مهدی هاشم زاده کارشناس انرژی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو بااشاره به تفاوت دستاوردهای وزارت نفت در دولت یازدهم و دوازدهم با دولت سیزدهم گفت: وضعیت صادرات نفت و گاز و همچنین ارتباط با همسایگان در وزارت نفت دولت سیزدهم بهبود پیدا کرد چرا که سیاستهای انرژی در این دولت از ابتدای روی کار آمدن بر باز طراحی تجارت انرژی متمرکز بود.
وی در ادامه بیان کرد: تعاملات با کشورهای همسایه در دولت قبل در راکدترین وضعیت ممکن قرار داشت و حتی قرارداد گازی با عراق مقرر نبود که تمدید شود چرا که طرفین به تعهدات خود عمل نکرده بودند. از سوی دیگر روابط با ترکمنستان به صورت کامل قطع شده بود و بدهی ۱.۶ دهم میلیارد دلاری نیز به دلیل عدم اجرای قرارداد و فسخ یک طرفه قرارداد بر ایران تحمیل شده بود.
هاشم زاده توضیح داد: از سوی دیگر صادرات گاز را در دولت قبل فقط به ترکیه داشتیم، صادرات گاز به عراق هم به کمترین میزان ممکن رسیده بود، ناترازی گاز هم جدی شده بود و استانهای شمالی با قطعیهای گسترده رو به رو شده بودند.
این کارشناس انرژی با اشاره به قطعیهای گاز برنامه ریزی شده در حوزه خانگی در دولت قبل افزود:، اما در دولت سیزدهم این اتفاق نیفتاد و گازرسانی به صنایع بیشتر و قطعیهای گاز هم کمتر شد. در وزارت نفت دولت سیزدهم قرارداد صادرات گاز به عراق در فروردین ۱۴۰۳ به مدت ۵ سال تمدید شد.
هاشم زاده با اشاره به اینکه به شیوههای جدیدی در تسویه با عراق دست پیدا کردیم گفت: میتوانیم با تهاتر با نفت کوره عراق به درآمد ارزی بالایی هم دست پیدا کنیم. با توجه به فعال بودن بخش خصوصی بازارهای خوبی برای فروش نفت کوره داریم و با توجه به توافقی که انجام شده میتوانیم نظام تسویه تهاتری را با عراق ایجاد کنیم به این صورت که گاز به عراق بدهیم و نفت کوره دریافت کنیم و به فروش برسانیم.
این کارشناس انرژی افزود: توسعه صادرات گاز به ترکیه نیز در این دولت عملیاتی شد. برای اولین بار در سال ۱۴۰۱ حتی به کشور آلمان هم صادرات گاز داشته ایم و صادرات نفت به مبادی مختلف بوده است.
هاشم زاده با بیان اینکه به ۱۷ کشور دنیا صادرات نفت خام داشتیم بیان کرد: از سوی دیگر قرارداد سوآپ گازی بین ایران و ترکمنستان و ایران و روسیه بالاخره در این دولت اتفاق افتاد و نتیجه این قرارداد وابستگی این کشورها به صادرات گازشان از خاک ایران است و از سوی دیگر تعاملات گازی که شکل میگیرد ایران را به هاب گازی منطقه و تبدیل خط لوله صلح میرساند و نتیجتا به کشور ما قدرت چانه زنی میدهد.