به گزارش گروه بینالملل خبرگزای دانشجو، «از غزه خارج شدیم، اما هنوز بوی اجساد را در بینیام حس میکنم». این را نظامی اسرائیلی تال نیف میگوید که به تازگی به همراه شماری از نظامیان دیگر پس از چهار ماه نبرد در خاک غزه، از آن خارج شده است.
روزنامه یدیعوت آحارانوت، امروز سهشنبه (۶ فوریه)، با انتشار یک گزارش، صحنههایی از وضعیت وخیم نیروهای ذخیره اسرائیلی در غزه را که هر لحظه ممکن است بار دیگر برای جنگ فراخوانده شوند، از زبان خودشان تشریح کرد.
نیف میگوید که «ضربه سختی در غزه خوردیم، دو نفر از رفقایم کشته و چهار نفر دیگر زخمی شدند. فکر میکنم برای توضیح اینکه زندگی بعد از این برایم چگونه است، به زمان بیشتری نیاز دارم. اما درباره الان باید بگویم که خیلی سخت میتوانم با مردم ارتباط بگیرم. خلق و خوی من دچار نوسان شده، اما اغلب حالم بد است و عصبی هستم و چهرهام بسیار غمگین است».
این وضعیت بسیاری از نیروهای ذخیره اسرائیلی است که از خدمت ترخیص شدهاند، اما میدانند هر لحظه ممکن است بار دیگر به آن فراخوانده شوند و به کابوس غزه بازگردند. درست است که جنگ ویرانگر غزه تاکنون موجب شهادت بیش از ۲۷ هزار فلسطینی شده است، اما ایستادگی نیروهای مقاومت و مردم فلسطین در مقابل متجاوزان، موجب شده تا شمار زیادی از نظامیان اسرائیلی دچار مشکلات روحی و روانی شوند و به اذعان منابع صهیونیستی، حدود ۹ هزار نظامی اسرائیلی از آغاز جنگ غزه خدمات روان درمانی دریافت کردهاند و یک چهارم آنها هرگز به جنگ بازنگشتند.
یکی از نظامیان اسرائیلی بازگشته از جنگ از هراسش به دلیل انفجار یک بمب در نزدیکیاش و شلیک یک خمپاره به سمتش به یدیعوت آحارانوت سخن میگوید و توضیح میدهد احساس میکند دچار توهمی شده که تا آخر عمر ممکن است با او همراه خواهد بود. «وقتی دوش میگیرم و کاملا تمیز از حمام بیرون میآیم، ناگهان به مدت ۱۰ ثانیه احساس میکنم که بوی اجساد به مشامم میرسد. این بو در همه جای غزه بود.. در طول این چهار ماه چندین بار این پیش خودم گفتم که قرار است بمیرم و از غزه سالم بیرون نمیآیم».
نظامی دیگری به نام ایال آتزمون که حدود یک ماه پیش غزه را ترک کرده میگوید در حال دست و پنجه نرم کردن با تاثیرات این جنگ است. «اتفاقاتی میافتد که نمیتوانید طوری رفتار کنید که انگار چیزی نشده. بوها مرا آزار میدهند. بوی بدن، آمیخته با بوی اجساد، باروت و دود آتش در همه جا».
درمانگر تال باروش سمحونی، متخصص آسیبهای روانی نظامیان، شرایط کنونی سربازان و درمانگران اسرائیلی را «استثنایی» توصیف میکند و میگوید که «آنچه ما تا به امروز در مورد آسیبهای روانی میدانیم و هر کاری که با کسانی که در جنگهای اول و دوم لبنان و جنگ سال ۲۰۱۴ علیه غزه (صخره محکم) کردهایم، یک طرف و آنچه که اکنون با آن دست به گریبان هستیم یک طرف دیگر. وضعیت کاملا متفاوت است».
به گفته این درمانگر، دلیل ان امر، بزرگی جنگ کنونی و تحولاتی است که نظامیان اسرائیلی از هفتم اکتبر به بعد در حال تجربه آن هستند. هرچند که بین ۸۰ تا ۹۰ درصد این نظامیان به حالت عادی برمیگردند، اما ۱۰ تا ۱۵ درصد در طول زندگی خود دچار عوارض متعددی میشوند.
بیش از ۱۲۰ روز از جنگ غزه میگذرد و در این مدت بارها منابع درمانی و بهداشتی رژیم صهیونیستی از ارجاع شمار زیادی از نظامیان اسرائیلی به مراکز روان درمانی و ابتلای آنها به شوک ناشی از حادثه خبر دادهاند. ضربان قلب سریع، عرق کردن، افزایش ناگهانی فشار خون، لرزش غیرقابل کنترل بدن، گیجی و ناتوانی در حرکت از جمله مشکلاتی است که این نظامیان از آن رنج میبرند.