به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، زهیر اصفهانی تحلیلگر حوزه بین الملل با توجه به جنگ اخیر اوکراین درباره موضع گیریهای دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران گفت: با توجه به شکل گیری اوضاع در منطقه، موضع ایران تاکنون عاقلانه بوده و سعی نکرده است به سمت یک طرف قضیه یا یک سمت درگیری نظر خودش را تمام و کمال اعلام کند. در این ماجرا میبینیم که ناتو که سالهای قبل متعهد شد که به هیچ عنوان به سمت اروپای شرقی و کشورهایی که میخواهند استقلال پیدا کنند گسترش پیدا نکند، اما علی رغم همه این قولها ما شاهد بودیم که ناتو به شدت در کلیه این کشورها از قبیل لتونی، استونی، لهستان و چک نفوذ کرد و هر کدام از اینها به ناتو پیوستند. اوکراین نیز اکنون به آخرین خط قرمز روسیه تبدیل شده است.
اصفهانی گفت: دولت جمهوری اسلامی ایران سعی کرده است در زمینه اوکراین منافع خودش را در یک سبد نچیند و بتواند به صورت کلی با مسائل برخورد کند. روسیه به عنوان یکی از شریکهای قوی و قدیمی ایران در دنیای سیاست و به خصوص در ۲۰ سال اخیر از لحاظ مسائل سیاسی، فرهنگی و اجتماعی برای ایران دارای اهمیت است.
این تحلیلگر پیش بینی خود را از روند این درگیریها اینگونه طرح کرد: یک نکته اصلی که وجود دارد این است که کشور اوکراین اغلب صنایع اقتصادی و تولیدی اش در شرق و جنوب شرق اوکراین قرار دارد و بهتر است بگویم در مناطقی که تمایلات روس گرایانهای دارند و دو ایالت خود مختار در آن قرار دارند.
وی ادامه داد: در زمینه حضور نظامی روسیه در این منطقه هم اگر دقت کنیم در درگیریهایی که در چند روز اخیر اتفاق افتاده، این کشور سعی کرده با نفوذ از شرق و شمال شرق و شمال غرب به صورت گازانبری شرق اوکراین را از غرب اوکراین با حد فاصل رودخانه جدا کند و با یک تیر دو نشان بزند و پایتخت را تسخیر کند. از طرفی هم، بر منابع عظیم انرژی و اقتصادی اوکراین تسلط پیدا کند، اما با همه جوسازی رسانهای که مشاهده میکنیم هنوز نتوانسته تا اکنون به آن خواستههای خودش که متصور بود دست پیدا کند.
وی با عنوان اینکه کارکرد رسانهها در این درگیریها اظهر من الشمس است، گفت: در قرن فعلی رسانه مهمترین و کلیدیترین ابزار قدرت در مولفههای سیاسی اجتماعی و حتی نظامی در دنیا است. در زمینه همین جنگ مشاهده میکنیم که جنگ رسانهای شدیدی در رسانههای غربی و شرقی دنیا برقرار شده است، این که به شدت تلفات طرف مقابل را بزرگ جلوه میدهند و یا سعی میکنند از اخبار جعلی به نفع خودشان یا ضرر مقابل استفاده کنند، بسیار قابل مشاهده است، نمونه بارز آن در مورد آقای زلنسکی، رییس جمهور یهودی تبار اوکراین است که ادعاهای متناقضی درباره وی مطرح میشود. برخی تصاویر نشان میدهند که وی کی اف را ترک نکرده و در مناطق جنگی سر میزند و برخی رسانههای نیز ادعا میکنند که این فیلمها و عکسها همه مربوط به سالهای گذشته است.
اصفهانی درباره عملکرد پرس تی وی در ارائه گزارش و تحلیل از این جنگ گفت: پرس تی وی به عنوان پل ارتباطی ایران با دنیای بیرون بسیار میتواند در این مسائل تاثیرگذار باشد، به شرط آنکه بتواند حضور بهتری در منطقه و به خصوص گزارشهای خبری در میادین عملیاتی و نظامی ارائه دهد.
وی ادامه داد: بدیهی است که سرعت در انتقال خبر بسیار مهم است، به خصوص که در دنیای فعلی کسی میتواند به جایگاه مرجعیت خبری دست که بتواند در امر اطلاع رسانی حرف اول را چه در انتقال و چه در سرعت انتقال برند. پرس هم میتواند در این زمینه اثر گذاری بهتری داشته باشد، همانگونه که بحرانهای این چنینی برای مطرح شدن برخی رسانهها موثر بوده است؛ سی ان ان یا فاکس نیوز یا الجزیره در برهههایی توانسته اند در عرصه بین الملل خودشان را به عنوان برند معرفی کنند؛ به طور مثال جنگ نفت در سال ۱۹۹۰ بسیار برای سی ان ان در آشنایی مردم جهان با این شبکه موفقیت آمیز بود. بنابراین، پرس تی وی هم میتواند با تشخیص به موقع و سریع از موقعیت ها، از بزنگاههای مهم خبری در عرصه بین الملل بهره ببرد.