گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو؛ «هشتمین جمهور» عنوان بستۀ خبری-تحلیلی است که همزمان با سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران و انتخاب هشتمین رئیس جمهور، به بازخوانی اخبار انتخابات و نامزدهای ریاست جمهوری میپردازد.
آخرین و تازهترین اخبار انتخابات را در دوازدهمین شماره از «هشتمین جمهور» بخوانید.
شهریار حیدری، نایب رئیس کمیسیون امنیت و سیاست خارجی با اشاره به جلسه این کمیسیون با حضور وزیر امور خارجه، اظهار داشت: «ظریف اعلام کرد، به هیچ وجه قصد حضور در انتخابات را ندارد و با این صحبتها قصد دوقطبی کردن فضای انتخابات را نداشته است.»
وی افزود: «۱۳ نفر از نمایندگان از وزیر امور خارجه در مورد فایل صوتی سوال کردند، که ظریف پاسخ داد این فایل صوتی برای انتقال تجربه بود و من از پخش آن بی اطلاع هستم.»
محمود عباس زاده مشکینی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در این رابطه گفت: «ظریف انتشار فایل صوتی را عمدی ندانست و معتقد بود در انتشار آن شلختگی رخ داده است. اعضای کمیسیون امنیت ملی، اما اعتقاد داشتند انتشار فایل صوتی عمدی بوده است و طرحی برای دوقطبی سازی جامعه در آستانه انتخابات؛ ظریف قطعهای از پازل سیاسی کاری در آستانه انتخابات است.»
لاله افتخارى، عضو هیئت عالى شواى وحدت دربارۀ کاندیداتوری رئیسی گفت: «علائم و فشارهایی که وجود دارد این شواهد را قوت میبخشد که احتمال حضور ایشان بسیار قوى است. آقاى رئیسى حضور خود در انتخابات را نفى نکردند و خود این، نکنه قابل توجهى از آمدن ایشان است.»
محمد ناظمی اردکانی از احتمال ظهور یک پدیده انتخاباتی در انتخابات ۱۴۰۰ خبر داد و گفت: «ممکن است افرادی بیایند که معترض وضع موجود شوند و با یک تبلیغات سنگین و پرهزینه به میدان بیایند و تبدیل به پدیده شوند، اما اگر وضعیت دو قطبی رخ ندهد و رقابت در یک فضای معقولی اتفاق بیفتد، رقابت بر سر برنامهها خواهد بود.»
وی خاطرنشان کرد: «اگر وضعیت دو قطبی بدین گونه باشد آن پدیده انتخاباتی ممکن است شکل نگیرد و مردم به سمت این میروند که به آن فردی رأی دهند که در عقلانیت سرآمد است، در سابقه گذشتهاش نشان میدهد که سرآمد بوده و نقصان و ضعفی نداشته و زمینه تخریبی هم در گذشته نداشته است، مردم به او رأی میدهند و رأی هم رای قابل ملاحظهای میشود البته ممکن است که اختلاف آرا زیاد نباشد.»
علی مطهری دربارۀ رد صلاحیت خود در انتخابات مجلس شورای اسلامی بیان کرد: «معتقدم ردصلاحیت من در مجلس یازدهم یک خطای سهوی بود که شورای نگهبان انجام داد. اصولا ردصلاحیت به خاطر اظهارنظر پذیرفته نیست. این که کسی مخالف نظر رسمی نظام نظری داشته باشد بحث غلطی است.»
وی افزود: «بحث من هم با شورای نگهبان همین بود. سه تا از اظهارنظرهای من را در جلسهای که در شورای نگهبان داشتیم بحث شد. مجادلهای بود و من بیرون آمدم و ردصلاحیت شدیم. من این ردصلاحیت را قبول ندارم. ناامید نیستم تایید صلاحیت نشوم. من نیاز به مطرح شدن ندارم. در حالت عادی هم میتوانم حرفهایم را بزنم.»
حجتالاسلام پورمحمدی، دبیر شورای وحدت اصولگرایان گفت: «ارزیابی ما این است که ظاهرا در صورت عدم ورود آقای رئیسی به انتخابات، نمیتوانیم روی فردی به اجماع برسیم. این که ما قدرت داشته باشیم اجماع قابل قبولی ایجاد کنیم بعید به نظر میرسد. رئیسی تا الان حرفی مبنی بر حضور در انتخابات نزده؛ اما مخالفتی هم نکردهاند. ولی حضور ایشان به شدت بسته به شرایط است. علیالخصوص که ایشان مسئولیتی انتصابی دارند و بدون رضایت رهبری هم نمیتواند مسئولیت خود را رها کند.»
وی افزود: «آقای لاریجانی تا الان هیچ نظری نداده و هیچ موضعی نگرفته است. نه خودش، نه اطرافیانش، نه آشکار و نه پنهان. ضمن این که تا الان هیچ کس در جلسات شورای وحدت نظری مبنی بر دعوت ایشان به انتخابات نداشته است.»
رحمانی فضلی در جلسه ستاد انتخابات کشور گفت: «ما منتظر تفسیر حقوقی معاونت حقوقی ریاست جمهوری در مورد مصوبه اخیر شورای نگهبان در مورد شرایط ثبت نام داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری هستیم. تفسیر حقوقی معاونت ریاست جمهوری ملاک ما خواهد بود. تاکنون این تفسیر بدست ما نرسیده است، اما معتقدم این اقدام شورای نگهبان یک گام رو به جلو است.»
۲۰۳ نماینده یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در بیانیهای از مصوبه اخیر شورای نگهبان مبنی بر شرایط کاندیداتوری نامزدها در انتخابات ریاست جمهوری حمایت کردند. در این بیانیه آمده است: «شورای نگهبان بر اساس قانون اساسی و سیاستهای کلی انتخابات به تکلیف قانونی خود عمل نموده و رأساً اقدام به اصلاح و ساماندهی ثبتنام و شفافسازی معیارهای داوطلبی انتخابات ریاست جمهوری نمود که این اقدام قانونی و صریح شورای نگهبان مورد استقبال نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.»
سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی در نامهای به داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری خواستار همپیمان شدن آنها در خدمت به مردم و نظام و همچنین پرهیز از تخریب، توهین، سیاهنمایی و بداخلاقی شد.
حزب راه ملت با انتشار بیانیهای محسن مهر علیزاده را به عنوان نامزد خود برای انتخابات ریاست جمهوری معرفی کرد.
هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری در اطلاعیهای مدارک مورد نیاز برای ثبت نام را اعلام کرد.