ابوالقالسم دلفی، سفیر سابق ایران در فرانسه در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص نزدیکی روابط ایران و عربستان و اینکه تا چه اندازه میتوان به این نزدیکی روابط امیدوار بود، گفت: آنچه مربوط به تحولات منطقه و تمایلات و اظهارات مقامات عربستانی به منظور بهبود روابط تهران – ریاض به گوش میرسد ابعاد مختلفی دارد.
وی افزود: ایران و عربستان دو قدرت منطقهای هستند که نقش آنها در تحولات منطقه و بین الملل روشن است و اگر این دو کشور کنار یکدیگر باشند تمام منطقه آرامش بیشتری خواهد داشت و بقیه اهالی هم میتوانند به سمت و سوی ثبات و آرامش بروند.
دلفی با اشاره به اینکه روابط دو کشور تنها روابط لفظی نیست که بگوییم براساس ظواهر موجود و با اظهارنظرهای مثبت صورت گرفته روابط رو به بهبود است، گفت: به هر حال اختلافات بین ایران و عربستان جدی است موضوع اول مسئله سوریه بود که عربستان با حمایت از تروریست ها، تخریب سوریه و تجهیز داعش این اختلافات را دامن زد. موضوع بعدی تحت فشار قرار دادن عراق در قبال ایران بود و مسئله بعد فشار سعودیها در لبنان برای تشکیل دولت بود.
سفیر سابق ایران در فرانسه آخرین محور اختلافات بین ایران و عربستان را نیز جنگ چند ساله اخیر در یمن دانست و ادامه داد: علی رغم همه توصیهها سعودیها ویرانهای به اسم یمن درست کردند و با وجود تمام مقاومت مردم مظلوم این کشور، اما سعودیها از اقدامات وحشیانه خود دریغ نکردند.
*سعودی و امارات جاده صاف کن رژیم صهیونیستی در منطقه
وی ادامه داد: از موضوعات منطقهای که قدری فاصله بگیریم به این میرسیم که اساسا سعودی و امارات جاده صاف کن ورود صهیونیستها به منطقه شدند اسرائیل در طول حیات نامشروع خود هیچ گاه به این شدت بین اعراب نفوذ نکرده بود و دلیل آن هم به خاطر فعالیتها و امتیازاتی است که عربستان و امارات به آن داد.
دلفی دلیل اصلی امتیازاتی که عربستان به صهیونیستها داد را تخاصم با ایران عنوان کرد و گفت: امارات و عربستان به دلیل تخاصم با ایران به دنبال رسمیت دادن به اسرائیل در منطقه و کنار گذاشتن آرمان فلسطین بودند.
سفیر سابق ایران در فرانسه ادامه داد: عربستان در مورد موضوع مهمی مثل بازار نفت با سیاستهای غلط و خودخواهانه کل جهان اسلام و تولیدکنندگان نفت را دچار خسارت هنگفت کرد.
وی با اشاره به تغییر رویکرد بن سلمان مبنی بر نزدیکی روابط با ایران و اینکه چرا ولیعهد سعودی به چنین رویکردی رسیده گفت: مهمترین محور این تغییر رویکرد را میتوان به تحولات ریاست جمهوری آمریکا و روی کار آمدن بایدن نسبت داد این اتفاق یکی از عواملی است که سعودیها را دچار بازنگری در رفتارشان کرد، چون اساسا دموکراتها این موضوع را بهتر درک میکنند که بدون ایران آرام تمامی منطقه روی آرامش را نخواهد دید و دولت جدید آمریکا ضد ایرانی خود تا حدی بازنگری کرده است.
*نقطه اوج تغییر رفتار عربستان پس از ترامپ؛کنارآمدن با ایران است
دلفی تصریح کرد: از این رو برای سعودیها روشن شده که آمریکای فعلی مشابه آمریکای ترامپ تمام قد پشت آنها نخواهد بود و عربستان که فکر میکرد یکه تاز بلامنازع است این روزها ناچار است که در سیاست قلدری خود در منطقه تجدیدنظر کند که نقطه اوج آن کنار آمدن با جمهوری اسلامی است.
سفیر سابق ایران در فرانسه ادامه داد: آنچه سعودی را به این واقعیت نزدیک کرده شرایط جدید منطقه است ضمن اینکه آمریکا نیز در روابط با ما در حال بازنگری است و برجام به عنوان شاقول روابط ما با غرب و آمریکا در حال تحرکاتی است فارغ از اینکه این تحرکات به چه سمت و سویی برود این شرایط سعودی را از توهم گذشته خارج کرده که میتواند همچنان با ایران دشمنی کند و به این ترتیب موضوع رابطه با ایران را جدی گرفته است.
وی تصریح کرد: بر این اساس سعودیها بر مبنای تمایل ارتباط با ایران و رسیدن به شرایط ثبات به دنبال برقراری رابطه با ایران نیستند بلکه به دلیل اجبار منطقهای و جهانی و شرایط داخلی خود به سمت این رویکرد حرکت کردند.
*تغییر رویکرد عربستان نسبت به ایران باید راستی آزمایی شود/ یمن میدان عملی این راستی آزمائی خواهد بود
دلفی در پایان این گقتگو با تاکید بر اینکه این تغییر رویکرد سعودیها با استقبال جمهوری اسلامی مواجه خواهد شد، چون ما نیز معتقدیم منطقه با ثبات در گرو ارتباط موثر با همسایگان مان است، گفت:، اما آنچه مهم است این است که سعودیها در عمل تغییر رفتار دهند و بعد اصلی تغییر رفتار سعودیها در میدان عمل تغییر رویکرد آنها در یمن است. اگر تغییر رویه آنها در جنگ یمن راستی آزمایی شود جمهوری اسلامی نیز برای برقراری رابطه با آنها گامهای موثری برمی دارد.