گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو؛ «کرونا» واژهای است که از اسفند ۹۸ به دایره لغات روزمره افزوده شد. علائم این ویروس به آنفلوآنزا شباهت فراوانی دارد و در ابتدا نیز بسیاری از پزشکان در تشخیص این بیماری کشنده دچار اشتباه شدند تا اینکه شیوع ویروس کووید ۱۹ بهصورت رسمی ۳۰ بهمن ۹۸ در کشور توسط مسئولان وزارت بهداشت و درمان تأیید شد.
اوایل اسفندماه بود که اغلب شهرهای ایران از وضعیت سفید به زرد تغییر وضعیت دادند و آمار مبتلایان و فوتیها در کشور سیر صعودی به خود گرفت. بنابر آمار رسمی از ۱ تا ۷ اسفندماه ۹۸، ۱۳۹ بیمار مبتلا به کرونا در کشور شناسایی شدند که از این تعداد، ۱۹ نفر جان خود را از دست دادند.
تعطیلی در اوج کرونا
در ابتدای اسفند، پس از فراگیری کووید ۱۹ در ایران، سعید نمکی وزیر بهداشت گفت که مراکز بهداشتی و درمانی نیز در کل کشور آمادهباش هستند. طی روزهای آتی بهتدریج بسیاری از مکانها و رخدادهای عمومی از جمله مدارس، مراکز آموزش عالی و دانشگاهها، اکرانهای سینمایی، کنسرتها و نمایشهای تئاتر، مسابقات و لیگهای ورزشی کشوری، تهران و سایر شهرها دیگر تعطیل شد و ساعت کاری ادارات دولتی در چندین استان کاهش یافت.
از ۲۵ اسفند ۹۸ تا ۲۵ فروردین ۹۹، آمار جانباختگان در روز به بیش از ۱۰۰ نفر و ۷۳۳۰۳ هزار مبتلا در کشور به ثبت رسید، اما با اجرای فاصله گذاری اجتماعی از شدت ابتلا کاسته شد.
شیوع و گسترش ویروس کرونا منجر به لغو محدودیتهای ترددی در شهر تهران تا نیمه خرداد ماه شد و اجرای برنامه دورکاری، تغییرات ساعت کاری ادارات و شرایط قرنطینه، الگوی ترددی و ترافیکی شهر را تغییر داد. در این میان، با اجرای پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی تمایل شهروندان به استفاده از حملونقل عمومی کاهش محسوس یافت.
پیک دوم این بیماری از اواخر خرداد ۹۹ به وقوع پیوست که در نتیجه با رفع محدودیتها بیماری مجدداً اوج گرفت. ۲۵ خرداد ۹۹، آمار فوتیها از مرز ۱۰۷ نفر گذشت تا جایی که در ۷ مرداد ۹۹، آمار فوت ۲۳۵ نفر در یک روز به ثبت رسید.
جهانپور: هیچ نقطه بی خطر یا سبزی در کشور نیست
کیانوش جهانپور، مدیر اسبق روابط عمومی وزارت بهداشت در اینباره میگوید: «آن زمان که آمار فوت و ابتلا کاهش پیدا کرد، بارها این پیام از سوی وزارت بهداشت صادر شد که شرایط عادی نیست و شکننده است. همزمان با بازگشاییهای صنوف و اماکن تجاری شاهد افزایش رفت و آمدها و مراودات و تماسهای نزدیک بین فردی بودیم و... طبیعی است که دو هفته بعد از بازگشاییها و در میانه خرداد شاهد رشد و افزایش موارد ابتلا بودیم در روزهای بعد از آن یعنی حدود سه تا چهار هفته بعد از نیمه خردادماه مرگ و میر افزایش داشت. این موضوع قابل پیشبینی بود. آن زمان بارها از سوی وزارت بهداشت هشدار داده شد که شرایط به هیچ وجه عادی نیست. ما اعلام کردیم که هیچ نقطه بی خطر یا سبزی در هیچ کجای کشور نیست. با این حال عادی پنداری موجب کاهش رعایت نکات بهداشتی شد و این نتیجه قطعی بود و به اعتقاد ما پدیده غیر قابل انتظاری رخ نداده است.»
در حالی که اغلب استانها در وضعیت قرمز به سر میبرند، دولت دورکاری یک سوم کارمندان را بر اساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا از یکم مهر ماه لغو کرد، هر چند برخی استانداران با اختیار خود دورکاری کارمندان را تمدید کردند.
این قبیل تصمیمات دولت، حتی اعتراض استاندار تهران را نیز درپی داشت، محسنی بندپی گفت: «لغو طرح ترافیک و دورکاری یک سوم کارمندان فاصلهگذاری اجتماعی را تا ۷۰ درصد رسانده بود در حالی که با لغو آنها اکنون به رعایت فاصلهگذاری ۴۰ درصدی بازگشتهایم.»
حریرچی: فاصله گذاری اجتماعی در تاکسی، هواپیما و حملونقل عمومی رعایت نمیشود
ایرج حریرچی، معاون کل وزیر بهداشت پیرامون علت افزایش فوتیهای مبتلا به کرونا در چند هفته گذشته میگوید: «معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره افزایش مرگ و میرهای موج جدید کرونا در کشور اظهار داشت: «این وضع از حدود یک ماه قبل قابل پیش بینی بود چرا که علی رغم هشدارها شاهد سفرهای بین شهری و کاهش استفاده از ماسک و دستورالعملهای بهداشتی بودیم و در بسیاری از استانها پیک جدید بیماری داریم.»
نمکی: هرگونه تصمیم آتش به اختیار توسط دستگاههای دولتی، دامن نظام سلامت را میگیرد
وزیر بهداشت ایران در نامه ای به حسن روحانی، رئیس جمهور نسبت به آغاز به کار فعالیت واحدهای تولیدی در اعتراض کرده و نوشته "هرگونه تصمیم آتش به اختیار توسط هر دستگاه دولتی، غیردولتی، فرهنگی، مذهبی و غیره که مورد تأیید نباشد شعلههایش به سرعت دامن نظام سلامت و متعاقب آن اقتصادی کشور را خواهد گرفت".
وزیر بهداشت ایران هشدار داده است "کوچکترین حرکت نسنجیده و غیرمنطبق با نظر کارشناسی آسیبهای غیرقابل جبرانی در پی خواهد داشت."
دولت و بی تدبیری در اوج کرونا
حجت الاسلام سید ناصر موسوی لارگانی طی توییتی در صفحه شخصی خود ضمن انتقاد از عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی گفت: الزامی بودن حضور فیزیکی در مدارس زمینه نگرانی خانواده ها را فراهم کرده است. اجرای پروتکل بهداشتی مقابله با کرونا با توجه به روحیه پرجنب و جوش دانش آموزان سخت است و بیم آن می رود مدارس به منبع پاییزی انتشار ویروس کرونا تبدیل شوند. قبلا هم نگرانی جدی خود را اعلام کرده ایم.
متأسفانه فاصله گذاری اجتماعی در تاکسی، هواپیما و حملونقل عمومی رعایت نمیشود و به نظر میرسد ساز و کار درست برای اعمال محدودیت کرونایی، جریمه متخلفان بهداشتی و افزایش موارد شناسایی بیماران مبتلا به کرونا وجود ندارد. باید تصمیمات به سرعت گرفته و اجرایی شوند. به نقل از سخنگوی وزارت بهداشت، متأسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۷۲ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۲۵ هزار و ۳۹۴ نفر رسید.
در نهایت باید گفت که دولت تدبیروامید به خوبی در اوج کرونایی کشور با تدبیر عمل نکرده و نمیکند. یعنی تصمیماتی در دولت گرفته میشود که هیچگاه برای این شرایط کشور مفید نبوده بلکه مضراتی هم داشته است. از این رو باید به دولت یادآور شد که آمار فوتیهای کشور به بیش از ۲۵ هزار نفر رسیده است که این عدد یک زنگ هشداری برای ایران و دولت روحانی است که باید هرچه زودتر تدابیری بیاندیشد تا شاهد از دست دادن بیش از حد هموطنانمان نباشیم.