به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، امیررضا صیدی؛ مسائل کشاورزان و دامداران حوضه آبریز سد کرخه مخصوصا شهرستان حمیدیه از حدود یک ماه پیش با آتشسوزی تعدادی از مزارع رسانهای شد و علت آن از سوی کارشناسان و اهالی محلی عدم تامین حقآبه کشاورزان منطقه عنوان شد که خسارتها و پیامدهای تامین نشدن حقآبه صرفا به کشاورزان محدود نشد و دامداران نیز برای پرورش دامها نیاز به آب داشتند و با کمبود آب مزارع، دامهای مردم حوضه آبریز کرخه در آستانه تلف شدن قرار گرفتند و نیاز به دستور فوری از سوی مراجع ذیصلاح را داشت و عدم پیگیری این مسئله باعث از بین رفتن معیشت مردم شهرستان حمیدیه میشد و حتی میتوانست تبعات امنیتی نیز داشته باشد که ورود مطالبهگران استان خوزستان، امام جمعه شهرستان حمیدیه و پیگیری رسانهای ماجرا باعث شد که صدای کشاورزان و دامداران به دولت و حاکمیت برسد و رهاسازی آب پشت سد کرخه درمانی فوری و البته برای درد مردمان پایین دست باشد و بار دیگر موفقیتی را برای مطالبهگران استانی رقم بزند.
ماجرا از کجا آغاز شد؟
ماجرا از جایی آغاز شد که در اواخر سال ۱۴۰۰ صحبت از مصوبهای از سوی اداره آب منطقهای جنوب غرب استان خوزستان مبنی بر ممنوعیت هرگونه کشت تابستانی انجام شد که این مصوبه در نهایت در ابتدای سال ۱۴۰۱ به زمینداران ابلاغ شد و این ممنوعیت باعث شد که ضرر و زیان بسیاری به کشاورزان وارد شد البته این ضرر و زیان صرفا برای کشاورزان نبود و دامداران حوزه سد کرخه که دام غالبشان گاومیش است دچار خسارت شدند.
ماجرا از کجا رسانهای شد؟
عدم تامین حقآبه کشاورزان و در پی آن خشک شدن محصولات کشاورزی باعث شد که زمینهای کشاورزی مستعد آتش سوزی قرار بگیرند و تصاویر این حادثه در رسانههای محلی دست به دست شد و این آتش سوزی مقدمهای برای پیگیری ماجرا از سوی مطالبهگران و امام جمعه شهرستان حمیدیه شد.
حجت الاسلام لفته پور، امام جمعه شهرستان حمیدیه در گفتگو با خبرنگار ما درباره عدم تامین حقآبه کشاورزی شهرستان حمیدیه گفت: طبق اظهار نظر مالک که میگفت بیش از ۱۰ هزار نفر نخل در آن منطقه به صورت مشارکتی کاشته شده، بیش از ۴ ماه است که این نخلها آب نخورده و، زیرا کشت دائم است باید حقآبه آن تامین شود، اما متاسفانه به بهانه اینکه کسی در مسیر آب شالی نکارد هرگونه حقآبهای را بستند.
امام جمعه حمیدیه ادامه داد: عدم وصول آب به این مناطق باعث تلف شدن تعداد زیادی از نخلها و دامها شدهاست و زمین به خاطر خشکی و تنبادها مستعد آتش سوزی بوده؛ با توجه به اینکه این مزارع نزدیک ۴۵ هکتار است، ساعت ۸ ونیم شب متوجه شدیم که آتش لحظه به لحظه در حال گسترش است.
وی درباره مشکلات کشاورزان شهرستان حمیدیه و سوء ظن مسئولان نسبت به کشاورزان اظهار کرد: مالکان زمینهای کشاورزی میگویند که به ما اجازه نصب پمپ برای آبرسانی به مزارع نخل و مرغداری را نمیدهند و یک سوء ظنی از طرف مسئولان آب منطقهای به کشاورزان وجود دارد که بخواهد در زمینها شلتوک (برنج) بکارند در حالی که هیچ آثاری از کاشت شلتوک در مزارع وجود ندارد حتی به بهانه جلوگیری از کاشت شلتوک، آب شرب یک روستا را قطع کردند!
پیگیری نماینده مردم حمیدیه
رسیدن صدای مردم به گوش نمایندگان مجلس باعث شد که مطالبات نمایندگان مجلس از مسئولان دولتی برای پیگیری و حل مسئله صورت بگیرد.
سید کریم حسینی، نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار ما درباره وضعیت آبی شهرستان حمیدیه اظهار کرد:در حال حاضر کانالها و رودخانههای باریک که در حمیدیه است و آبرسانی میکنند این آب را برای کشاورزی استفاده نمیکنند، زیرا مردم به این نتیجه رسیدند که نباید کشاورزی کنند، ولی دامی که باید داشته باشند تا به اقتصاد خود و کشور کمک میکند، محروم از آب هستند.
وی با عنوان کردن راه حل این مسئله افزود: سازمان آب منطقهای و وزارت نیرو در آن منطقه حوضچههایی برای دامها ایجاد کردند و این حوضچهها در حال حاضرخالی از آب هستند، ما دنبال این هستیم که حداقل رهاسازی آب در حمیدیه از پشت سد کرخه صورت بگیرد که این شدنی است و کمک به ذخیره آب کرخه از سد سیمره میتواند انجام شود و حمیدیه را از این وضعیت خارج کند.
مدل موفق مطالبهگری با ارائه راه حل
مجمع مطالبهگران استان خوزستان و نیروهای مردمی و فعالین رسانهای استان خوزستان از ابتدای شروع ماجرا پیگیر حل مسئله کشاورزان و دامداران حمیدیه بوده است و حل شدن مسئله مردم حوضه آبریز سد کرخه مدل موفقی از مطالبهگری است که میتواند در سایر موضوعات استانی نیز در دستور کار مطالبهگران و فعالان دانشجویی و اجتماعی قرار بگیرد.
علی رنود، دبیر مجمع مطالبهگران استان خوزستان در گفتگو با خبرنگار ما درباره پیگیری مطالبات مردم شهرستان حمیدیه و حوضه آبریز کرخه از رئیس جمهور گفت: ما نامهای به رئیس جمهور درباره راهکارهای فوری جهت پیشگیری تنشهای امنیتی ناشی از تنشهای آبی در حوضه کرخه نوشتیم که در این نامه چهار پیشنهاد ارائه کردیم.
وی افزود: ما این چهار پیشنهاد را در نامه خطاب به رئیس جمهور نوشته شد و از طریق نهاد ریاست جمهوری برای ایشان ارسال کردیم و به افراد دست اندرکار توضیحات را ارائه کردیم که مکاتبات و پیگیری از سوی دفتر رئیس جمهور انجام شد و پس از پیگیریها وزارت نیرو دریچه سد کرخه را باز کردند تا مخازن متحرک ساماندهی شود و دبی خروجی سد از ۳۰ متر مکعب به ۴۵ متر مکعب افزایش پیدا کرد.
پیگیری وضعیت کشاورزان و دامداران شهرستان حمیدیه از سوی مطالبهگران و حصول نتیجه آن نشان داد که میتوان با استفاده از راهکارهای قانونی و ارائه راهحل منطقی، مشکلات مردم را حد زیادی به سمت حل شدن پیش برد، البته که مشکلات کشاورزان مانند حق نکاشت همچنان باقی است و تنش آبی با وجود بارندگیهای اخیر ادامه دار خواهد بود اما این نوع مطالبهگری از سوی فعلان عرصه میتواند گام بلندی به سوی حل مسائل مهم کشور باشد.