محمد جمشیدی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و کارشناس مسائل آمریکا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص مذاکرات وین و اخبار منتشر شده برخی رسانههای غربی مبنی براینکه در مذاکرات وین ایران با آمریکا در مورد لغو تحریم اشخاص و نهادها به توافق رسیده است گفت: ما با چند دسته از تحریمها روبرو هستیم، تحریمهایی که لغو آن در برجام آمده تحریمهایی که لغو آن باید در برجام میآمد تا بتواند انتفاع اقتصادی از برجام برده شود و دسته دیگر تحریمهایی که عملاً بعد از امضای برجام عملیاتی شد و طبیعتاً آنها نیز مانع انتفاع اقتصادی برجام شد، دسته بعدی تحریمها نیز متوجه تحریمهایی بود که ترامپ آنها را وضع کرد.
جمشیدی با بیان اینکه براین اساس ۴ دسته تحریم وجود دارد که در روند مذاکرات فعلی تاکید آمریکاییها تنها بر خود تحریمهای برجامی است گفت: آمریکاییها در روند مذاکرات وین سعی میکنند، سه دسته تحریم دیگر را مد نظر قرار ندهند، برخی از این تحریمها قوانین و دستورات اجرایی است که در دوره قبل از اوباما و قبل از برجام وجود داشته است و برخی دیگر مانند قوانین آیسا و ویزا در زمان اوباما تصویب شده و یک بخش هم لیست افراد و نهادهای مورد تحریم آمریکاست که در واقع به ضمیمه تحریمها اضافه شده است
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با تاکید براینکه اگر تیم مذاکره کننده صرفا به این قانع شود که برجام احیا شود و تحریمهای برجامی لغو شود مشکل اقتصادی در کشور حل نخواهد شد گفت: آمریکاییها تمایل دارند که صرفا به موضوع برجام بسنده کنند.
عضو سابق تیم مذاکره کننده هسته ای با اشاره به بخشی از صحبتهای عراقچی پس از نشست اخیر وین گفت: عراقچی نیز مدعی شد تحریمهای بخشی، مثل تحریم نفت، بیمه، بانک، بنادر و صنعت خودرو برداشته میشود که همگی اینها ذیل برجام هستند، حال باید دید آمریکاییها در تعیین مصادیق نیز همه آن مصادیق را لغو میکنند یا خیر؟ که این خود از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی ادامه داد: مهمتر ازهمه اینها لیست تحریمهای ترامپ است که آنجا نیز یک سری قوانین داریم مانند قانون کاتسا و دستورات اجرایی مهم مثل تحریم سپاه پاسداران و نهاد رهبری وجود دارد که به بهانه تحریم نهادهای سیاسی و نظامی در حقیقت اقتصاد ایران را تحریم کرده اند.
آمریکا بخواهد بدون لغوسایر تحریمها فقط به برجام برگردد؛ فایده ای ندارد
جمشیدی تصریح کرد: لذا اگر روند مذاکرات به این شکل باشد که آمریکا فقط بخواهد به برجام برگردد و سایر تحریمها را لغو نکند عملا برجام نیز بی معنی و بی فایده خواهد بود به این معنی که یک گشایش اولیه در امور اقتصادی ایجاد خواهد شد، اما مشکلات حتی در حد سال ۲۰۱۵ نیز حل نمیشود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: براین اساس آنچه مهم است لغو تحریمها به صورت کامل است، چون این تحریمها با هدف جلوگیری از احیای برجام یا انتفاع اقتصادی آن طراحی و وضع شده است پس اگر میخواهند به برجام برگردند باید آنچه در طول این سالها به برجام مرتبط میشود را نیز لغو کنند.
*احیای برجام به تنهائی مسکنی کوتاه مدت برای اقتصاد ایران خواهد بود
این کارشناس مسائل آمریکا با هشدار به تیم مذاکره کننده کشورمان گفت: اگر طرف ایرانی در بازی آمریکاییها بیافتد و صرفا به دنبال احیای برجام باشد، مسکنی با اثرات کوتاه مدت به اقتصاد ایران تزریق خواهد شد، که احتمالا آثار انتخاباتی داشته باشد.
وی در خصوص واکنش آمریکاییها به این روند نیز گفت: آمریکا لیستی از تحریمها تهیه کرده و تحریمهای بعد از برجام را در لیست تحریمهای قابل مذاکره قرار داده به این معنی که ما آنها را برنمی داریم، اما قابلیت مذاکره بر سرآنها وجود دارد به معنی سادهتر یعنی امتیازات بیشتری بر سر مسائل منطقهای و موشکی از طرف ایرانی میگیریم تا حاضر به لغو آنها شویم. همان موضوعی که ترامپ دائما به دنبال مذاکره بر سر آن بود.
جمشیدی ادامه داد: آمریکاییها معتقدند اگر امتیازات این چنینی (مسائل موشکی و منطقه ای) از طرف ایران دریافت شود آنها تحریمهای بعد از برجام را هم لغو خواهند کرد یعنی آمریکا تحریمهای اصلی را به عنوان اهرم فشار نگه داشته حالا اگر طرف ایرانی راضی شود که صرفا توافق برجام را بپذیرد مشکل برای کشور ایجاد میشود.
*مذاکره کنندگان روی موضوع لغو همه تحریم ها پافشاری کنند
این کارشناس مسائل آمریکا با تاکید براینکه منفعت ما پافشاری روی مسئله لغو همه تحریم هاست گفت: برخی مواضع مسئولین ایرانی حکایت از این دارد که ممکن است برخی از تحریمها لغو شود، اما اطلاع و سندی در خصوص راستی آزمایی آن وجود ندارد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران تاکید کرد: از این منظر ما فقط میتوانیم بگوییم معیار رهبری مبنی بر لغو همه تحریمها حرفی منطقی است که به نفع اقتصاد کشور است. در غیر این صورت جمهوری اسلامی از همه تحرکات در حوزه هستهای که طرف آمریکایی را وارد فاز مذاکراتی کرده است و باعث شده تا از برخی تحریمها کوتاه بیاید دور میشود و طرف مقابل اهرمهایی که تحریم هستهای را حفظ میکند و احتمالا در فضای سیاسی ایران اثرگذار میشود را اعمال میکند
جمشیدی در پایان خاطر نشان کرد: براساس این سناریو دوباره روز از نو روزی از نو یعنی کشور نیاز مجدد به مذاکره پیدا میکند، لذا مذاکره کنندگان باید روی این موضوع (لغو همه تحریم ها) دقت کنند و از آن کوتاه نیایند.
انتهای پیام/