یک مدرس دانشگاه معتقد است که باید شرایط ورود عمده شرکتهای دارویی به بورس فراهم شود چراکه این کار به عمیق و بزرگتر شدن بازار سرمایه و کاهش تورم و فرار مالیاتی کمک زیادی خواهدکرد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، فرهاد رمضان مدرس دانشگاه در برنامه «دارونامه» با موضوع چالشها و فرصتهای صنعت دارو در بورس اظهارکرد: بیش از ۶۰ واحد تولیدی لابراتوار داروسازی در کشور جود دارد که حدود ۳۹ شرکت در فرابورس پذیرفته شده و علاقهمندان نسبت به خرید و فروش در بازار نرخ بندی شده بازار سرمایه اقدام میکنند.
رمضان اختلاف قیمت داروهای ایرانی با داروهای مشابه خارجی را برای شرکتهای داخلی یک فرصت دانست و گفت: در این شرایط کرونایی، میزان فروش داروهای مکمل و داروهایی که بدن را نسبت به هرگونه ویروس و محرکها ایمن میکند رشد چشمگیری پیدا کرده و قطعاً در دوران پساکرونا هم مدلی از تقاضای دارویی و درمان را تجربه خواهیم کرد.
این مدرس دانشگاه افزایش بودجه و ارتقای کیفیت واحدهای تحقیق و توسعه شرکتهای دارویی را به ویژه در این شرایط ضروری خواند و گفت: ما باید شرکتهای دانش بنیان را با شرکتهای دارویی درگیر کنیم تا این شرکتها هم به روز شوند.
وی با تأکید بر لزوم تولید داروهای جدیدتر و مطابق با استانداردهای بین المللی بیان کرد: شرکتهای دارویی هر ساله باید به سمت نوآوری حرکت کرده و از نسل جدید داروها استفاده کنند.
رمضان گفت: هر شرکتی که سرانه تحقیق و توسعه، سرانه کارشناس و سرانه تولید تألیفات علمی و بین المللی در آن بالاتر است و میتواند در طول سال داروهای جدیدی را از نظر بسته و فرمولاسیون تولید کند قطعاً از اقبال بالایی هم برخوردار خواهد بود.
مدرس دانشگاه ضرورت تدوین نظام نامه جامع توزیع دارو و افزایش حیطه تولیدی و بازدهی اقتصادی شرکتهای دارویی را یادآور شد و گفت: حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در حوزه دارو میتواند یک فرصت باشد، زیرا اقتصادی که ارز در آن تک نرخی باشد قاعدتاً نوسان قیمتی هم کمتر است.
وی افزود: برخی شرکتها بین ۱۰ تا ۱۵ درصد و برخی هم ۵۰ درصد ارز مورد نیاز خود را از ارز ۴۲۰۰ تومانی تأمین میکنند و به همین دلیل هم نرخ داروهایی که از سوبسید بیشتری بهره میبرند پایینتر است و همین منجر به قاچاق معکوس دارو، مصرف بی رویه و خودسرانه و کاهش حاشیه سود شرکتها خواهدشد.
رمضان معتقد است که باید شرایط ورود عمده شرکتهای دارویی به بورس فراهم شود چراکه این کار به عمیق و بزرگ شدن بازار سرمایه و جذب نقدینگی و سرمایه گذاری به این سمت و کاهش تورم و فرار مالیاتی کمک زیادی خواهدکرد.
در ادامه برنامه اسماء دزفولی، کارشناس بورس با اشاره به رشد شاخص دارویی بورس از ۸ هزار واحد در شهریور ۹۷ به ۱۷۰ هزار واحد تا مردادماه امسال گفت: علت رشد این صنعت افزایش تورم، افزایش نرخ آزادسازی بسته بندی از ارز ۴۲۰۰ تومانی بود.
وی با اشاره به اصلاح ۷۰ درصد از شرکتهای دارویی در بورس افزود: با ریزش بازار بورس از مرداد امسال بورس دارویی هم دچار ریزش شد و شاخص آن از ۱۷۰ هزار واحد به ۱۰۰ هزار واحد رسید، با مطرح شدن حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از آبان امسال در بودجه مجدداً صنعت دارو دچار حرکت صعودی شد.
دزفولی یادآور شد: دولت ارز ۱۰ هزار تومانی را پیشنهاد کرد و در مقابل مجلس هم برای جلوگیری از مشکلات احتمالی مانند قاچاق دارو ارز ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومانی را پیشنهاد داد، اما اینکه میگویند قیمت دارو افزایش پیدا نخواهد کرد هم نگران کننده است.
این کارشناس بورس با بیان این که صنعت دارو بیشترین تأثیر را از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی خواهد گرفت گفت: با مطرح شدن بحث حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در مجلس شاخص صنعت دارو ۴۰ درصد رشد کرد و با به تعویق افتادن این تصمیم مجدداً به جایگاه اولیه خود بازگشت.