گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد؛عبدالناصر همتی زادهٔ ۱۳۳۶ در کبودرآهنگ، همدان به دنیا آمد تا قبل از اعلام کاندیداتوری رئیس بانک مرکزی در دولت حسن روحانی بود. دکترای اقتصاد از دانشگاه تهران دارد و سابقه او بیشتر در بانک و بیمه خلاصه میشود.
همتی علی رغم اینکه پیوسته در مناظرات خود را چهرهای اقتصادی معرفی میکرد، اما فعالیت خود در جمهوری اسلامی
در عرصه سیاسی آغاز کرده است و از سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۸ در سازمان صدا و سیما به عنوان مدیرکل خبر فعالیت نموده و از ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۳ معاون سیاسی سازمان صدا و سیما بود.
همتی البته بعد از این سالها به سمت اقتصاد شیفت پیدا کرد و از سالهای ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۵ به مدت ۱۲ سال، ریاست بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران را برعهده گرفت.
کاندیدای دورسیزدهم انتخابات ریاست جمهوری پس از بیمه به سراغ بانک رفت و در سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۲ برای مدت ۷ سال مدیریت بانک سینا را به عهده گرفت. همتی در سال ۹۲ به پیشنهاد طیب نیا وزیروقت اقتصاد به عنوان رئیس بانک مرکزی انتخاب شد،او به مدت ۵ سال در زمان ریاست جمهوری حسن روحانی البته عضو کمیته اقتصادی شورای عالی امنیت ملی نیز بود.
اواخر خردادماه ۹۷ بود که رسانه ها، از انتساب همتی به عنوان سفیر ایران در چین خبر دادند.اما هنوز عرق عبدالناصر همتی از پرواز طولانی تهران پکن خشک نشده بود که حکم دیگری برای وی زده شد و او به عنوان رئیس کل بانک مرکزی ایران انتخاب شد؛ و سرانجام وی به عنوان رئیس بانک مرکزی در انتخابات و ماراتن سیزدهم به عنوان چهره اصلاح طلب البته بدون حمایت رسمی اصلاح طلبان وارد کارزار انتخابات سیزدهم شد.از این رو برآن شدیم تا درآخرین گزارش از سلسله گزارشهای فرنگستان به واکاوی نظرات او در خصوص سیاست خارجی البته با پاشنه آشیل برجام بپردازیم.
*میدان و دیپلماسی باید در کنار یکدیگر برای توسعه اقتصادی به کار گرفته شود/ حضور در کشوها باید منفعت اقتصادی داشته باشد
همتی درمصاحبهای در خصوص نگاهش به جبهه مقاومت گفته بود: اینکه ایران در منطقه اقتدار دارد از افتخارات ما است. این قدرت باید برای ما سود اقتصادی هم داشته اشد و نمیتواند فقط برای ثبات عراق و ... هزینه کرد و باید حضور دیپلماسی اقتصادی را تقویت کرد.
باید میدان و دیپلماسی را با هم برای توسعه اقتصادی به کار ببریم. هدف ما از این ثبات این است که جیب مردم پر شود و اگر حضور در کشورها صرفه اقتصادی نداشته باشد معنا ندارد و باید این حضور در بعد اقتصادی هم معنا داشته باشد.
نامزد سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری در خصوص روابط با شرق و غرب نیز معتقد است:با شرق به وسیله تمرکز بر ۳ کشور چین، روسیه و هند میتوانیم روابط راهبردی داشته باشیم. هیچ رابطهای فی نفسه فایدهای ندارد مگر اینکه به بهبود شرایط مردم بینجامد.
*در تجارت با همسایه گان در حد قابل قبولی نیستیم
در تجارت با همسایگان هنوز به حد لازم نرسیده ایم و با رفع تحریمها این ارتباطات میتواند خیلی رشد کند.
وی در جایی دیگر در خصوص روابط ایران و عربستان نیز با اشاره به رایزنیهای تهران- ریاض گفت: با عربستان ۳ دوره مذاکره داشته ایم و این مذاکرات در حال پیشرفت است و امیدواریم روابط حسنه با عربستان داشته باشیم. اگر مسئولین این کشور اعتقادی به تعامل و همکاری داشته باشند میتوانیم روابط خوب با حسن همجواری داشته باشیم.
*برجام مقدمه رفع تحریم هاست و در دولت احتمالی من هم اداه خواهد یافت
همتی البته در مورد برجام هم بارها اظهار نظر کرده و آن را تصمیم نظام دانسته او معتقد است: احتمالا توافق برجام در دولت او نیز مانند دولت فعلی اجرا خواهد شد. برجام مقدمه رفع تحریمهاست و میتوان به این وسیله مبادلات بین المللی را با هزینه کمتری انجام دهیم.
این کاندیدای ریاست جمهوری دور سیزدهم اداه داد:فعلا مذاکرات وین روی اجرای برجام ادامه داراست و سیاست دولت من هم همین است و احتمال دارد در این دولت اجرا شود و برجام مقدمهای برای رفع تحریمها است و رفع تحریمها نیز رشد اقتصادی را به دنبال دارد و من نوید میدهم که آغاز دولت من با رفع تحریمها همراه باشد.
همتی با تاکید مجدد براینکه برجام تصمیم مهم نظام است و مورد تاکید رهبری بوده گفت: برجام باید اجرایی شود، دولت فعلی هم دنبال احیا برجام است، امیدوارم آمریکا دوباره به برجام برگردد.
به هرحال به نظرمی رسد الویت سیاست خارجی عبد الناصر همتی درصورت تشکیل دولت ادامه مسیر برجام با محوریت مذاکرات فعلی و تاکید بر حضور مستشاری ایران در کشورها به شرط حضور اقتصادی باشد.