گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو؛ شادی رضایی؛ حمیدرضا غریب رضا نویسنده معاصر در گفتگو با خبرگزاری دانشجو از عدم حضور ایران در نمایشگاه بین المللی کتاب اخیر عراق و شفاف نبودن علت آن و تحلیل حضور و جایگاه ایران در این دست نمایشگاههای بین المللی کتاب سخن گفت.
غریب رضا در ارتباط با اهمیت نمایشگاه اخیر و مساله حضور ایران در آن اظهار داشت: با اینکه این نمایشگاه درجه دوم به شمار میآمد و در نمایشگاه بین المللی اصلی کتاب عراق که چند ماه پیش برگزار شد ایران حضور فعال و خوبی داشت، ولی عدم حضور ایران در این نمایشگاه به هیچ عنوان مناسب و شایسته جایگاه بین المللی ایران اسلامی و روابط فرهنگی ایران و عراق نبود. در نقطه مقابل کشورهای متعدد عربی حضور فعال داشتند مانند: سوریه، مصر، اردن، لبنان و انتشارات کشور عراق. متاسفانه با اهمال کاری مسئولان عراقی همچنین کتابهایی با مضامین ضدایران و ضد شیعه در این نمایشگاه موجود بود و به فروش میرسید که مورد نقد برخی از فعالان فرهنگی عراقی نیز قرار گرفت.
غریب رضا گفت علت دقیق عدم حضور ایران در این نمایشگاه عراق را نمیداند، اما از دو وجه خارج نیست و این موضوع یا به دلیل سهل انگاری مسئولین در قبال حضور در این نمایشگاه بوده و یا اینکه به دلیل دعوت نشدن از سمت کشور عراق برای حضور در نمایشگاه مذکور بوده است که در اینصورت به دلیل تعاملات متعدد ایران با کشور عراق در حوزه کتاب و نشر اتفاق نامطلوبی به حساب میآید. آمار نشر کتابهای عربی ایران آمار بالایی است و خوانندگان عراقی که به کتابخوانی فراوان در جهان عرب مشهور هستند، رغبت زیادی به خرید کتابهای عربی از ایران دارند.
حتی برخی ناشرین عراقی برای تعدیل هزینههای چاپ از کشور عراق به ایران میآیند و فرآیند چاپ را در ایران انجام میدهند. پدیده تبادل فرهنگی کتاب میان موسسات دینی و فرهنگی ایران و عراق رایج است و با وجود این سطح از تبادل فرهنگی کتاب عدم حضور انتشارات ایرانی در نمایشگاه توجیهی ندارد. انتشارات کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای مغرب عربی هم در این نمایشگاه حضور داشتند. همچنین در حاشیه نمایشگاه نشست های فکری و فرهنگی متعددی با حضور اندیشمندان و نویسندگان برگزار گردید که جای دانشمندان و نویسندگان ایرانی در آن خالی بود.غریب رضا در گفتگو با خبرگزاری دانشجو از حضور خوب و فعالانه ایران در نمایشگاههای بین المللی کتاب علی الخصوص نمایشگاههای بین المللی کتاب سوریه و عراق به جهت تعامل بیشتر سخن گفت.
این نویسنده معاصر در گفتگو با خبرگزاری دانشجو از اهمیت آژانسهای ادبی در تعامل و تبادل فرهنگ بین ملتها گفت و تاکید کرد بودن این آژانسهای ادبی با وجود خصوصی بودن تلاش زیادی برای فعالیت و حضور در جوامع بین الملل و تبادل فرهنگ با سایر کشورها و توزیع وتبادل کتاب و ترجمه و تجدید چاپها میکنند. به همین جهت اگر دولت تسهیلاتی به آژانسهای ادبی اختصاص داده و امکان حضور تعداد بیشتری از آنها در نمایشگاههای بین المللی را به جای حضور محدود و کم رنگ آنها فراهم کند، شاهد اتفاقات بهتری در این عرصه خواهیم بود.
حمیدرضا غریب رضا همچنین از جایگاه حلقههای وصل مردمی و لزوم تعامل فرهنگ به خصوص با کشورهایی با پروژههای مشترک گفت و دولت را عامل مهمی در تسهیلگری ابعاد و حوزههای مختلف فرهنگ در ارتباط با سایر کشورها دانست.