یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: به نظر میرسد مهمترین پیام این سفر پشتیبانی ایران از لحاظ سیاسی امنیتی از مردم و دولت سوریه بود که به خوبی ارایه شد و توافقات بسیار خوبی نیز صورت گرفت.
امیرموسوی کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو درباره ضرورت سفر وزیر امور خارجه کشورمان در شرایط فعلی و به ویژه شیوع بیماری کرونا که سطح دیپلماسی در کل جهان را کاهش داده به سوریه گفت: این سفر نشان دهنده آن است که شرایط ویژهای باعث ایجاد سفر ظریف به دمشق شده، چون اساسا بنا بود این سفر ماه گذشته برگزار شود، که به دلیل شیوع کرونا به تعویق افتاد، اما شواهد امر حکایت از این دارد امکان به تعویق انداختن این دیدار بیش از این وجود نداشته است.
وی یکی از دلایل ضرورت انجام این سفر را شرایط ویژه در سوریه و منطقه دانست و افزود: توافق و آتش بس سوریه و ترکیه به درستی در ادلب اجرا نشده و جاده حلب به لاذقیه هنوز باز نشده و گشت مشترک سوریه- ترکیه به دلیل ممانعت تروریستها صورت نگرفته است شرایط سختی در سوریه حکمفرماست و مردم و ارتش سوریه به دنبال بازگشایی این جاده هستند. این شرایط در حالی در سوریه وجود دارد که این توافق از طرف سوریها در حال اجراست و آتش بس نیز توسط آنها رعایت میشود و ۱۲ نقطه بازرسی ترکیه از سمت سوریه پس از اجرای این توافق مورد تعرض قرار نگرفته است. لذا تلاشهای دیپلماتیک ایران برای نزدیکی نظرات ترکیه و سوریه برای حل و فصل مسائل ادلب نیز از نکات مهم این سفر به حساب میآید.
این کارشناس مسائل غرب آسیا محور بعدی سفر ظریف به سوریه را نزدیکی به برگزاری اجلاس آستانه دانست و یادآور شد: به زودی اجلاس آستانه با محوریت سه کشور ایران، روسیه و ترکیه در فضای مجازی برگزار خواهد شد که باید مشورتهای ویژهای قبل از برگزاری این اجلاس صورت میگرفت از آنجا که ایران به دلیل روابط ویژه و استراتژیک با دمشق مشورتهایی در سطح بالا باید یا یکدیگر انجام دهند لذا این سفر از اهمیت ویژهای برخوردار بود.
وی مسئله بعدی را آزادی زندانیان داعشی در شرق فرات توسط آمریکا دانست و افزود: این اتفاق خطر بزرگی برای عراق، سوریه و منافع جمهوری اسلامی به دنبال دارد که نیازمند مشورتهای فوری و ضروری بود.
موسوی هم چنین محور بعدی سفر ظریف به سوریه را تشکیل کمیته سیاسی برای تدوین قانون اساسی در سوریه عنوان کرد و افزود: تدوین قانون اساسی در سوریه مدت هاست که به تعویق افتاده و دلیل آن نیز ایجاد شرایط نامعقول توسط مخالفین در سوریه است و دولت سوریه به دنبال فعال شدن این کمیته است که بتواند هر چه زودتر قانون اساسی این کشور را تدوین کند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا افزایش تهدیدات رژیم صهیونیستی در منطقه را دلیل دیگر دیدار ظریف با مقامات سوری دانست و تصریح کرد: براساس این تهدیدات دو کشور نیازمند مشورتهای مهمی بودند . در کنار همه این مسائل شرایط منطقه و تحولات لبنان را نیز نباید از نظر دور داشت. اخیرا تلاشهایی با بازگشت سعد حریری به بیروت علیه دولت "دیاب" در حال وقوع بوده و تحولات خطرناکی علیه مقاومت در حال شکل گیری است. در این بین تشکیل دولت جدید توسط الکاظمی در عراق و فشارهای آمریکا نیز از محورهای این سفر به حساب میآید.
موسوی در پایان خاطرنشان کرد: به هر حال به نظر میرسد مهمترین پیام این سفر پشتیبانی ایران از لحاظ سیاسی امنیتی از مردم و دولت سوریه بود که به خوبی ارایه شد و توافقات بسیار خوبی نیز در این سفر و دیدار ظریف با بشار اسد و وزیر خارجه سوریه صورت گرفت که همه اینها نکات مهمی در خصوص سفر یک روزه وزیر امور خارجه کشورمان به سوریه محسوب میشود.