گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از العربی الجدید؛ کیت کیلوج، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، در امور اوکراین و روسیه اعلام کرد که ایالات متحده بر برگزاری انتخابات در اوکراین تأکید دارد و این احتمال وجود دارد که انتخابات تا پایان سال جاری بهویژه در صورت دستیابی کییف و مسکو به توافق آتشبس در ماههای آینده برگزار شود.
کیلوج در گفتوگو با خبرگزاری رویترز تصریح کرد که انتخابات ریاستجمهوری و پارلمانی اوکراین که به دلیل جنگ به تعویق افتاده، باید برگزار شود.
او تأکید کرد:«بسیاری از کشورهای دموکراتیک حتی در زمان جنگ نیز انتخابات برگزار میکنند. این موضوع به نفع دموکراسی است... زیبایی دموکراسی تثبیتشده در این است که بیش از یک نامزد برای رهبری کشور وجود دارد.»
ترامپ و تیم او، از جمله کیلوج، در حال تدوین طرحی برای میانجیگری و پایان دادن به جنگ اوکراین در ماههای نخست دولت جدید آمریکا هستند. بااینحال، آنها تاکنون جزئیات دقیقی از این استراتژی ارائه نکردهاند و هنوز زمان مشخصی برای معرفی این طرح تعیین نشده است.
منابع مطلع میگویند که کیلوج و برخی مقامات کاخ سفید در روزهای اخیر مذاکراتی درباره ترغیب اوکراین به برگزاری انتخابات در چارچوب یک آتشبس موقت با روسیه داشتهاند. آنها همچنین در حال بررسی راهکارهایی برای دستیابی به یک توافق اولیه آتشبس هستند که ممکن است به صلح پایدارتر منجر شود.
اگر انتخابات ریاستجمهوری اوکراین برگزار شود، رئیسجمهور جدید مسئول مذاکره درباره توافق صلح بلندمدت با مسکو خواهد بود. اما هنوز مشخص نیست که دولت کییف چگونه به این پیشنهاد واکنش نشان خواهد داد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، پیشتر اعلام کرده بود که کشورش تنها در صورتی انتخابات برگزار خواهد کرد که:درگیریها متوقف شود و تضمینهای امنیتی محکمی برای جلوگیری از حملات مجدد روسیه فراهم شود.
بااینحال، یک مشاور ارشد دولت اوکراین و یک منبع رسمی اعلام کردهاند که تاکنون درخواست رسمی از سوی دولت ترامپ برای برگزاری انتخابات تا پایان سال ارائه نشده است.
دوره ریاستجمهوری زلنسکی در سال ۲۰۲۴ به پایان میرسید، اما با اعلام وضعیت حکومت نظامی در فوریه ۲۰۲۲، انتخابات ریاستجمهوری و پارلمانی اوکراین به تعویق افتاد.
دو مقام سابق آمریکایی فاش کردند که در دوران ریاستجمهوری جو بایدن، واشنگتن موضوع برگزاری انتخابات در اوکراین را مطرح کرده بود. مقامات آمریکایی به اوکراین هشدار داده بودند که برگزاری انتخابات برای حفظ اصول دموکراتیک و بینالمللی ضروری است.
بااینحال، مقامات کییف در مذاکرات اخیر با واشنگتن، با برگزاری انتخابات در شرایط فعلی مخالفت کردهاند. آنها استدلال کردهاند که انتخابات ممکن است موجب اختلاف داخلی در رهبری اوکراین شود و همچنین زمینه را برای نفوذ روسیه از طریق کارزارهای اطلاعاتی باز کند.
مسکو هنوز ارتباط مستقیمی با تیم ترامپ برقرار نکرده است. خبرگزاری اینترفاکس روسیه در ۲۷ ژانویه گزارش داد که سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، تأیید کرده که هنوز تماس رسمی با دولت ترامپ برقرار نشده است.
در همین حال، وزارت خارجه روسیه اعلام کرده که منتظر تأیید رسمی سفیر جدید خود در واشنگتن است، سمتی که همچنان خالی مانده است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، پیشتر زلنسکی را یک رهبر قانونی ندانسته بود و تأکید داشت که:«زلنسکی از زمان آخرین انتخابات، هیچ تأییدیه انتخاباتی جدیدی دریافت نکرده است و بنابراین، از نظر قانونی صلاحیت امضای توافق صلح را ندارد.»
با ادامه جنگ و فشارهای بینالمللی، اوکراین در نقطه حساسی قرار گرفته است.از یک سو، واشنگتن خواهان برگزاری انتخابات است.از سوی دیگر، کییف نگران پیامدهای امنیتی و سیاسی این تصمیم است.مسکو نیز در انتظار مشخص شدن مواضع دولت ترامپ درباره جنگ اوکراین است.
با این شرایط، سرنوشت جنگ و سیاست داخلی اوکراین به میزان زیادی به تصمیمات آینده کییف، واشنگتن و مسکو بستگی خواهد داشت.