یک کارشناس مسائل آمریکا گفت: آمریکاییها علاقه مندند افرادی در ایران انتخاب شوند که بیشتر از همه امتیاز بدهند از این رو تا قبل از انتخابات در ایران دست به ترکیب تحریمها نمیزنند بلکه امتیازات صوری نیز به ایران میدهند.
فواد ایزدی، کارشناس مسائل آمریکا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص افشای طرح بایدن برای گفتگوی مستقیم با ایران از طریق میانجی گری اروپاییها گفت: بایدن اساسا سه انتخاب در بحث ایران پیش رو دارد اول آنکه به طور منطقی به برجام برگردد. این انتخاب برای دموکرات را که همواره از سیاستهای ترامپ در قبال برجام انتقاد میکردند و منتقد خروج ترامپ از برجام بودند کاملا منطقی است، اما آنها هرگز این گزینه را انتخاب نخواهند کرد.
وی افزود: گزینه بعدی آن است که آنها اقدامات گام به گام در قبال ایران انجام دهند یعنی ایران یک گام برای بازگشت به برجام بردارد و در مقابل آمریکا نیز یک گام برای لغو تحریمها بردارد که به نظر میرسد این گزینه نیز از طرف آمریکاییها انتخاب نشود.
ایزدی گزینه بعدی آمریکاییها را ایجاد پیش شرط برای بازگشت به برجام دانست و خاطرنشان کرد: به احتمال زیاد انتخاب اصلی آمریکاییها گزینه سوم خواهد بود به این ترتیب که برای ایران پیش شرط بگذارند و بگویند اول ایران به طور کامل به برجام برگردد و پایبندی خود به این توافق نامه را ثابت کند و طرف مقابل نیز راستی آزمایی از اقدامات ایران انجام دهد آن وقت آمریکاییها به متن برجام برگشته و شروطی را برای مذاکره در حوزه موشکی و منطقه وضع کنند.
این کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: به نظر میرسد آمریکاییها بر مبنای سیاستی به نام اهرم فشار مبنی بر اینکه ترامپ آدم بدی بود، اما اهرم فشار خوبی علیه ایران داشت که ما آن را حفظ خواهیم کرد، عمل کنند.
وی ادامه داد: آنها در حقیقت همان حرف ترامپ را مبنی بر اینکه موضوع منطقه و موشکی باید به مذاکره گذاشته شود تکرار میکنند منتهی با جمله بندی دیگری.
ایزدی تصریح کرد: این در حالی است که عدهای در کشور نگاه ناموسی به برجام دارند و با توجه به اینکه در طی هفت الی هشت سال گذشته کار خاصی انجام ندادند شاخصه کار آنها همین برجام بوده است که با مشکلات زیادی مواجه شد لذا این ذهنیت در بین آمریکاییها وجود دارد که اگر در مورد بازگشت به برجام حرفی میزنند عدهای در ایران به خط میشوند.
این کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: از آنجا که محدودیتهایی برای مذاکره با آمریکا وجود دارد آنها برای اروپاییها نقشی تعریف میکنند یعنی کار اروپا را آمریکاییها تعیین میکنند مثلا دولت ترامپ برای اروپا تعیین کرده بود که ایران را در برجام نگاه دارد و الان هم با روی کار آمدن دولت بایدن کار اروپا به دو بخش تقسیم میشود اول آنکه نقش پلیس بد را بازی کند و دوم آنکه واسطه بین ایران و آمریکا بود و پیامهایی که ممکن است آمریکا به طور مستقیم نتواند به ایران برساند از طریق اروپاییها به گوش ایران برساند.
ایزدی در پایان این گفتگو با اشاره به دغدغههایی انتخاباتی که در ایران و آمریکا وجود دارد، گفت: به دلیل دغدغههایی که در داخل وجود دارد و نزدیکی به انتخابات، آمریکاییها میخواهند امتیازاتی از ایران بگیرند و تصور میکنند ممکن است اخذ همه امتیازات از ایران تا قبل از انتخابات میسر نشود. لذا علاقه مندند افرادی در ایران انتخاب شوند که بیشتر از همه امتیاز بدهند از این رو تا قبل از انتخابات در ایران دست به ترکیب تحریمها نمیزنند بلکه امتیازات صوری نیز به ایران میدهند تا هم در نتیجه انتخابات تاثیرگذار باشد و هم امتیازات بیشتری از ایران بگیرند و در این مسیر اهرم فشار یعنی تحریمها را نیز حفظ خواهند کرد.