گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، تقریبا یک هفته از وقوع زلزله در منطقه سیسخت استان کهگیلویه و بویراحمد میگذرد. اهالی زلزله زده این منطقه روزها را به سختی سپری میکنند و چشم انتظار کمکهای مسئولان کشوری هستند. وقوع زلزله در شهرستان دنا خسارتهای زیادی به مردم وارد کرده و بر اساس گفتههای مسئولان استانی بسیاری از خانههای ساکنین آسیب دیده اند و زندگی در آنها غیرممکن شده است و فقط باید تخریب شوند.
شهر سیسخت، شهری توریستی و گردشگری در جنوب غربی ایران و در دامنه رشته کوه دنا با ۴۰ قله بالای ۴۰۰۰ متر است که مردمانی سختکوش و اهل کار و با ریشه فرهنگی دارد؛ مردمی که خانههای خود را با زحمت ساختند.
پس از وقوع زلزلهای که بیشتر خانههای مردم شهر سیسخت را از ۵۰ تا ۱۰۰ درصد تخریب کرد، مسئولان زیادی به این شهر آمدند هر چند خدمات اکنون به طور گسترده به زلزلهزدگان این شهر ارائه میشود؛ اما حرف همه مردم این است که در خدماترسانی ناهماهنگی وجود دارد.
منطقه سیسخت یکی از مناطق محروم استان است و به گفته مردم این منطقه، مسئولان استان برای بررسی و سرکشی به این منطقه سر زده اند؛ اما کاری پیش نمیرود و امکانات به صورت کامل در اختیار مردم قرار نگرفته است. مردم معتقدند این موضوع شاید به خاطر تقسیم ناعادلانه اقلام بین مردم مناطق زلزله زده باشد.
بیشتر بخوانید:
یکی از اهالی منطقه سیسخت در گفتگو با خبرنگار ما میگوید: این منطقه آب و هوای سردی دارد و چادر جوابگوی نیازمردم نیست و با روشن کردن وسائل گرمایشی در چادرها احتمال آتش سوزی وجود دارد. قبل از بازسازی منازل آسیب دیده باید به مردم کانکس داده شود. مردم در شرایط خوبی به سر نمیبرند؛ تمام وسایل ما خراب شده است.
گروههای جهادی همواره در حوادث طبیعی و زمانی که مردم نیاز به کمک داشته اند به سرعت خود را رساندهاند. در زلزله سیسخت هم به محض وقوع حادثه تعدادی از گروههای جهادی دانشگاههای استان در منطقه حضور یافتند؛ همچنین تعدادی از گروههای جهادی استانهای همجوار مثل استان اصفهان برای شناسایی در منطقه مستقر شدند.
در این میان نیروهای بسیج و سپاه در حال کمک رسانی به مردمان این منطقه هستند کمک به آواربرداری و توزیع اقلام در بین مردم که کار این روزهای نیروهای بسیج است.
یکی از اقدامات دیگری که گروههای جهادی و سپاه قرار است، انجام دهند، رزمایشی تخریب خانههایی است که احتمال ریزش مجدد را دارد. در این راستا، به بیش از ۸۰۰ منزل مسکونی در منطقه سیسخت به دلیل زلزله آسیب جدی وارد شده است و احتمال ریزش مجدد منازل وجود دارد که با کمک نیروهای جهادی بسیج و سپاه این گونه منازل تخریب خواهند شد.
در مرحله اول نیروهای جهادی برای خالی کردن وسایل منازل دست به کار شدند و در مرحله بعدی تخریب خانههای آسیب دیده با لودر است و بعد از آن شروع به ساخت این منازل، البته این برنامهای است که قرار انجام شود و تاکنون اقداماتی در این زمینه صورت نگرفته است.
در حال حاضر مردمان زلزله زدگان شهرستان دنا و شهر سیسخت به وسایلی همچون اجاق گاز، بخاری، پتو، لوازمخانه، موکت، موادخوراکی، سرویس های بهداشتی و کانکس نیاز دارند.
شنیدهها حاکی از این است که تا کنون ۳۰۱۱ چادر، ۶۶۴۴ کیلوگرم نایلون ۹۴۵ تخته پتو ۷۰ تخته موکت ۱۹۶۵ بسته غذایی ۷۲ ساعته، ۹۰ شعله والور، ۱۲۴ شعله هیتر برقی و اقلام زیستی در بین زلزله زدگان سی سخت توزیع شده است. اجاق گاز، بخاری، پتو، موکت، مواد خوراکی، لوازم خانه، کانکس، ستهای بهداشتی و وسایل گرمایشی مهمترین نیازهای مردم زلزله زده سی سخت شهرستان دناست.
سید امان الله جهانبین، مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان کهگیلویه و بویراحمد در این رابطه میگوید: ۴۰ تیم هلال احمر در منطقه زلزله زده دنا به خصوص شهر سیسخت در حال خدمات رسانی به زلزله زدگان هستند. همچنین تیمهایی از استانهای معین فارس، اصفهان، خوزستان و چهارمحال و بختیاری به کمک ما آمده اند.
به گفته سید امان الله جهانبین وظیفه هلال احمر تامین چادر، اسکان و امداد اضطراری زلزله زدگان است، با توجه به اینکه دمای هوا در شهر سیسخت به شهرستان دنا سرد است تامین کانکس برای زلزله زدگان تا زمانی که منازل مسکونی آنها ساخته شود، مناسبتر است.
در راستای کمک رسانی به مردمان مناطق زلزله زده سی سخت از سوی ستاد اجرایی فرمان امام در استان کهگیلویه و بویراحمد دو آشپزخانه مجهز راه اندازی شده و همچنین ۱۰۰ عدد کانکس برای اسکان موقت ارسال شده است.
به گفته شایان نادری، مدیرکل ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در استان کهگیلویه و بویراحمد بلافاصله پس از وقوع زلزله ۵.۶ ریشتری هفته گذشته در منطقه سیسخت، نیروهای امدادی ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در محل حضور یافتند و ضمن امدادرسانی، اقدام به راهاندازی قرارگاه جهادی و امدادی ستاد به منظور تامین اسکان اضطراری، تغذیه و بررسی سلامت آسیبدیدگان کردند.
تاکنون هزاران بسته مواد غذایی آماده، پتو، چادر، اقلام بهداشتی ضدکرونایی و بخاری برقی توسط نیروهای جهادی همکار ستاد اجرایی بین آسیبدیدگان توزیع شده است. علاوه براینها، با راهاندازی دو آشپزخانه موقت و مجهز روزانه ۳۰۰۰ پرس غذای گرم توسط ستاد اجرایی فرمان امام طبخ و بین زلزلهزدگان توزیع میشود.
یکی از موضوعاتی که در این شرایط سخت باید به آن اهمیت داد، نیاز مردمان مناطق زلزله زده سی سخت به خدمات درمانی است که در این راستا، از سوی ستاد اجرایی فرمان امام کاروان سلامت احسان در منطقه مستقر است.
قباد مبشری، مدیر کل کمیته امداد کهگیلویه و بویراحمد میگوید: درپی وقوع این زمین لرزه شدید در شهر سیسخت و متعاقب تصمیمات ستاد مربوطه منازل بیش از ۸۰۰ خانواده تحت حمایت امداد در شهر سی سخت و روستاهای حومه از نزدیک مورد بررسی قرار گرفت.
شنیدههای حاکی از این است که ۹۰۰ خانوار با جمعیت ۱۴۲۷ نفر از اهالی شهر سی سخت و حومه تحت پوشش کمیته امداد هستند که از این تعداد ۸۰۷ خانوار بعد از وقوع زلزله توسط مددکاران وحوزههای مختلف ستادی مورد بازدید قرار گرفتند.
با توجه به بررسیهای به عمل آمده از منازل مددجویان، ۲۹۵ مسکن مددجویی به میزان قابل توجهی خسارت دیدند به نحوی که ۸۷ مسکن، غیرقابل سکونت، ۸۷ فقره نیازمند انجام تعمیرات کلی و ۱۱۲ فقره نیز نیازمند انجام تعمیرات جزئی هستند. از این میان ۸۷ خانوار مددجو نیازمند چادر بوده اند که تاکنون تعداد ۳۰ چادر برای آنان فراهم شده است و۵۰ خانواده نیز به تامین سرپناه امن در قالب اجاره و رهن نیاز دارند.
به گفته مدیر کل کمیته امداد کهگیلویه و بویراحمد، نیازمندی خانوادههای تحت حمایت به کالاهای اساسی (یخچال به تعداد ۴۸ دستگاه، فرش ۷۰ تخته، اجاق گاز۴۰ دستگاه،۶۰۰ تخته پتو) کاملا محرز و روشن است. همچنین نیاز به ۸۰۷ بسته معیشتی شامل مواد خوراکی خشک و همچنین غذای گرم محسوس بوده و به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، ۸۰۷ بسته ماسک و مواد شوینده نیز نیاز است.
برای بررسی بیشتر وضعیت مردمان زلزله زده دنا تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از کمیسیونهای مختلف پس از ورود به شهر سیسخت به صورت میدانی از منازل زلزلهزده شهر سیسخت بازدید کردند و حرف مردم را شنیدند.
در این بازدیدها رضایی کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با انتقاد از این که دولت تاکنون در سال جاری ستاد مدیریت بحران کشور را تشکیل نداده است، می گوید: کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی به نوبه خود پیگیر مشکلات مردم شهر زلزلهزده سیسخت خواهد بود.
به گفته وی بسیاری از دستگاهها وظیفه خود را در قبال مردم این شهر به خوبی انجام دادهاند که از آنها تقدیر میشود و برخی هم قصوراتی داشتهاند که باید برخورد شود.
شایان ذکر است، هفته گذشته ساعت ۲۲:۰۵ چهارشنبه شب زلزلهای شدید به قدرت ۵/۶ ریشتر در عمق ۱۰ کیلومتری شهرهای یاسوج و سیسخت در استان کهگیلویه و بویراحمد را لرزاند. شدت زلزله به نحوی بود که بیشتر مردم شهرهای یاسوج و سیسخت با ترک منازل خود به کوچه و خیابان پناه بردند. همچنین این زلزله در بخشهایی از استان اصفهان و فارس نیز احساس شد.