به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، اواخر هفته گذشته بود که دوره آموزشی ۶ روزه بلد و امدادگر محلی کوهستان در منطقه شمیرانات با محوریت روستای آهار برگزار شد، دورهای که هر چند میتواند در آینده نویدبخش اتفاقات خوب در امدادرسانی باشد، اما نکته قابل تامل اینکه چرا چنین دورههایی با توجه به شرایط جغرافیایی این منطقه باید دیر برگزار شود؟ به طوری که شاید اینطور تصور شود حتما باید اتفاق تلخی مانند ریزش بهمن در ۴ دی ماه و فوت چند تن از کوهنوردان در منطقه توچال و قلعه دختر رخ میداد تا مسئولین مربوطه پای کار بیایند و با ارائه آموزشهای امدادی به بومیان منطقه، این ظرفیت مهم مناطق کوهستانی را برای امدادرسانی در حوادث مختلف آماده کنند. البته این بدان معنی نیست که بومیان در حوادث مختلف حاضر به همکاری نبوده و نیستند، اما نمیتوان مولفه آموزش را در این مقوله نادیده گرفت.
بابک صابونی، مسئول مدیریت بحران فرمانداری شمیرانات درباره تاخیر در برگزاری چنین دورههایی برای بهرهمند بهتر از ظرفیت بومیان این منطقه گفت: در وهله اول باید تاکید کنم که دورههای آموزشی تاکنون برگزار میشد و همه اعضای کوهنوردی این روستا نیز از مبادی قانونی دورههای لازم را دیده اند، اما تصمیم گرفته ایم تا چنین دورههایی را ساماندهی کرده و از برگزاری پراکنده آن در سطح استان تهران جلوگیری کنیم؛ چرا که امروز این دورهها در متمرکز شده و در سطح روستاها برگزار میشود و روستای آهار نیز به صورت پایلوت برای این کار انتخاب شده و تلاش داریم تا دانش افراد بومی این منطقه را در حوزه امدادی ارتقا دهیم.
هلال احمر مسوول مدیریت بحران
وی با تاکید بر اینکه با توجه به قانون مدیریت بحران در مجلس متولی امدادرسانی در کشور به طور خاص با جمعیت هلال احمر است، اظهار داشت: از حیث قانونی متولی امدادگری در کشور مشخص شده، اما تلاش مان این است برای اینکه اسیب کمتری در بحرانها رخ دهد و در صورت رخ دادن حوادث، تلفات کمتری داشته باشیم، از ظرفیت بومیان در منطقه شمیرانات استفاده کنیم. در حقیقت ما کار مازاد بر آنچه در چارچوب قانونی وجود دارد را دنبال میکنیم.
مسئول مدیریت بحران فرمانداری شمیرانات اظهار داشت: قطعا برگزاری دوره آموزشی در روستای آهار آغاز کار خواهد بود و این روستا آخرین محلی نیست که چنین دورههایی در آن برگزار میشود. منطقه شمیرانات آبستن حوادث مختلف است و امیدواریم بتوانیم با همکاری هلال احمر، فدراسیون کوهنوردی و خود بومیها گامی در جهت حفظ جان مردم برداریم. با این حال باید به این مسئله توجه شود که دوره بلد و امدادگر محلی تنها دوره آموزشی نیست، بلکه برگزاری مجموعهای از این دورهها باعث میشود تا افراد، دانش امدادی شان اضافه شده و بتوانند امدادرسانی بهتری را انجام دهند.
صابونی با تاکید بر اینکه افرادی که از حیث بدنی، قوی هستند در دورهها شرکت میکنند، بیان داشت: دوره آموزشی برگزاری شده در این روستا بیشتر جنبه عملی داشته تا از این طریق بتوانیم بومیها را برای انجام عملیات امدادی آماده کنیم. از سوی دیگر باید به این مسئله نیز اشاره کنم که علی رغم ارتقای فضای رسانهای و آگاه بودن اکثر مردم از شرایط جوی، اما باز شاهد بی توجهی به هشدارها و ابلاغیهها در این زمینه هستیم. حتی بارها بومیها با افرادی که میخواهند صعود کنند به مرحله درگیری رسیده اند البته غالبا در گروههای کوهنورد افراد کاربلد هم داریم و شاید همین کاربلدی باعث میشود که این افراد اعتماد به نفسی داشته و در شرایط بد جوی نیز اقدام به صعود کنند.
وی خاطر نشان کرد: به زودی کمیته پیشگیری ما نیز فعالیت خود را با هماهنگی فدارسیون کوهنوردی آغاز میکند و قرار است افرادی در پنگاههایی تعیین شده در کوهها مستقر شوند تا بتوانند امدادرسانی سریع تری را به کوهنوردان داشته باشند، البته این کمیته پیشتر نیز وجود داشته، اما فعالیت آن محدود شده بود.
به خاطر حادثه پنجم دی دست بکار نشدیم
وی با تاکید بر اینکه فدراسیون کوهنوردی اعلام کرده میتواند به تنهایی ۲۰ هزار امدادگر و بلدمحلی تربیت کند، اظهار داشت: قرار است به افراد شرکت کننده در این دورهها گواهینامه ارائه شود تا مجوز رسمی فدراسیون را برای کار را داشته باشند، قطعا اگر این اتفاق بیفتد، حتما اتفاق مبارکی خواهد بود و ما نیز برنامه ریزی کرده ایم تا منابع مالی مورد نیاز این دورهها تامین شود.
تربیت ۲۰ هزارامدادگر محلی
مدیرکل دفتر توسعه ورزش روستایی وزارت ورزش خاطر نشان کرد: برگزاری دورههای آموزشی برای بومیان آهار تازه شروع کار تربیت ۲۰ هزار امدادگر محلی خواهد بود و تاکیدمان این است که چنین دورههایی استمرار داشته باشد و وزارت ورزش نیز تلاش میکند تا منابع مالی و معنوی این کار را تامین کند.