حزبالله لبنان تاکید کرده که مانعی در برابر تشکیل دولت ایجاد نخواهد کرد، اما نمیتواند با همه شروط صندوق بینالمللی پول که حریری میخواهد، موافقت کند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از روزنامه الاخبار، در حال حاضر فضای سیاسی لبنان کاملا به نفع سعد حریری، نخست وزیر سابق این کشور است. مخالفان وی نتوانستند گزینه جایگزینی برای او پیدا کنند؛ اما این به معنای آن نیست که روند تشکیل دولت در این کشور به آسانی پیش خواهد رفت؛ چرا که میشل عون، رئیس جمهوری لبنان هرگز اجازه نخواهد داد جبران باسیل، رئیس جریان آزاد ملی این کشور شکست بخورد. علاوه بر آن حزب الله نیز اجازه نخواهد داد تا سعد حریری همه برنامههای خود را درباره دولت عملی کند.
به طور کلی اگر اتفاق خاصی نیفتد سعد حریری روز پنجشنبه در جریان رایزنیهای پارلمانی ماموریت تشکیل دولت در لبنان را به عهده خواهد گرفت.
سعد حریری پس از استعفای خود در ۲۹ اکتبر ۲۰۱۹ و دامن زدن به بحران اقتصادی و مالی لبنان، اکنون بعد از یک سال در حالیکه بحرانهای مختلف در این کشور روی هم انباشته شده برای تثبیت موقعیت خود برای بازگشت به قدرت تلاش میکند. او این بار برای نجات کشور سعی دارد از ابتکار فرانسه که همه طرفها با آن موافقت کردند استفاده کند.
نیروهای مخالف نخست وزیری سعد حریری در این روزهای باقیمانده امیدوار هستند که شرایط تغییر کند. در این میان جریان آزاد ملی لبنان به عنوان یکی از طرفهای مخالف حریری همواره تاکید میکند که موضع آن درباره رایزنیها ها تغییر نخواهد کرد و این جریان هرگز حریری را به عنوان نامزد نخست وزیری معرفی نمیکند.
اما در این میان حزب الله معتقد است برای جلوگیری از تکرار تجربه دولت حسان دیاب که نتوانست حمایت داخلی و خارجی را کسب کند توافق با سعد حریری بهترین گزینه در این مرحله است؛ این بدان معناست که حزب الله در جریان رایزنیها حریری را به عنوان نامزد مورد نظر خود معرفی خواهد کرد. حریری نیز به خوبی میداند که حزب الله مانعی در برابر تشکیل دولت به وجود نمیآورد.
اما شواهد حاکی از آن است که روند رایزنیها برای تشکیل دولت و انتخاب نخست وزیر به این آسانیها نخواهد بود. در این میان میشل عون که اختیار بالایی در تشکیل دولت دارد تلاش خواهد کرد تا عدم حضور جریان آزاد ملی در رایزنیهای پارلمانی را جبران کند و حتی اگر این جریان تصمیم گرفته باشد که در دولت مشارکت نکند؛ اما بدون شک جبران باسیل کسی است که در انتخاب وزرای متخصص مسیحی اختیار زیادی دارد.
گروههای شیعه لبنانی یعنی جنبش امل و حزب الله به هیچ وجه مانعی در برابر تشکیل دولت نخواهد بود؛ چرا که درباره سهم شیعیان در دولت آینده توافق شده و حریری اعتراضی به آن نداشته است.
اما هنوز درباره ترکیب دولت توافق حاصل نشده و حریری از همه طرفهای سیاسی لبنان خواست تا برای اجرای برنامههای صندوق بین المللی پول به وی آزادی کامل بدهند. او معتقد است که این آخرین فرصت برای نجات لبنان میباشد بنابراین از همه خواسته تا به ابتکار فرانسه و اجرای برنامههای صندوق بینالمللی پول متعهد باشند.
اصولا هیچکس مخالف اجرای ابتکار فرانسه نیست، اما در این میان ۱۰ درصد همانطور که محمد رعد، رئیس فراکسیون وفاداری به مقاومت در پارلمان لبنان گفته بود انتخابات زودهنگام پارلمانی و نیز برخی شروط صندوق بین المللی پول را رد میکنند. در حالی که سعد حریری خواستار اجرای هر دو گزینه است. به طور کلی حریری پاسخی که به ویژه در زمینه تعهد به همه شروط صندوق بین المللی پول میخواهد از حزب الله نخواهد شنید.