گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از المیادین؛ یکی از دشواریهای پیشروی مذاکرات در آینده، تعداد بالای زندانیان نظامی زنده است که در این بین، برخی از آنها مقامهای عالیرتبهای را در اختیار دارند. در این شرایط، مقاومت برای ارائه فهرستی تفصیلی از این افراد و بهای سنگینی که دشمن برای آزادسازی آنها باید بپردازد، به یکی از چالشهای اساسی تبدیل میشود.
اگر از یکی از ساکنان غزه، بزرگ یا کوچک، بپرسید که آرزوی آیندهاش چیست، بدون شک به شما خواهد گفت که تنها آرزویش ادامه و پایداری آتشبس در این منطقه ویران است که پس از ماهها جنگ، شرایط انسانی غیرقابل وصفی را تجربه کرده است. این شرایط انسانی نه تنها برای بسیاری از ساکنان غزه، بلکه برای جوامع جهانی نیز معضلی بزرگ است که هنوز نتایج و پیامدهای آن به طور دقیق مشخص نشده است.
اما واقعیت این است که در دنیای سیاست، تحت سلطه قدرتهای مادی و فاسد، آرزوها تنها به عنوان مسائلی فرضی مطرح نمیشوند و برای تحقق آنها باید با موانع بسیاری روبهرو شد. ایالات متحده آمریکا به عنوان یکی از قدرتهای جهانی در این منطقه و ائتلافهای حمایتی آن از رژیم صهیونیستی، نقشی کلیدی در تعیین آینده غزه و فلسطین ایفا میکنند.
در صورت عدم تأخیر در روند مذاکرات و با فرض تغییرات احتمالی در تیم مذاکراتی رژیم اسرائیل یا ملاقاتهای احتمالی نتانیاهو با رئیسجمهور جدید آمریکا، مذاکرات مرحله دوم توافق که به سختی حاصل شد، آغاز خواهد شد. این مرحله به دلیل موانع متعدد از سوی طرف اسرائیلی، به ویژه مسائلی که به "روز بعد از جنگ" مربوط میشود، نظیر تعیین مرجع مدیریتی در غزه و میزان کنترل آینده رژیم اسرائیل بر آن، به همراه تبادل اسرا، به نظر میرسد که یک فرایند پیچیده و دشوار خواهد بود.
یکی از مهمترین مسائل در مذاکرات پیش رو، تعیین مرجع مدیریت غزه است. رژیم اسرائیل به شدت بر این نکته تأکید دارد که مدیریت این منطقه باید به دور از گروههای مقاومت فلسطینی، به ویژه حماس، باشد. از آغاز جنگ، هدف اصلی رژیم اسرائیل یافتن یک جایگزین برای حماس بوده است. گروهها و شخصیتهای مختلفی به عنوان جایگزین حماس مطرح شدهاند که برخی از آنها با تشکیلات فلسطینی در رامالله مرتبط هستند و برخی دیگر ارتباطاتی نزدیک با کشورهای منطقه، به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس دارند.
با این حال، واقعیت این است که پس از آتشبس اخیر، مقاومت فلسطینی همچنان قدرت و آمادگی خود را حفظ کرده است و بعید به نظر میرسد که گروهی قادر به اداره غزه شود. همچنین، تشکیلات فلسطینی تحت فشار شدید به دنبال حذف سایر طرفها است، بهویژه کسانی که گزینه مقاومت را میپذیرند. این مسأله به وضوح در مذاکرات اخیر در قاهره نمایان بوده است.
یکی از دیگر مسائل مهم، بازسازی غزه است که به گفته سازمانهای بینالمللی، به بیش از سی سال زمان و پانزده میلیارد دلار هزینه نیاز دارد. این هزینهها حتی در تخمینهای حداقلی نیز سنگین است و بهویژه با توجه به حجم آسیبهای وارد شده به تمام جنبههای زندگی در غزه، نیاز به زمان زیادی برای ارزیابی و تحلیل دقیق این آسیبها وجود دارد. با توجه به موانع موجود از سوی رژیم اسرائیل، که در سالهای گذشته و بهویژه پس از جنگ ۲۰۱۴ ایجاد شده، نگرانیها در خصوص بازسازی غزه بیش از پیش افزایش یافته است.
یکی از پیچیدهترین موضوعات در مذاکرات، تبادل اسرا است که به طور خاص مربوط به تبادل اسرا بین فلسطینیها و اسرائیلیها میشود. رژیم اسرائیل همچنان از صحبت در این خصوص امتناع میکند و از اشاره به جزئیات آن خودداری میورزد. در مرحله اول این تبادل که با تأخیر زیادی مواجه شد و در برخی موارد جدی تهدید به شکست شد، رژیم صهیونیستی نشان داد که از مطرح کردن برخی اولویتهای خودداری میکند. این موضوع بهویژه در مذاکرات پیش رو اهمیت زیادی پیدا خواهد کرد.