به گزارش خبرگزاری دانشجو، پایگاه خبری «میدل ایست مانیتور» در گزارشی به انتخابات جاری در اراضی اشغالی پرداخته و ضمن اشاره به موقعیت سست و ضعیف نتانیاهو در انتخابات 23 مارس اسرائیل، به طور خاص به این نکته اشاره کرده که شخص نتانیاهو تا حد زیادی مسئول بحران جاری در ساختار سیاسی اسرائیل است.
بحرانی که در قالب آن، یک دولت که بتواند به اندازه کافی و با عمری معقول سرکار باشد، اساساً امکان موجودیت ندارد. میدل ایست مانیتور در این رابطه می نویسد: «پس از برگزاری چهارمین انتخابات اسرائیل در دو سال گذشته، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در موضعگیری اعلام کرده که به هیچ عنوان قصد کنارهگیری از قدرت را ندارد. وی این موضع گیری را پس از آنکه بسیاری از ناظران و تحلیلگران تاکید کردهاند که اسرائیل علی رغم برگزاری انتخابات، عملاً در بن بست سیاسی است، ایراد کرده است. تاکنون هیچ کدام از احزاب اسرائیلی، کرسی های لازم در پارلمان(کنست) را جهت تشکیل دولت کسب نکردهاند.
با این حال، حزبِ متبوع نتانیاهو یعنی "لیکود"، به نسبت سایرین توانسته کرسیهای بیشتری داشته باشد و احتمالاً از نتانیاهو خواسته خواهد شد تا تلاش برای تشکیل دولت را آغاز کند. البته که لیکود هم به تنهایی قادر به تشکیل دولت نیست و باید دست به ائتلاف سازیهای بزند که انجام آن ها برای شخصِ نتانیاهو بسیار مشکل است.
از سویی باید توجه داشت که طرح اتهامات گسترده قضائی علیه نتانیاهو دال بر فساد و رشوه خواری وی، عملاً موجب شده تا جو داخلی در اسرائیل، چندان موافقِ وی نباشد و نیروهایی که به دنبال حذف وی از قدرت هستند در مقایسه با آنهایی که خواستار ماندن او در قدرت هستند، از قدرت بیشتری برخوردار باشند. همین مسئله توان ائتلاف سازی نتانیاهو را به شدت کاهش خواهد داد.
بسیاری از ارزیابی ها و تحلیل ها از انتخابات جاری در اسرائیل حاکی از این هستند که حزب لیکود نهایتاً بتواند 31 تا 33 کرسی را از پارلمان اسرائیل که 120 کرسی دارد، در اختیار بگیرد. نتانیاهو حتی اگر با احزاب راستگرای افراطی نیز ائتلاف سازی کند، باز هم به احتمال زیاد قادر نخواهد بود که اکثریت پارلمان اسرائیل را در کنترل بگیرد.
نتانیاهو با علم به موقعیت متزلزل خود، همچون انتخابات گذشته بلافاصله پس از اعلام نتایج صندوق های شبیهسازی شده انتخابات اسرائیل (که از سوی سه شبکه اصلی تلویزیون اسرائیل نتایج آن ها اعلام میشود)، اعلام پیروزی نکرد. وی در عوض از دیگر احزاب اسرائیلی خواست تا با حزب لیکود ائتلاف سازی کنند و به بحران گستردهای که اسرائیل و شهروندان صهیونیست با آن رو به رو هستند، هر چه سریع تر خاتمه دهند.
همین که نتانیاهو به جای تاکید بر به اصطلاح پیروزی حزب خود، از دیگر احزاب می خواهد تا با لیکود ائتلافسازی کنند، حاکی از این است که وضعیت نتانیاهو و حزب لیکود چندان مساعد نیست و عملاً اسرائیل با یک بحرانسیاسی تمام عیار رو به رو شده است. بحرانی که در قالب آن مستقر کردن یک دولت با ثبات، کاری بسیار مشکل و حتی در برهه کنونی، بعید به نظر می رسد.
بسیاری بر این باورند که نتانیاهو از طریق ماندن در قدرت سعی دارد تمامی اتهامات قضائی علیه خود را به تعویق بیندازد و همچنان از مزایای حضور در قدرت استفاده کند. وی مدام در تبلیغات انتخاباتی و سخنان خود سعی دارد به شهروندان صهیونیست بقبولاند که وی و حزب لیکود، بهترین گزینهها برای آن ها و تامین نیازهایشان در ابعاد مختلف هستند. امری که البته چندان با واقعیتها همخوانی ندارد و حاکی از ضعف مفرطِ موقعیت شخصِ نتانیاهو و حزب وی است.
برخی تحلیلگران مسائل اسرائیل بر این باورند که چند دستگی حاکم در جناح چپ اسرائیل، به افرادی نظیر نتانیاهو و راستهای افراطی این اجازه را میدهد تا بتوانند در انتخابات اسرائیل، دستورکار خود را به پیش برند. امری که به زعم عدهای از تحلیلگران به مثابه اقدام ناخواسته رای دهندگان صهیونیست در اعطای مصونیت به نتانیاهو به عنوان یک فرد مجرم جهت لاپوشانیِ جرایمش و در عین حال، ماندن در قدرت، تفسیر میشود.
انتخابات جاری در اسرائیل بار دیگر بن بست سیاسی حاکم بر اسرائیل را نمایان ساخت. نتانیاهو حتی به فرض حضور دوباره در قدرت، باید با احزاب و گروههایی دست به ائتلاف بزند که اساساً از درون با یکدیگر مشکل دارند و حاملِ اختلافات زیادی هستند.
امری که عملا اسرائیل را در معرض برگزاری پنجمین انتخابات در سال جاری قرار خواهد داد. در واقع، اگر نتانیاهو دولت تشکیل دهد، باید اذعان کرد که دولت وی از همیشه بی ثبات تر خواهد بود و هر لحظه امکان فروپاشی آن وجود دارد. از سویی، اینکه یک رهبر مفسد در اسرائیل همچنان در قدرت است، تا حد زیادی پایگاه و موقعیت وی را خدشه دار می کند.
بسیاری از تحلیلگران معتقدند که برگزاری انتخابات پیاپی در اسرائیل در مدت اخیر موجب شده تا ساختار سیاسی آن بیش از هر زمان دیگری تضعیف شود و حتی عده زیادی به این مسئله اشاره کنند که بحران جاری در اسرائیل، فقط و فقط با خروج نتانیاهو از قدرت حل می شود. با این حال، تضعیف جدی اعتماد به ساختار سیاسی اسرائیل از سوی شهروندان صهیونیست هم نتانیاهو را قانع به کناره گیری از قدرت نکرده است. امری که به وضوح حاکی از این است که ساختار سیاسی پوسیده اسرائیل در ادامه راه با چالشهای به مراتب بیشتری نیز مواجه خواهد شد».
انتهای پیام/