به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، مجلس خبرگان رهبری که به عنوان مجلس خبرگان یا شورای خبرگان نیز نامیده میشود، مجلسی مشورتی است که متشکل از فقهای واجد شرایط است که بر اساس اصل ۱۰۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مسئولیت تعیین، عزل و نظارت بر رهبر جمهوری اسلامی ایران را بر عهده دارد.
اعضای این مجلس متشکل از ۸۸ مجتهد است که از لیست نامزدهای تأیید شده توسط شورای نگهبان و با رأی مستقیم مردم برای دورههای هشت ساله انتخاب میشوند.
از آنجا که در آستانه برگزاری ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری قرار داریم که در روز ۱۱ اسفندماه و همزمان با انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برگزار میشود، با حجت الاسلام غلامعلی نعیم آبادی نامزد ششمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت و گویی شده است که مشروح آن را در ادامه می خوانید:
در لیست جامعتین برای خبرگان رهبری در ۵-۴ مورد تغییراتی مشاهده می شود، علت این تغییرات چیست؟ چرا فهرست مشترک ارائه نشد؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: این را باید جامعتین بیان کند، نه بنده! جامعه مدرسین ظاهراً این حرف را داشت که باید لیست تهران با من باشد. لیست تهران آشناتر با مبانی در تهران و جامعه مدرسین همه ایران را زیر پوشش دارد. ایران هم بخشی از تهران است. مشترکات بیشتر است. آنها باید جواب این را بیان کنند.
سابقاً نمایندگی ولی فقیه را در بندرعباس داشتید. چطور شد که از تهران نامزد شدید؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: من نماینده ولی فقیه بودم و چند سالی است که بندرعباس نیستم.
اکنون تهران هستید؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: قم هستم.
برنامههای شما در مجلس خبرگان چیست؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: نسبت به مجلس خبرگان آگاهی مردم کم است. این مجلس چند کار اساسی برعهده دارد. مهمترین کار آن نصب رهبر انقلاب است. همینطور که بعد از رحلت امام (ره) اتفاق افتاد اما این تنها کار خبرگان نیست. خیلی از مردم فکر می کنند فقط همین است و جز این نیست. این است و جز این هم هست. این مطالب را نگفتیم و مردم نسبت به این مسئولیت ها ناآگاه هستند. مردم، مجلس خبرگان را انتخاب می کنند تا بر کارهای رهبری نظارت کنند. مجتهد آگاه را مردم انتخاب می کنند تا نظارت به کارهای رهبری داشته باشند. این امتیاز در قانون اساسی است. کار سوم را هم مردم آگاهی ندارند، مجلس خبرگان در هر سال دوبار یعنی در شهریور و اسفند اجلاسیه دارد. خارج از فضای اجلاسیه میزی قرار دارد که کاغذهایی روی آن قرار دارد و هر کسی بخواهد در این اجلاسیه صحبت کند نام خود را می نویسد. صبح ۵ نفر و بعد از ظهر نیز ۵ نفر هستند. در کل اجلاسیه ۱۰ نفر سخنران دارد. در سخنران ها مشکلات مردم حوزه انتخابیه و مشکلات کشور مطرح میشود.
مردم فکر نکنند مجلس خبرگان با مشکلات آنها بیگانه است. ۱۰ نفر سخنرانی می کنند که بر پایه مشکلات مردم و حل مشکلات آنهاست و به مراکز مربوطه ارائه می شود. در اینجا ممکن است بپرسید شما خبرگانی ها چقدر حقوق می گیرید؟ برخی فکر می کنند حقوق ما زیاد است. می گویند وقتی حقوق نمایندگان مجلس شورای اسلامی مشخص است، مجلس خبرگان هم معلوم است چقدر می گیرند! من خاطره ای از کرمان بیان کنم. در کرمان منتظر نشسته بودیم. بلیط هواپیما گران شده بود. آیت الله جنتی هم بودند. من گفتم چرا گران کردند؟
برخی مسافران و مسئولانی که در فرودگاه بودند، گفتند شما چرا این حرف را می زنید؟ چرا از گرانی می نالید و از گرانی حرف می زنید؟ من گفتم نماینده آقا و امام جمعه بندرعباس هستم، چقدر حقوق می گیرم؟ گفتند باید ... بگیرید! گفتم من خبرگان هم هستم و فکر می کنید خبرگان چقدر می گیرد؟ می گفتند خبرگان حقوق بالایی دارند. گفتم برادر عزیز، خبرگان اصلاً حقوق ندارد حتی یک ریال! گفت چطور زندگی می کنید؟ گفتم مگر چه تعداد هستند؟ این غیر خبرگانی ها چطور زندگی می کنند، ما هم مثل آنها زندگی می کنیم. زندگی آخوندی از کجا اداره می شود؟ این چند نفر هم از همانجا اداره می شوند. از اعضای مجلس خبرگان، خبرگان یک ریال حقوق نمی گیرند.
با توجه به توضیحاتی که درباره عملکرد خبرگان بیان کردید چه کار می توان کرد که این اقدامات بیشتر به چشم مردم بیاید؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: ما باید بگوییم خبرگان چه مسئولیت هایی دارند. این را مردم نمی دانند. برخی رسانه های ما نمی دانند آخوند خبرگانی حقوق ندارد، از بقیه مردم چه انتظاری دارید؟ ما این را بیان نکردیم. رهبری انقلاب بر لزوم جهاد تبیین تاکید کردند اما اقدام جدی در این خصوص انجام نشد، باید هر مسئولی اقدامات خود را برای مردم روشن بیان کند تا مردم بدانند چه خبر است.
نظارت بر رهبری یکی از وظایف مهم مجلس خبرگان است. این مسئولیت با چه سازوکاری انجام می شود؟ و در ادامه در رابطه با اقدامات کمیسیون نظارت توضیح دهید.
حجت الاسلام نعیم آبادی: من ۱۵ سال در مجلس خبرگان عضو بودم. کمیسیون تحقیق، کمیسیون نظارت و کمیسیون رهبری داریم یعنی از اکنون خبرگان، نیروهایی که به درد رهبری می خورند را زیر نظر دارد. آن روزی که لازم شد این گزینه ها را مطرح می کند تا بتواند در کشور رهبری کند. کمیسیون نظارت هم داریم.
قبول دارید باید تحولی در این کمیسیون ها صورت بگیرد؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: حتماً این تحول صورت خواهد گرفت. این خبرگان عزیز از نظر کمیت زیاد نیست ولی کیفیت بالا دارد. نیروهای با تجربه در آنجا هستند. سعی کنیم این مجلس فعال تر و پربارتر شود و مردم هم از آن چیزی که اتفاق می افتد، آگاه شوند والله و بالله مردم بدانند مشکلی ندارند. همانطور که رهبری اشاره کردند جهاد تبیین داشته باشیم. در کار خود تبیین کنیم. اگر ما تبیین نکنیم دیگران بد معرفی می کنند.
مجلس خبرگان هیاتی به نام هیات اندیشه ورز دارد. تاکنون اقدامات و عملکرد این هیات را بر چه اساسی دیده اید؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: در دوره ما نبوده است. این برای دوره ای است که من در مجلس خبرگان حضور نداشتم، لذا اطلاعی ندارم.
درباره تعداد مجلس خبرگان اشاره کردید که ۸۸ نفر هستند، این تعداد کافی است یا باید به آن اضافه شود؟ برخی از اعضا گفته بودند باید قانون انتخابات مجلس خبرگان اصلاح شود. شما هم قبول دارید؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: اولاً تعداد خبرگان متناسب با جمعیت هر استان است. هر یک میلیون یک نفر اضافه می شود. سمنان یک نماینده دارد، هرمزگان یک نماینده دارد، یزد یک نماینده دارد. تهران ۲۶ نماینده دارد. این تبعیض نیست بلکه به دلیل جمعیت استان است. اگر تصمیم گرفته شد که اضافه شود به رای گذاشته می شود.
شما قبول دارید قانون انتخابات در دوره جدید باید اصلاح شود؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: اصلاح شود خوب است و باید ببینیم به رای گذاشته می شود، رای داده می شود یا خیر.
یکی از برنامه هایی که مجلس خبرگان در اجلاسیه ها پیگیری می کند حضور مسئولان اجرایی است. قبلاً این اتفاق می افتاد برخی انتقاد می کردند این وظیفه خبرگان نیست. پاسخ شما در این باره چیست؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: کار دیگر مجلس خبرگان بیان مشکلات و حل مشکلات مردم است. اگر توافق شد که مشکل داریم، وزیر باید حاضر شود و پاسخ دهد. چرا مردم؟
این را یکی از وظایف خبرگان می دانید؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: بله. همیشه اینطور بوده است.
در این دوره شاهد برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری هستیم. اهمیت مجلس شورای اسلامی و حضور سلائق مختلف بر چه اساس می بینید؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: هر دو مجلس لازم است اما مجلس خبرگان رهبری لازم تر است. چرا که خبرگان به مهمترین مساله یعنی مساله رهبری می پردازد. مجلس شورای اسلامی هم در راس امور است. اگر یک مجلس توانمند داشته باشیم مشکلات مملکت حل می شود، اگر همه حل نشود حداقل کم می شود. اگر مردم دقت کنند، نامزدها هم دقت کنند، مردم راست می گویند. پیامبر اکرم (ص) در هر جلسه ای روی منبر می نشست این آیه را می خواند. قول سدید بدهید یعنی سخن راست برای رسیدن به هدف راست است. چرا قول می دهید و عمل نمی کنید؟ توان شما در مجلس چقدر است که قول های فراوان می دهید. یکی از عوامل دلسرد کردن مردم همین است. در تبلیغات قول سدید خیلی وجود ندارد. قول بدهید و پیگیری کنید و نتیجه را بیان کنید.
حضور طیف های مختلف را بر چه اساسی می بینید؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: رهبری فرمودند باید این طیف ها باشند.
برخی القا می کنند در این دوره مجلس خبرگان رقابت نیست.
حجت الاسلام نعیم آبادی: رهبری بیان کردند رقابت باید باشد.
اهمیت این دوره مجلس خبرگان را چطور می بینید؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: حساس است. من یک اصل کلی بیان کنم که ایکاش ما به اندازه دشمن خود را می شناختیم. اگر می شناختیم مطهری، بهشتی و غیره را از دست نمی دادیم. دشمن شناخت و آنچه باید انجام دهد در انجام اهداف فاسد خود خوب انجام داد. آنها می دانند محور حرکت جمهوری اسلامی ولایت فقیه است. اکنون می بینند محور مقاومت است می خواهند بزنند. آنها خوب می دانند به کجا حمله کنند و ما نمی دانیم! امام یک اصل کلی بیان کردند که در انقلاب هر زمان دشمن هر چه گفت خلاف آن انجام دهید. هم ساده و هم موثر است. مردم بدانند آمریکا نه دشمن ما که دشمن بشریت است. یک جا نشان دهید آمریکا جنایت نکرده باشد! حتی یک نقطه کره زمین وجود دارد که آمریکا در آنجا جنایت نکرده باشد؟ این دشمن می گوید در انتخابات شرکت نکنید.
چرا باید مردم در انتخابات شرکت کنند؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: معاند می خواهد ما شرکت نکنیم. چرا می خواهد ما شرکت نکنیم؟ انتخابات عزت یک جامعه و اقتدار یک نظام است. انتخابات پرشور دشمن را ناامید می کند از خیلی از چیزهایی که وجود دارد. راهپیمایی اخیر دشمن را سنگ کوب کرد. انتخابات در حکومت دموکراسی میزان اعتماد مردم با نظام است. تا کمرنگ شود می گوید ببینید! برای عزت اسلام و ایران و نظام، حضور در انتخابات واجب است. جنگ از سوسنگرد و آبادان به تهران آمده است. آنجا تفنگ داشتیم و اکنون تفاوت کرده است. جنگ با استکبار نه خرج دارد و نه هزینه ولی همان نقش را دارد.
تحول در مجلس و کمیسیون های خبرگان بر چه اساس باید انجام شود؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: این مباحث باید در خبرگان انجام و نظرات بیان شود. آنچه بنده معتقدم این است که مجلس خبرگان باید بیشتر در دید مردم قرار گیرد.
آیا مجلس خبرگان مطالبات اساسی و راهبردی را باید در قالب پرسشگری دنبال کند؟
حجت الاسلام نعیم آبادی: تاکنون هم همین طور بوده و از این به بعد نیز این چنین است. تاکنون کار را انجام می دادیم. حوادثی که در هرمزگان بود در مجلس خبرگان مطرح می کردم و می خواستم پاسخ بگیرم.