به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، گروهی از نمایندههای کنگره آمریکا طرحی برای دائمی کردن یکی از قانونهای تحریمی علیه ایران ارائه کردهاند.
«تیم اسکات»، «ماگی هاسان» و «بیل هاگرتی»، نمایندگان مجلس سنای آمریکا طرحی موسوم به «مستحکم کردن "قانون تحریمهای ایران" (آیسا) ارائه کردهاند.
هدف این طرح، دائمی کردن «قانون تحریمهای ایران» که به «قانون داماتو» هم شهرت دارد و به رئیسجمهور ایالات متحده اجازه اعمال تحریمهای ثانویه علیه بخش انرژی ایران را میدهد.
قانون داماتو در سال ۱۹۹۶ به تصویب کنگره رسید. از آن زمان به بعد، مفاد این قانون به نحوی توسعه یافتهاند تا دیگر صنایع ایران را هم شامل شوند. این قانون هر ده سال یک بار تمدید میشود.
تیم اسکات درباره این طرح گفته است: «تحریمهای آمریکا یک بازدارنده ضروری ضد این رژیم خطرناک و بیثبات است و به همین دلیل است که طرح من به دنبال آن است تا تحریمها علیه ایران را دائمی کند.»
سناتور هاسان هم گفت: «ایران مکررا اقدامات بیثباتکنندهای در خاورمیانه انجام داده است. این طرح دو حزبی اطمینان حاصل خواهد کرد که ما تحریمها علیه ایران را ادامه خواهیم داد.»
تحریمهای آمریکا یا به واسطه صدور یک مصوبه قانونی از سوی کنگره آمریکا وضع میشوند و یا به وسیله حکمی (دستور اجرایی) که رئیس جمهور صادر میکند. البته نوعی از همپوشانی هم بین این دو وجود دارد. جدا از دستورات اجرایی که رئیسجمهور به ابتکار خود صادر کرده است، یکسری دستورات اجرایی دیگر نیز صادر شدهاند که مبتنی بر مصوبات کنگره هستند یا متعاقباً در مصوبات کنگره تأیید شدهاند.
ایران هم به عنوان یکی از قدرتهای منطقه غرب آسیا که با وقوع انقلاب اسلامی سد منافع آمریکا در این منطقه بوده همواره مورد هدف تحریمهای این کشور قرار گرفته است.
در داخل کنگره آمریکا نقش گروهها و لابیهای داخلی برای تشدید قوانین تحریمی ضد ایران بسیار چشمگیر و گسترده است.
به عنوان مثال ارتباط نزدیک لابی آیپک با هاوارد بردمن، رییس کمیسیون روابط خارجی مجلس نمایندگان صد و یازدهمین کنگره آمریکا نقش مهمی در جهت دهی و ارائه طرح اولیه قانون تحریم بنزین ایران ایفا کرد. طرح اولیه قانون جامع تحریم ایران نیز با ارتباط دهی و تاثیرگذاری هدفمند و منسجم لابی آیپک با رییس کمیسیون امور بانکی مجلس «کریستوفر داد» از حزب دمکرات شکل گرفت.
کنگره صهیونیسم، سازمان جهانی صهیونیست، فدارسیون یهودیان آمریکای شمالی، کمیته امور عمومی و اسراییل، کنفرانس روسای سازمانهای یهودی، لابی مسیحیان صهیونیست، کنگره مراقبت پنتاگون، کنفرانس امنیتی هرزلیا، موسسه یهود در امور امنیت ملی از مهمترین لابیهای رژیم صهیونیستی هستند که با لابی گری خود در معماری فکری برخی قانونگذاران حامی تحریم جمهوری اسلامی ایران تأثیر دارند.
لابی ایپک در اکثر گزارشهای پژوهشی خود برای تاثیرگذاری بر نمایندگان به برخی قوانین کنگره همچون قانون مقابله با تکثیر تسلیحات جمعی با قانون تحریمهای ایران استناد میکنند.
رویکرد مراکز پژوهشی معتبر آمریکا به صورت مستقیم بر طرحهای تحریمی قانونگذاران کنگره تاثیرگذار است. برای مثال موسسه واشنگتن در امور خاورمیانه نزدیک به عنوان یکی از مراکز پژوهشی معتبر آمریکا که به نو محافظه کاران وابسته است، یکی از روشهای جنگ نرم برای تغییر رفتار هستهای جمهوری اسلامی ایران را مدیریت تحریمهای هوشمند معرفی کرده است.
یکی از آخرین قوانی تحریمی ایالات متحده آمریکا علیه ایران قانون کاتسا بود که در ابتدا به منظور تجمیع تمام قوانین تحریمی علیه ایران در کنگره آمریکا تصویب شده بود، اما پس از مدتی تحریمهایی نیز ضد کره شمالی و روسیه نیز در آن گنجانده شد.
در بسیاری از مصوبات کنگره آمریکا اختیار تعلیق تحریمها بر عهده رییس جمهور این کشور قرار دارد، اما لغو همیشگی آن بر عهده کنگره آمریکاست.