکن است آمار ابتلا به کرونا در این استان را بالا ببرد و از طرف دیگر برای کادر درمان خطراتی ایجاد کند.
کادر درمان زنجان در انتظار پاسخ مسئولان
در گروهها و کانالهای تلگرامی پزشکان و پرستاران زنجانی، پیامهای ناامیدکنندهای وجود دارد. ابراز نگرانی از اینکه ماسک یا تجهیزات پزشکی به سختی در اختیار پرستاران و کادر درمانی قرار میگیرد.
گلایه دیگر آنان مربوط به این است که به جای آنکه دانشگاه علوم پزشکی و مسئولان استانی تجهیزات مورد نیاز کادر درمانی را تهیه کنند، پویشهای مردمی دست به کار شده اند و ماسک و دستکش و ... به مراکز درمانی میدهند.
مثلا در یکی از این گروه ها، یکی از پرستاران بیمارستان موسوی اعلام کرده که حداقل نیاز، یعنی دستکش لاتکس، گان مچ دار، شیلد در دسترس پرستاران قرار ندارد و استرس آلودگی برای آنان به مراتب بسیار زیاد است.
در بخش سی سی یو این بیمارستان بیماران مشکوک زیادی بستری میشوند و پرستاران اعلام میکنند که بدون محافظ یا با دستکشهای پلاستیکی و ماسک معمولی بیمار را میبینند.
تصاویری هم از بیمارستانهای زنجان منتشر شده که کادر درمان به جای کلاه، روی سر خود شلوار کشیده اند تا خود را از انتقال ویروس محافظت کنند.
یکی از پرستاران نیز نوشته بود که با یک ماسک ساده و دستکش معمولی مشغول درمان بیماری بوده که آزمایش کرونای وی مثبت اعلام شده است.
استخدام ۸۹ روزه پرستار!
البته آنچه در بیمارستانهای زنجان رخ داده، محدود به کمبود تجهیزات نیست. کانالی با عنوان کامل رسمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان در تلگرام آگهی استخدام پرستار منتشر کرده و از شرایط آن قرارداد کاری ۸۹ روزه است.
برخی از کارشناسان حقوقی معتقدند که قرارداد کاری ۸۹ روزه غیرقانونی است و به نظر میرسد این نوع قرارداد، به دلیل تفسیر ماده ۱۱ قانون کار صورت گرفته است.
در این ماده قانون آمده است: «طرفین میتوانند با توافق یکدیگر مدتی را به نام دوره آزمایشی کار تعیین نمایند. در خلال این دوره هر یک از طرفین حق دارد بدون اخطار قبلی و بی آن که الزام به پرداخت خسارت داشته باشد، رابطه کار را قطع نماید. در صورتی که قطع رابطه کار از طرف کارفرما باشد وی ملزم به پرداخت حقوق تمام دوره آزمایشی خواهد بود و چنانچه کارگر رابطه کار را قطع نمایند کارگر فقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود.»
البته این ماده قانونی یک تبصره هم دارد که براساس آن مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود. این تبصره حداکثر مدت کار آزمایشی را برای کارگران ساده و نیمه ماهر یک ماه و برای کارگران ماهر و دارای تخصص سطح بالا سه ماه تعیین کرده است.
با نگاهی به آگهی درج شده در کانال رسمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان متوجه میشویم که شرایط کاری اعلام شده، برای یک دوره آزمایشی نیست، برای یک دوره کاری موقت است.
تماسهای خبرنگار ما با رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان و مدیر حوزه ریاست این دانشگاه به نتیجهای نرسید؛ و منتظر پاسخ مسئولان این دانشگاه هستیم.
وضعیت در زنجان عادی است؟
در چنین شرایطی بد نیست که به آخرین اظهارات قزلباش، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان که در جمع خبرنگاران صورت گرفته، اشارهای کنیم.
قزلباش در این نشست خبری که متن آن را رسانههای مختلفی منتشر کرده اند، به چند موضوع اشاره میکند؛ اول به آمار افرادی که آزمایش کرونای آنان مثبت اعلام شده، اشاره میکند. وی معتقد است که روند افزایش آمار بیماران بستری مبتلا به کرونا در زنجان عادی است.
دوم درباره تأثیر مواد خوراکی ویتامین دار در کنترل کرونا سخن میگوید و پس از آن به کمبود لوازم بهداشتی در داروخانهها اشاره میکند. وی در بخشی از سخنان خود به مسئله مسدود کردن ورودیهای شهر و استان نیز اشاره میکند. موضوعات دیگری هم در این نشست مطرح شده است، اما به کمبود تجهیزات بیمارستانی و تجهیز کادر درمان به لباسهای محافظتی اشاره ای نشده است.
تصویر گفتگوهای پرستاران در گروههای کانال تلگرامی نزد خبرگزاری دانشجو محفوظ است. گفتگوهایی که به نظر میرسد به درستی به سمع و نظر مسئولان دانشگاه علوم پزشکی زنجان نرسیده است. بی توجهی به این مسائل کادر درمان را در مراکز درمانی زنجان در معرض خطر ابتلا به کرونا قرار میدهد و همین امر در نهایت منجر به کاهش کیفیت درمان کرونا در این استان خواهد شد.