به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری دانشجو، الستر وارن کروک، دیپلمات سابق بریتانیایی و افسر برجسته سازمان اطلاعات بریتانیا (MI6)، در مصاحبهای با قاضی پیشین آمریکایی و تحلیلگر فاکس نیوز، اندرو پیتر ناپولیتانو، دیدگاه خود را دربارهی حمله اخیر اسرائیل به ایران و دلایل ناکامی این عملیات ارائه کرده است.
کروک توضیح میدهد که اسرائیل، با برنامهای سهمرحلهای، عملیات گستردهای را علیه ایران آغاز کرد که قرار بود با "سرکوب دفاع هوایی" ایران شروع شود. برنامه به این صورت بود که ابتدا هواپیماهای اسرائیلی در مسیر خود دفاع هوایی عراق و سوریه را نیز از کار بیاندازند و سپس به تخریب دفاع هوایی ایران بپردازند تا موجهای دوم و سوم بتوانند با تسلیحات متعارف به اهداف تعیینشده حمله کنند. با این حال، بهگفتهی کروک، این برنامه حتی به پایان موج اول هم نرسید و ناگهان اسرائیل اعلام کرد که عملیات با موفقیت به پایان رسیده است.
وی میگوید که در جریان موج اول، هواپیماهای اسرائیلی که مجهز به موشکهای برد بلند بودند، نتوانستند به بیش از ۷۲۰۰ کیلومتری ایران نزدیک شوند. این فاصله برای قفل شدن موشکها به سامانههای دفاعی ایران بسیار دور بود، چرا که موشکها برای قفل شدن به سیگنالهای دفاع هوایی نیاز دارند. با این حال، اسرائیل ادعا کرد که سیستم دفاع هوایی ناشناختهای را بر فراز استان تهران کشف کردهاند که، بهنظر کروک، ممکن است سامانه دفاعی پیشرفتهای با منشا روسیه باشد که جنگندههای پنهانکار را هدف قرار میدهد.
کروک معتقد است این سامانه روسی، که به دلیل کلاهک راداری خود توانایی شناسایی جنگندههای پنهانکار را دارد، عامل شکست طرح اسرائیل بوده است. به گفتهی وی، این سامانه احتمالاً بهقدری قوی و موثر بوده که اسرائیل از ادامه عملیات هراس داشته و تصمیم به لغو آن گرفته است. در نتیجه، هواپیماهای اسرائیلی تنها تعداد محدودی موشک -حدود ۲۰ عدد- را شلیک کردند. بهرغم این حمله، خسارت وارد شده بسیار محدود بوده و تنها چند رادار در سمت غرب ایران، در نزدیکی مرزهای عراق، آسیب دیدهاند.
کروک در ادامه توضیح میدهد که اسرائیل پس از لغو عملیات، با اعلام پیروزی و موفقیت، سعی در توجیه اقدامات خود داشت. اسرائیل ادعا کرد که وارد حریم هوایی ایران شده، دفاع هوایی را سرکوب کرده، و حتی ظرفیت موشکی ایران را نابود کرده است، اما کروک این ادعاها را تبلیغات بیاساس میداند. وی اضافه میکند که حمله بهجز چند آسیب جزیی به دو منطقه، خسارت خاصی به ایران وارد نکرده است.
یکی از این مناطق پایگاهی متعلق به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود که مدتها پیش از سوی این سازمان رها شده و بیشتر بهعنوان لوکیشن ساخت فیلم و برنامههای تلویزیونی استفاده میشد. منطقهی دیگر، سایت معروف پارچین بود که اسرائیل قبلاً ادعا کرده بود نمونههایی از اورانیوم غنیشده از آنجا جمعآوری کرده است. با این حال، بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) هیچ شواهدی دال بر فعالیتهای مرتبط با تسلیحات هستهای در این سایت پیدا نکرد.
کروک همچنین توضیح میدهد که اسرائیلیها مدعی بودند که زیر باند جلویی این منطقه، انبارهای مخفی تسلیحاتی وجود دارد، اما تحقیقات نشان داد که هیچگونه انبار مخفی یا برنامه تسلیحاتی در این مکان نیست و همه چیز در فضای باز قرار دارد. به نظر میرسد که خسارتهای وارد شده به چند ساختمان هم به جای حمله موشکی، شاید ناشی از حملات کوادکوپترها بوده باشد.
این تحلیل، چشمانداز جدیدی را از پشتپرده این عملیات ناکام اسرائیل ارائه میدهد و نشان میدهد که ایران، با دفاع هوایی پیچیده و مجهز، توانسته مانع حمله گسترده اسرائیل شود.