به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، کانال «امتداد» در مطلب با عنوان غلط انداز «پیشنهاد سناتورهای جمهوریخواه به ایران: تخفیفهای تحریمی فراتر از برجام» نوشت: «دو سناتور آمریکایی که به مخالفت با ایران نیز مشهور هستند، به ایران پیشنهاد دیپلماسی و همکاری بیشتر دادند. لیندسی گراهام و سناتور دموکرات رابرت منندز از ایده «بانک اورانیوم غنی شده» در منطقه خاورمیانه رونمایی کرده که از این منبع سایر کشورها نیز بتوانند استفاده کنند. آنها پیشنهاد ویژهای هم برای ایران دارند. به نوشته این دو سناتور «ارزیابی مجلس سنا این است که ایجاد یک بانک سوخت هستهای در منطقه یا توسعه بانک اورانیوم کم غنای فعلی میتواند بخشی از یک برنامه جامعه برای مقابله با منع اشاعه هستهای در خاورمیانه باشد.».
بخش اول پیشنهاد آنها چندان موضوع جذابی برای ایران نیست. چراکه آنها یکبار و در سال 89 حاضر نشدند سوخت راکتور تحقیقاتی تهران را طبق قراردادهای بین المللی که وجود داشت، به ایران تحویل دهند. همان زمان بود که سطح غنی سازی ایران از 3.5 درصد به بیش از 20 درصد افزایش یافت تا بتواند سوخت این راکتور تحقیقاتی را تامین کند. اما حالا این سناتورها میگویند «ایالات متحده باید سیاستی را اجرا کند که اطمینان حاصل میکند هر کشوری که از غنیسازی بومی و بازفرآوری اورانیوم صرفنظر میکند قادر به خریداری سوخت برای رآکتورهای هستهای خود از یک بانک سوخت هستهای بینالمللی خواهد بود.».
اما نکته مهمتر پیشنهاد آنها به ایران برای تحریمهایی فراتر از برجام است. معادل این پیشنهاد دست کشیدن کامل ایران از غنی سازی اورانیوم در داخل است. به نوشته این سناتورها چنانچه ایران وارد توافقی شود که در آن از غنیسازی بومی صرفنظر کند، ایالات متحده باید برای این کشور تخفیفهای تحریمیای فراتر از آنچه در برجام به ایران اعطا میشود در نظر بگیرد.
امتداد میافزاید: طبیعتا ایده استفاده ایران از بانک سوخت هستهای، برای ایران به هیچ وجه جذابیت ندارد. اما در صورتی که بخش تندرو و افراطی آمریکا حاضر باشد تحریمهایی را فراتر از برجام در قبال تغییرات سیاست ایران در منطقه اعمال کنند، چرا نباید ایران به این ایده پاسخ داده و دستکم در حد مذاکره وارد چنین گفتگوهایی شود؟».
استقبال کانال حزب اتحاد ملت از طرح فریبکارانه سناتورهای آمریکایی در حالی است که اولا آمریکا در برجام سر دولت متبوع همین حضرات را کلاه گذاشت ضمن به تعطیلی بخش عمده غنی سازی در ایران، تحریمها را هم چند برابر کرد! و ثانیا در صورت تعطیلی غنی سازی، ایران در تامین نیازهای خود وابسته به دشمن عهدشکن میشود. به عنوان یک مثال، آمریکاییها با وجود نیاز 850 هزار بیمار ایرانی به رادیو دارو که از طریق سوخت 20 درصد تهیه و تامین میشد، در مقابل فروش ولو گرانتر این سوخت به ایران کارشکنی کردند؛ و اگر همت جهادی شهید دکتر شهریاری و همکارانش نبود، سلامت صدها هزار بیمار به خطر میافتاد. آمریکای خبیث تحریمهای مشابهی را در حوزه بنزین و دارو و... اعمال کردند. این روند نشان میدهد که عدم تامین نیازها در داخل و موکول کردن آن به وعدههای آمریکا و غرب، اقدامی زیانبار با خسارتهای راهبردی است.
آخرین بار در ماجرای برجام و توافقات پس از آن، شاهد عهدشکنی چند باره آمریکا و اروپاییها بودیم که خاطره عهدشکنیهای گذشته این دولتها و شرکتهایی مثل زیمنس و توتال و ایرباس و بوئینگ و ... را زنده کرد.
این نکته هم گفتنی است که برنامه هستهای و فناوریهای مربوط به آن یک چرخه کامل است و پیشرفت در این عرصه، بها دادن به تمامیت آن چرخه است و گرنه، هر توقف و رکودی موجب عقبگرد چند ساله میشود.
در بازشناسی رویکرد حزب اتحاد ملت به موضوعات مهم کشور کافی است سرمقاله سال گذشته نشریه صدا (ارگان این حزب) را به یاد بیاوریم که به هنگام تحقیر رئیس جمهور صربستان توسط ترامپ، نوشت: «از نگاه منتقدان، عکسی که ترامپ از مذاکره کننده میپسندد، این است: همچون برّهای در مذبح و بردهای در مسلخ. آیا اقداماتی از این جنس را باید مایه شرمساری دانست؟ فرض کنیم سیاستمدار صرب همچون متهمی در اتاق بازجویی و حتی یک برده نشسته؛ اگر منافع، چنین اقتضایی کند، باید آن را تمسخر کرد، یا عقلانیت سیاسی خواند؟»!