جلسه شورای سیاستگذاری همایش بینالمللی مطالبات حقوقی بینالمللی دفاع مقدس با حضور رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، وزیر امور خارجه، رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس و فرماندهان عالی نیروهای مسلح برگزار شد.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، جلسه شورای سیاستگذاری همایش بین المللی مطالبات حقوقی-بین المللی دفاع مقدس با حضور رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، وزیر امور خارجه، رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس و فرماندهان عالی نیروهای مسلح برگزار شد.
سرلشکر پاسدار محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با بیان اینکه بررسی ابعاد حقوقی جنگ تحمیلی علیه ملت ایران و اقدامات دشمن در مقاطع دیگر حائز اهمیت است گفت: در سالهای طولانی پس از دوران دفاع مقدس، همایشها و اقداماتی توسط وزارت امور خارجه، سازمانها و نهادهای نظام صورت گفته، اما فرمایشات رهبری حاکی از آن است که این اقدامات کفایت لازم را نداشته است.
وی افزود: این موضوعات با تکرار و پیگیری به صورت مستمر در میان ملتها و نسلها مسائل ماندگار میشود و علاوه بر ایجاد بازدارندگی، حقوق ملت ایران را یادآوری میکند.
رئیس شورای سیاستگذاری همایش بین المللی مطالبات حقوقی-بین المللی دفاع مقدس با اشاره تأثیر شیوع ویروس کرونا در برگزاری این همایش خاطرنشان کرد: با توجه به شیوع بیماری کرونا بخش اندکی از مدعوین به صورت حضوری در این همایش شرکت خواهند کرد و بقیه مدعوین به صورت مجازی مشارکت خواهند داشت.
سرلشکر باقری با تأکید بر دعوت فراگیر از حقوقدانان جهان برای شرکت در همایش به صورت وبینار گفت: از وابستگان نظامی و سفیران کشورها هم برای شرکت در همایش باید دعوت صورت پذیرد.
سرلشکر باقری همچنین تشکیل دبیرخانه دائمی مطالبات حقوقی دفاع مقدس در پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید سلیمانی را برای پیگیری موضوع در مراحل بعدی مورد تأکید قرار داد.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با بیان اینکه این همایش بین المللی توسط پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید قاسم سلیمانی در اسفندماه امسال برگزار میشود، به تغییر ساختار و اساسنامه پژوهشگاه اشاره کرد و افزود: این پژوهشگاه از سالهای قبل وجود داشته است، اما در مقطع اخیر با پذیرش مسئولیت توسط سرلشکر صفوی که از فرماندهان بزرگ دفاع مقدس و فرمانده اسبق کل سپاه هستند، تحول و روح جدیدی در پژوهشگاه دمیده شده است و فعالیتهای چشمگیری در این پژوهشگاه آغاز شده که ثمرات زیادی خواهد داشت و امیدواریم همایش بین المللی نیز بتواند بخشی از مطالبات مقام معظم رهبری و ملت ایران را دنبال کند.
این همایش نخستین رویداد بین المللی در زمینه مطالبات حقوقی دفاع مقدس است
در ادامه این جلسه سرلشکر صفوی رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس با قدردانی از حضور اعضای شورای سیاستگذاری در این جلسه گفت: با ابتکار پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید سلیمانی، همایش بین المللی مطالبات حقوقی-بین المللی دفاع مقدس برای نخستین بار به صورت بین المللی و با مشارکت وزارت امور خارجه، قوه قضائیه، دانشگاهها و مراکز علمی، سازمانهای کشوری و لشکری، در تاریخ پنجم و ششم اسفندماه ۱۳۹۹ در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار خواهد شد.
وی افزود: برای بین المللی شدن این همایش از اندیشمندان خارجی مخصوصا افرادی که در محکومیت بکارگیری سلاحهای شیمیایی صدام علیه ایران میتوانند صحبت کنند دعوت خواهیم کرد.
دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا با اشاره به مشارکت نهادها و سازمانهای اجرایی و دانشگاههای کشور در برگزاری این همایش گفت: ما از ظرفیتهای قوه قضائیه، معاونت حقوقی ریاست جمهوری، وزارت امور خارجه و دانشگاههای بزرگ کشور استفاده کرده ایم و به هر دانشگاه یک کارگروه و پنل تخصصی واگذار کردیم. به عنوان مثال مسئولیت کارگروه حقوق با دانشگاه تهران، کارگروه محیط زیست با دانشگاه شهید بهشتی، کارگروه مخاطرات سلامت انسانی با دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، کارگروه علوم سیاسی و روابط بین الملل با دانشگاه تهران و کارگروه اقتصاد و سرمایه انسانی با دانشگاه جامع امام حسین (ع) است.
رئیس همایش بین المللی مطالبات حقوقی-بین المللی دفاع مقدس افزود: این همایش یک رویداد علمی و کاربردی است و پس از برگزاری آن، مطالبات حقوقی و خروجیهای همایش توسط قوه قصائیه و وزارت خارجه قابل پیگیری خواهد بود.
سرلشکر صفوی با اشاره مفهوم حقوقی بیانیه خاور پرز دکوئیار دبیر کل وقت سازمان ملل متحد مبنی بر اینکه رژیم بعث صدام آغازگر جنگ علیه ایران بوده است گفت: بیش از ۳۰ هزار نفر از جانبازان عزیز ما در جنگ تحمیلی مجروحان شیمیایی هستند که قابل پیگیری است. همچنین حمله مجدد عراق به ایران پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و همچنین سرنگونی یک هواپیمای شخصی ایرانی توسط ارتش بعث صدام که حامل شهید محلاتی و نمایندگان مجلس و قوه قضائیه بود نیز از جمله جنایات رژیم بعث صدام است که قابلیت پیگیری حقوقی-بین المللی را دارد.
محل پیگیری ترور شهید سلیمانی محاکم قضایی ایران و عراق است
محمدجواد ظریف در بخش دیگری از جلسه با تأکید بر اهمبت موضوع همایش و اعلام آمادگی وزارت امور خارجه برای مشارکت در آن اظهار داشت: در روز برگزاری این همایش از همه سفرا و وابستگان نظامی برای حضور و حتی ارائه مقاله دعوت شود.
وی با اشاره به شیوع ویروس کرونا، برگزاری همایشهای بین المللی به صورت مجازی را کم هزینهتر و سادهتر دانست و افزود: با توجه به اینکه این همایش به صورت مجازی نیز برگزار میشود، میتوان به صورت فراگیر از حقوقدانان و افرادی که در همایشهای عادی برای حضورشان در کشور محذوراتی وجود دارد، برای ارائه مقاله و سخنرانی دعوت کرد.
وی افزود: طی ماههای گذشته کلیه همایشهای بین المللی وزارت امور خارجه به صورت مجازی و با هزینه به مراتب کمتر و مشارکت و استقبال بیشتر برگزار شده است و این یک فرصت به شمار میرود.
محمدجواد ظریف با اشاره به پیگیری وزارت امور خارجه در گرفتن محکومیت آمریکا از گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد قتلهای فراقانونی گفت: محل پیگیری حقوقی ترور شهید سلیمانی و همراهان ایشان محاکم قضایی ایران و عراق است.
وی با اشاره به بیانیه شورای عالی قضای عراق مبنی بر صدور حکم بازداشت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا به دلیل جنایت ترور فرماندهان شهید مقاومت گفت: این حکم با پیگیری زیادی که توسط وزارت امور خارجه و سایر نهادها صورت گرفت صادر شده است.
در ادامه این جلسه امیرسرلشکر عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش، سردار حسین اشتری فرمانده ناجا و سایر فرماندهان عالی نیروهای مسلح و نماینده قوه قضائیه نقطه نظرات خود را در رابطه با برگزاری این همایش بین المللی مطرح کردند.
گفتنی است همایش بین المللی مطالبات حقوقی-بین المللی دفاع مقدس در چهار محور اصلی تبیین عملکرد سازمانهای بین المللی و منطقهای در جنگ تحمیلی، تبیین عملکرد دولتهای منطقهای و فرامنطقهای حامی رژیم بعث صدام در جنگ تحمیلی، تبیین خسارتها و غرامتهای ناشی از عملکرد حامیان منطقهای و بین المللی رژیم بعث صدام درجنگ تحمیلی و پیگیری حقوقی-بین المللی ترور شهید سلیمانی از دولت آمریکا برگزار میشود.
مهلت ارسال مقالات به این همایش تا پایان دی ماه ۱۳۹۹ از طریق پایگاه اینترنتی www.paydari.ir تمدید شده است.