مهدی خانعلی زاده تحلیلگر مسائل بین الملل در گفتگوی اسکایپی با خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، درباره اهداف گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فعالیتهای هستهای ایران اظهارکرد: گزارش آژانس انرژی اتمی مبنی بر افزایش 18 برابری سطح غنی سازی اورانیم بیشتر از حد مجاز، بر مبنای برجام صورت گرفته است.
وی افزود: آمریکا از برجام خارج شده است و لذا روایت گری آژانس ذیل توافقنامه برجام، به هیچ وجه کامل نیست؛ البته ایران بر مبنای ان پی تی، به تمامی تعهدات خود در زمینه غنی سازی پایبند بوده است.
این کارشناس ادامه داد: متاسفانه در دولت قبل، اجازه بازرسی از برخی مراکز هستهای به بازرسان آژانس داده شد؛ در دولت کنونی همکاری با آژانس در سطح پادمان انجام شد و اجازه قرار دادن دوربین پخش زنده داده نشد.
خانعلی زاده تصریح کرد: یکی از خطوط قرمز ایران در این دوره از مذاکرات وین، بسته شدن پرونده پی ام دی بود زیرا که اگر این پرونده بسته نشود، هر کشوری میتواند ادعا کند که ایران در هر نقطهای مشغول فعالیت هستهای نظامی است.
وی گفت: آمریکاییها از طرفی نمیخواهند برجام را از دست دهند و از طرف دیگر، خطوط قرمز ایران را هم نمیخواهند رعایت کنند؛ به همین دلیل آژانس را وسیلهای برای رسیدن به اهدافشان قرار دادند که خواستههای خودشان را به ایران تحمیل کنند.
این کارشناس با بیان اینکه گزارش اخیر آژانس انرژی احتمی درباره فعالیتهای هستهای ایران، برای ارائه شورای حکام صادر شده است، عنوان کرد: به احتمال این شورا علیه ایران قطعنامهای صادر کند. البته بنظر نمیرسد قطعنامه شورای حکام به صورت دفعی به معنای پایان برجام و خروج ایران از آن باشد؛ بلکه صرفا ابزاری برای آمریکا خواهد بود تا به تیم مذاکره کننده ایرانی فشار وارد کند.
وی با اشاره به موضعگیری اخیر سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با گزارش آژانس، افزود: سخنان سخنگوی وزارت خارجه کشورمان درباره گزارش آژانس، ملایم بود و واکنش جدی و قاطعی در این رابطه نداشت؛ اگر ایران با این دست فرمان ادامه دهد، مذاکرات احیای برجام ادامه پیدا میکند.
خانعلی زاده خاطرنشان کرد: اگر قطعنامه احتمالی شورای حکام منجر به بسته شدن پرونده پی ام دی به عنوان یکی از خطوط قرمز ایران نشود، ماجرای مذاکرات احیای برجام به پایان میرسد و مذاکرات صرفا به صورت کجدار و مریز تا آبان ماه و انتخابات کنگره آمریکا ادامه پیدا میکند.