امیرحسین حکمتنیا، مسئول میز ملی گردشگری ادبی در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به ستاد خبری سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، گفت: گردشگری همچون دیگر عرصههای تخصصی از بخشهای بسیاری تشکیل شده است و به عنوان یک صنعت شناخت زوایای مختلف آن راهگشا خواهد بود. دانش ما نسبت پدیدههای نوظهور گردشگری و شناخت همه جانبه از ارکان این حوزه موجب رشد و شکوفایی است. قطعا کتابهای تخصصی یکی از ارکانی است که میتواند به فعالان حوزه گردشگری ادبی کمک کند تا با آخرین روشها و آموزههای این حوزه آشنا شوند.
وی افزود: گردشگری ادبی از زیر مجموعههای صنعت گردشگری و یکی از ارکان گردشگری خلاق است که از سال ۲۰۰۰ میلادی به صورت حرفهای وارد صنعت گردشگری شده و پیرامون آن کتاب و مقالات بسیاری به زبانهای زنده دنیا به رشته تحریر درآمد. در کشور ما نیز در همایشی به مقوله گردشگری ادبی به خوبی پرداخته شد.
نویسنده کتاب «گردشگری ادبی در شیراز» ادامه داد: در این کتاب ظرفیتها، توانمندیهای و نقاط قوت و ضعف گردشگری ادبی شیراز را بررسی و معرفی کردهام. همچنین پیشنهاداتی برای توسعه گردشگری ادبی شیراز به انضمام مسیرهای گردشگری ادبی در شهر شیراز را ارائه دادم.
حکمتنیا در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این موضوع که حوزه گردشگری ادبی نیازمند تحقیق و معرفی است، عنوان کرد: حوزه کتاب و نشر میتواند با انتشار آثار تخصصی در این زمینه به گردشگری ادبی کمک کند و لازم است که انتشارات تخصصی به حوزه گردشگری ادبی ورود کنند و در زمینه چاپ کتاب، حمایتهای مطالعاتی دانشگاهی در این رابطه انجام شود.
وی در رابطه با برگزاری سیوپنجمین دوره برگزاری نمایشگاه کتاب به عنوان یک ظرفیت گردشگری ادبی، گفت: نشستهای تخصصی که در نمایشگاه کتاب برگزار میشود میتواند یکی از فرصتهای ترویجی و آموزشی گردشگری ادبی باشد. این ظرفیت در نمایشگاه گردشگری که هر ساله در بهمن ماه برگزار میشود اتفاق افتاده و در چهار دوره گذشته نشستهای تخصگردشگری ادبی را با حضور فعالان حوزه گردشگری ادبی برگزار کردیم.
مسئول میز ملی گردشگری ادبی همچنین پیشنهاد کرد: تقاضا دارم از فعالان حوزه گردشگری ادبی که در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران نیز نشستهای تخصصی پیرامون گردشگری ادبی را برگزار کنند و به مفهوم حرفهای گردشگری ادبی، افراد صاحب قلم و اثر این شاخه صنعت گردشگری را در نمایشگاه کتاب توجه رسانهای کنند تا جامعه نسبت به شان و ضرورت گردشگری ادبی آگاه شود. در کنار فعالیتهایی که میتوان در نمایشگاه کتاب انجام داد به طور کلی لازم است که صدا و سیما و دیگر رسانههای مکتوب و برخط نیز به معرفی گردشگری ادبی بپردازند.
حکمتنیا در بخش دیگری از سخنان خود توجه به میراث مکتوب جهانی را حلقه ارتباط نمایشگاه کتاب به عنوان یک رویداد بزرگ و مهم در حوزه کتاب با گردشگری ادبی دانست و گفت: مشاهیر ادبی میراث مکتوب ما را شکل دادهاند مانند سعدی و آثارش و ابوریحان بیرونی و کتاب التفهیم او که راجع به ستارهشناسی است و در حافظه جهانی یونسکو ثبت شده است، کتاب مشهور المسالک و الممالک اثر ابراهیم بن محمد اصطخری کتابی پیرامون جغرافیا و تاریخ جهان است و حدود ۱۰ قرن از تالیف آن میگذرد. این کتابها بارها چاپ شده و میراث مکتوب ما در حافظه جهانی به شمار میروند. ما باید در معرفی مشاهیری که قلم آنها امروز دارای آوازه میراث جهانی است، در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بیشتر بکوشیم و در گردشگری ادبی آنها را معرفی کنیم.
وی اضافه کرد: هر نوع تولید رسانهای اعم از پادکست در حوزه آموزههای ادبی و معرفی پیامهای آثار ادبی میتواند به مقوله گردشگری ادبی نیز کمک کند. چه بسا لازم است شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب در اتاق فکر خود پیوست گردشگری نیز لحاظ کند تا گردشگری ادبی به طور تخصصی از طریق نمایشگاه کتاب پیگیری شود. در واقع علاوه بر گردشگری ادبی میتوان زیرساختهای ترویجی سایر حوزههای گردشگری را نیز در نمایشگاه کتاب رقم زد.
این مدرس حوزه گردشگری ادامه داد: در بعد گردشگری روایت محور و توسعه گردشگری خلاق و گردشگری ادبی در کشورهای همسایه ما و بازارهای گردشگری اروپایی شکل گرفته است و لازم است کشور ما ایران نیز با ظرفیتهای بسیار ارزشمند گردشگری ادبی، بازار تثبیت شدهای در این رابطه داشته باشد. آمادگی داریم تا در نمایشگاه کتاب تهران چنانچه فرصتی فراهم شود نشستهای تخصصی گردشگری ادبی را برگزار کنیم و در این مهم نیز از برترین صاحب نظران بهره خواهیم گرفت.
سیوپنجمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۳) در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار میشود.