به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ در شماره جدید مجله «برداشت اول» میخوانیم؛
جامعهشناسی سیاسی انتخابات 28خرداد1400
اولین پروندۀ این شماره، بهمناسبت اولین سالگرد سیزدهمین انتخابات ریاستجمهوری ایران به جامعهشناسی سیاسی انتخابات 24خرداد1400 پرداخته و به این بهانه به گفتوگو با محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، پرداخته است. عضو هیئتعلمی گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران در این گفتوگوی اختصاصی که با عنوان «عدالت و جمهوریت، پنجاهوهفتیترین گفتمان» به انتشار رسیده، ضمن بازخوانی زمینههای سیاسیاجتماعی سیزدهمین انتخابات ریاستجمهوری در ایران به صورتبندی گفتمانی که آیتالله سیدابراهیم رئیسی در این انتخابات نمایندگی کرده است، میپردازد و میگوید: «دولت سیزدهم عمیقاً به دو مقولۀ عدالت و جمهوریت پایبند است. عدالت را برای جمهور مردم میخواهد و جمهور مردم را پشتوانۀ برقراری عدالت میداند؛ یعنی این دو، یک نسبت رفتوبرگشتی با هم دارند». در ادامه این پرونده، داود مهدویزادگان در یادداشت «ایرانیان و خواست دگربودگی» و محمدعلی فتحاللهی در یادداشت «دوران جدید جمهوری» به بازخوانی لایههای بنیادی رخداد انتخابات 28خرداد1400 میپردازند.
گفتمان دولت سیزدهم: عدالت و جمهوریت
با تثبیت گفتمان دولت سیزدهم براساس ارکان «عدالت و جمهوریت»، دومین و مهمترین پروندۀ شمارۀ اخیر ماهنامۀ «برداشت اول» به بازکاوی دالهای مرکزی این گفتمان اختصاص یافته است.
در ابتدای پروندۀ گفتمان دولت سیزدهم، «برداشت اول» گفتوگویی با سیداحسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، انجام داده است. عضو هیئتعلمی گروه اقتصاد اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی در این گفتوگو که با نام «جمهوری اقتصادی؛ شرط عدالت اقتصادی» منتشر شده، به بازتاب گفتمان «عدالت و جمهوریت» در سیاستهای اقتصادی دولت سیزدهم میپردازد و به این پرسش پاسخ میدهد که دولت سیزدهم چگونه با جمهوریخواهی در اقتصاد، برقراری عدالت اقتصادی را دنبال میکند؟
در بخش دیگر این پرونده، اساتیدی همچون محسن اراکی، احمد مبلغی، نجف لکزایی، سیدسجاد ایزدهی و حسین سوزنچی به سویههای فقهی و صورتبندی دینی گفتمان عدالت و جمهوریت توجه نشان دادند. در ادامه نیز عماد افروغ، خیرالله پروین و احمدحبیبنژاد نیز از جنبه فلسفۀ حق و حقوق اساسی به گفتمان «عدالت و جمهوریت» نگریستهاند.
در ادامۀ پروندۀ گفتمان دولت سیزدهم، آثاری از ابراهیم برزگر، شهریار زرشناس، غلامرضا جمشیدیها، محمد پزشگی، سیدحسین شهرستانی، سیدمجید امامی، مهدی حسینزاده یزدی، نجمه کیخا، علیرضا زهیری، مختار نوری، محمدرضا قائمینیک، مرتضی مرتضوی کاخکی، مهدی جمشیدی، حسین محمدیسیرت، مصطفی غفاری، علیرضا سجادیه، محمدحسین طاهری خسروشاهی، محمود ذکاوت و میثم ظهوریان نشر یافته که به بنیادهای علمی و نیازهای سیاسی گفتمان «عدالت و جمهوریت» پرداختهاند.
دیپلماسی علمی در دولت سیزدهم
در پروندۀ «دیپلماسی علمی» گزارشی اختصاصی و تفصیلی از نشست «دیپلماسی علمی و فناوری؛ فرصتها، چالشها و راهکارها» منتشر شده که دیدگاههای سیاستگذاران و دولتمردانی همانند حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، محمدعلی زلفیگل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و محمدصادق خیاطیان، رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری، ارائه شده است.
در ادامه این پرونده، علیرضا کوهکن با مقالۀ «به دنبال امیرکبیر» به بررسی دیپلماسی علمی در دولت سیزدهم توجه کرده و راهکارهایی برای بهبود دیپلماسی علمی در کشور ارائه داده است. علیرضا خسروی نیز در نوشتهای بهنام «علم دیپلماسی علمی» الزامات گفتمانی پیشبرد دیپلماسی علمی را بررسیده و با توجه به اینکه دیپلماسی علمی میکوشد راهکاری بیابد که چگونه همزمان از روابط دیپلماتیک برای جذب علم و فناوری نوین به ایران و نیز انتقال علم و فناوری ایرانی برای تأمین منافع ملی بهره برد، به این پرسش پرداخته که چرا تا کنون دیپلماسی علمی در سیاست خارجی ایران اولویت نداشته است؟
اسرائیل بهمثابۀ رژیم ترور
آخرین پروندۀ شمارۀ دوم از ماهنامۀ برداشت اول بهبهانۀ ترور شهید حسن صیادخدایی به دست تروریسم دولتی اسرائیل، در گفتوگوهایی با ابراهیم متقی و سیدهادی برهانی و یادداشتهایی از سیدجواد طاهایی، کورش علیانی و سیروس فیضی به موضوعاتی مانند لزوم بازروایی اسرائیل برای جامعۀ ایران و ضرورت بازدارندگی نامتقارن میپردازد. در ادامه، بریدهای منتشرنشده از ترجمۀ جلد سوم کتاب «تو زودتر بکش» نوشتۀ رونین برگمن همراه با یادداشتی از وحید خضاب که ترجمه کتاب را در دست دارد، منتشر شده است.