کامران کرمی عضو اندیشکده مطالعات خاورمیانه در گفتگو اختصاصی با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو گفت: با توجه به اینکه انقلاب 14 فوریه 2011 بحرین 3 هدف اصلی را دنبال میکرد، شاید مرور این اهداف آینده بهتر و اینکه جنبش اکنون در چه وضعیتی است را پیش روی ما قرار دهد.
وی افزود: این 3 هدف برکناری شیخ خلیفه بن سلمان بود که پسرعموی حمد بن عیسی آل خلیفه پادشاه بحرین بود. دوم بحث آزادی زندانیان سیاسی بود و هدف سوم تدوین یک قانون اساسی بود. در مسیر این 11 سال اتفاقات گستردهای رخ داد که نه تنها فضا را برای بحث انقلابیون باز نکرده است بلکه فضا را خیلی بستهتر کرد بخصوص بعد از مداخلهای که عربستان و امارات تحت عنوان نیروهای سپر جزیره داشتند، تحولاتی که در روابط ایران و عربستان به خصوص تنشی که پیش آمد و به طور کلی موقعیتی که شبه جزیره بحرین به عنوان میزبان پایگاه نیروهای دریایی آمریکایی در منطقه دارد.
کرمی گفت: بنابراین روند این انقلاب همچنان روند زیر خاکستر است یعنی یک آتشی که منتظر یک تحولی است که مجدداً اعتراضات را در فضای سیاسی را شکل دهد.
عضو اندیشکده مطالعات خاورمیانه افزود: لحاظ آن دو مولفه یعنی مولفه یک تدوین قانون اساسی و بحث رقابتهای سیاسی که بحرین را متاثر خودش میکند و موقعیت استراتژیکی که این کشور برای میزبانی نیروهای آمریکایی دارد و عملاً این چشم انداز به چه سمتی خواهد رفت بسیار سخت و دشوار است و برای بحث جنبش اعتراضی در بحرین.
وی ادامه داد: چشمانداز و یا آن افقی که در تحولات بحرین بسیار دشوار است با توجه به اینکه اکثر جمعیت معترضین این کشور شیعه هستند و در واقعه عقبه آنها به ایران برمیگردد موضوع رقابت شدید آنها با عربستان سعودی است در استانهای شرقی عربستان سعودی واقع شده است موقعین بحرین میزبان نیروی دریایی آمریکا در منطقه است و به خصوص با یک متغیر جدید به نام عادی سازی روابط با اسرائیل، عملاً اگر آن جنبش به مطالبات خود نیز دست پیدا کنند در واقع عملاً نمیتوان این کشور را به عنوان یک کشوری که در آن دموکراسی اجرا میشود معرفی کرد.
کرمی گفت: روند تحولات و اینکه آیا اساساً موضوع عادی سازی روابط با اسرائیل در سالها و دهههای آینده به یک موضوع اعتراضی در داخل بحرین تبدیل بشود و بحث رقابتهای ایران و عربستان و در واقع اینکه به چه سمت و سویی برود اینها مولفههایی هستند که مستقیماً جنبش بحرین را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.
عضو اندیشکده مطالعات خاورمیانه گفت: میزانی که عادی سازی روابط با اسرائیل بخواهد فضای جنبشی و آن امتیازاتی که جنبش به دنبال آن است را تحت تاثیر خود قرار بدهد و اینکه نکته دوم چه میزان اسرائیل به عهده گرفتن نقش نظامی در بحرین است، زیرا زمزمههای وجود دارد مبنی بر اینکه پایگاه نیروهای دریایی در بحرین را احتمالاً کشورهای عربستان و امارات به همراه اسرائیل مدیریت خواهند کرد در چارچوب آن رقابتی که میان آمریکا و چین در سالهای آینده به وجود خواهد آمد.
وی افزود: تقریباً اگر این دو نکته به این سمت برود و بخواهد امتیازات جنبش را نادیده بگیرد و همچنین فضای بن بست گسترده را تحمیل کند خود این دو نکته منجر به اعتراضات مجدد و حتی رادیکالتر شدن جنبش در بحرین خواهد شد و البته به موازات آن سرکوبهای گستردهتری را احتمالاً شاهد خواهیم بود.