به گزارش خبرنگار استانها خبرگزاری دانشجو، محمد حسین لک، طبق اخبار واصله به احتمال زیاد رئیس جمهور هفته آینده سفری به استان کردستان خواهند داشت، استانی که مقام معظم رهبری در سفر خود در سال ۱۳۸۸، این استان را دیاری فرهنگی دانستند.
استان کردستان ظرفیتهای گوناگون اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارد که متاسفانه در چند سال اخیر این ظرفیتها نادیده گرفته شده و زندگی مردم این استان را با سختی مواجه کرده است؛ البته میتوان با فعال کردن این ظرفیتها پیشرفت را برای کردستان رقم زد.
زیرساختهای ضعیف حمل و نقل
زیر ساختهای جادهای و حمل و نقل یکی از پیش شرطها و شاخصهای توسعه است در هر استان است که این مورد در استان کردستان بسیار ضعیف هستند و وضعیت نگران کننده دارد؛ به طوری که در کردستان هیچ آزادراهی وجود ندارد و در جادههای این استان دائما خبر از تصادفات مرگبار جادهای منتشر میشود؛ با فعال کردن ظرفیت حمل و نقل استان با توجه به مرزی بودن کردستان میتوان امید داشت که ترانزیت کالا از مرز با سرعت بیشتری انجام گیرد.
کشاورزی و صنایع تبدیلی
بزرگترین ظرفیت استان کردستان که با سرمایهگذاری و تخصیص اعتبار میتواند اشتغال و درآمدزایی برای مردم استان داشته باشد، بحث کشاورزی است و در کنار آن ایجاد و احیای صنایع تبدیلی میتواند برای استان موتور محرک و محصولات و فرآوردههای این استان به دیگر استانهای کشور نیز ارسال شود و حتی به کشورهای همسایه صادر شود که درآمد سرشاری را برای مردم استان فراهم میآورد.
شاه کرمی، دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان کردستان در مصاحبه با خبرگزاری دانشجو درباره کشاورزی در این استان گفت: بحث کشاورزی میتواند با توسعه به زمینه اشتغال تبدیل شود، اما به دلیل فقدان برنامه و نبود تسهیلات رشد چندانی نکرده، ولی میتوانیم با فرآوری این محصولات گام بلندی برای اشتغال زایی بومی استان برداریم و امیدواریم دولت سیزدهم به رشد استان در قالب کشاورزی به صورت مثبت عمل کند.
وی ادامه داد: دولت باید توجه ویژهای به صنایع تبدیلی داشته باشد و بخواهیم بدون تعارف عرض کنیم استان کردستان در صنایع تبدیلی میلنگد و وضعیت آنچنان بسامان نیست؛ عدم سرمایهگذاری شرکتهای دولتی و عدم در نظر گرفتن مشوق برای بخش خصوصی مهترین علت وجود نداشتن صنایع تبدیلی در استان کردستان است و ما میتوانیم از فرآوری محصولات شاخص استان تا حد قابل توجهی به ایجاد و احیا صنایع تبدیلی برای اشتغال استان کمک کنیم.
در کردستان سالانه ۳ میلیون تن محصولات مختلف زراعی و باغی تولید میشود و به غیر از گندم، بیش از ۲ میلیون تُن محصولات کشاورزی قابل فرآوری در استان وجود دارد.
کردستان بعد از استان فارس دومین تولید کننده انگور دیم در کشور است؛ در این استان حاصلخیز حدود ۵۰ نوع انگور کشت میشود که ظرفیت بسیار خوبی به منظور افزایش رونق اقتصادی بخش کشاورزی و ایجاد اشتغال پایدار محسوب میشود، ولی متاسفانه مورد بی مهری قرار گرفته است و تاکستان دارها از نبود یک کارخانه فراوری در استان و قیمت پایین خرید محصول خود رنج میبرند.
حدود ۶۲ درصد توت فرنگی کشور مربوط به کردستان است و توت فرنگی کردستان بهترین شرایط را برای صادرات به دیگر نقاط کشور و حتی دنیا دارد، اما بسیاری از کشاورزان از این فرصت محروم هستند و مجبورند تا محصول خود را کنار جاده برده و به مسافران بفروشند و این فروش سهم اندکی از برداشت را شامل میشود.
تعیین میزان حقآبه استان کردستان
استان کردستان با توجه به ظرفیت زمینهای کشاورزی که دارد، مسئله آب برای کشاورزان این استان اهمیت دوچندانی پیدا میکند، اما بر اساس آمارهای اعلامی از سوی مسئولان استانی، بخش زیادی از منابع آبی استان کردستان از مرزهای کشور خارج شده و به همین دلیل هیچ عایدی برای استان به دنبال ندارد و همزمان با این مهم، مردم خود استان نیز در بخشهای مختلف خود با کمبود آب مواجه هستند.
شاه کرمی، دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان کردستان درباره مسئله آب استان کردستان توضیح داد: اگر استان کردستان به این منوال ادامه دهد با کم آبی شدیدی روبرو خواهد شد، در این بین حتی میزان حق آبه استان کردستان از سدهای کشور نامشخص است و این برای تشکلهای دانشجویی استان مبهم است و انتظار داریم که در این مورد اقناع صورت بگیرد و حق آبه استان از سدهای کشور مشخص شود.
نخبگان، صاحب نظران دانشگاهی و فعالان اقتصادی برای حل مسئله آب تنها یک مطالبه را دارند و آن هم واگذاری مدیریت منابع آبی این استان به خود استان کردستان است.