گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، نرگس عبدلی- رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که برای سفری دوروزه به ایران سفر کرده بود، روز گذشته در کنفرانس بینالمللی هستهای در اصفهان حضور یافت و سخنرانی کرد. روز اول سفر گروسی به ایران شامل دیدارهایی با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه و علی باقری، معاون سیاسی وزیر و مذاکرهکننده ارشد کشورمان در مذاکرات رفع تحریمها بود. روز گذشته نیز به جز حضور در کنفرانس اصفهان، وی دیداری دوجانبه با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران داشت. بعد از این دیدار، طرفین در کنفرانس خبری مشترک حضور یافتند.
ابوالفضل بازرگان، کارشناس مسائل بین الملل، در این رابطه در گفتگویی با خبرنگار دانشجو گفت:سال گذشته ما در حال انجام یکسری توافقات غیر مستقیم با آمریکا بودیم و در این توافقات در ازای آزادی تعدادی از زندانیان سیاسی، قسمتی از پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی آزاد میشد. در این توافق نانوشته قرار شد مقداری از سرعت غنی سازی ما کاسته شود و قسمتی از نظارتهای آژانس بیشتر شود. اما در عمل بعد از این توافق، پولهایی که قرار بود در کره جنوبی آزاد شود، به قطر سپرده شود و از طریق قطر به دست ایران برسد به دست ما نرسید و آمریکا بعد از هفت اکتبر مجددا آنها را بلوکه کرد. طبیعی است ما نیز به عنوان طرف دیگر توافق نسبت به این اتفاق واکنش نشان دهیم و بخشی از توافق که افزایش نظارتهای بیش از پیش در کشورمان بوده را رعایت نکنیم.
این کارشناس ادامه داد: در چند ماه اخیر وقتی تنشهای میان ایران و رژیم صهیونیستی افزایش یافت، نگرانیهای نظامی از جانب ما بیشتر شد. گروسی بعد از این شرایط به ایران سفر کرده و برای اینکه بخواهد نظارت بیشتری بر فعالیتهای پارسال ما داشته باشند گفتند توافق اسفند پارسال را مبنی قرار دهیم.
بازرگان در خصوص موضوع مکانهای ادعایی که گروسی در صحبت هایش به آن اشاره داشته است گفت: بحث مکانهای ادعایی نیز یک نقض توافق از جانب طرف مقابل بود. در زمان احیای برجام این مسئله مجدد مطرح شد و رافائل گروسی به اسرائیل سفر و با نتانیاهو دیدار کرد و بعد از آن این موضوع را مطرح کرد. مسئله مکانهای ادعایی کاملا سیاسی است. با وجود اینکه اسرائیل جزو NPT نیست؛ گروسی با او صحبت میکند و بعد همچین ادعایی را مطرح میکند. ما بیشترین نظارت تاریخ روابط بین الملل را در این حوزه به طور داوطلبانه برای خود پذیرفتیم.
وی در ادامه تاکید کرد: تنها ۳% برنامه هستهای دنیا در کشور ما صورت میگیرد، اما ۳۰% نظارتهای دنیا بر ایران اعمال میشود.
این کارشناس تصریح کرد: در قضیه هستهای احتمال دارد به سمت توافقهای نانوشتهی محدود در راستای کاهش تنش پیش برویم. تمام تاکید ما به آژانس این است که شما بر همکاریهای فنی تمرکز کن. این نمایشگاه برای این بود که آژانس به ایران برای رشد صنعت هستهای کمک کند. اما آژانس برعکس عمل میکند و ادعاهای اسرائیل و انگلیس را مبنی بر نظارتهای بیشتر و تحریمهای بیشتر پیگیری میکند.
بازرگان در پایان تصریح کرد: این دوگانگی دائمی بین ما و اسرائیل خواهد بود و این دوگانگی به دلیل تضاد منافع ما با آمریکا و اسرائیل است.