به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو؛ جاذبههای گردشگری طبیعی استان گلستان به سواحل ماسهای، جنگلهای سرسبز و سر بفلک کشیده، رودخانههای خروشان و چشم اندازها و لند اسکیپهای منحصربفردش محدود نمیشود.
آبشارهای گلستان؛ جاذبهای تلخ
آبشارهای مرتفع و متنوع این استان که سالانه میزبان میلیونها نفر گردشگر هستند از دیگر جاذبههای گردشگری گلستان است که متاسفانه در برخی اوقات، خاطرات تلخی برای گردشگران رقم میزنند.
از شهرستان بندرگز در غرب گلستان تا علی آباد و خانببین در مرکز و گالیکش و مینودشت در شرق گلستان دهها آبشار زیبا و خروشان وجود دارد که همه ساله میزبان خیل پرشماری از مشتاقان به این جاذبههای طبیعی هستند.
رفتارهای هیجانی و تسلط نداشتن در شنا
نبودتسلط کافی به فن شنا، علاقه مندی به شنا و شیرجه در پهنههای آبی طبیعی، رفتارهای هیجانی و کنجکاوی و البته خودنمایی و اشتیاق به دیده شدن از جمله مواردی است که سبب میشود برخی گردشگران حاضر در آبشارهای گلستان با سوانح تلخی روبرو شوند که گاها منجر به جان باختن مسافران هم میشود.
آبشار حادثه آفرین شیرآباد
یکی از آبشارهای زیبا و البته پر حادثه در گلستان آبشار شیرآباد است. مجموعه آبشارهای هفت گانه شیرآباد در ۶ کیلومتری جنوب شهر خان ببین شهرستان رامیان از جمله جاذبههای گردشگری شمال کشور شناخته میشود که هر ساله جمعیت انبوهی از گردشگران بخشی از سفرهای تعطیلات تابستانی خود را به بازدید چند ساعته از آن اختصاص میدهند.
حادثه برای ۵ گردشگر طی سالهای اخیر
طی یکی دو سال اخیر حوادث تلخ متعددی در این آبشار ثبت شده است که بعنوان مثال فقط در یکسال گذشته علاوه بر جان باختن ۵ شهروند بر اثر غرق شدن، شاهد مرگ دو خردسال بر اثر سقوط سنگ و صخره در این منطقه بودیم.
هر چند سال گذشته و پس از ورود مجموعه قضایی شاهد نصب ستون فلزی و فنس و پل چوبی در شیرآباد بودیم، اما این آبشار همچنان قربانی میگیرد که در آخرین نوبت روز چهارشنبه مرد ۴۷ سالهای از سبزوار در آبشار شیرآباد شهر خانببین استان گلستان هنگام شیرجه زدن دچار حادثه شد و جان خود را از دست داد.
در سالهای اخیر اعتبارات زیادی برای رفع خطر و تدوین اقدامات کوتاه و بلند مدت در محدوده آبشارهای گلستان هزینه شده است، اما این جاذبههای طبیعی همچنان قربانی میگیرند و متولیان اداره این مناطق، از اجرای طرحهای ایمن سازی در این مناطق سخن به میان میآورند.
میثم زنگانه از کارکنان شهرداری خان ببین که به عنوان نجات غریق در منطقه آبشار شیرآباد فعالیت میکند به خبرنگار دانشجو گفت: در روز حادثه بنده به اتفاق یکی از نجات غریقهایی که از طرف استانداری در این منطقه حضور دارد در محدوده آبشار حضور داشتیم.
وی گفت: علی رغم هشدارهایی که به گردشگران میدهیم برخی از مسافران به ما توجهی نمیکنند که این امر حوادث تلخی را به دنبال دارد.
مرگ مرد ۴۷ ساله به دلیل شیرجه از ارتفاع ۱۵ متری
زنگانه ادامه داد: اینکه گفته میشود فردی که در روز چهارشنبه در آبشار شیرآباد غرق شده است؛ ابتدا از ناحیه سر به صخرهها برخورد کرده است صحت ندارد؛ بلکه این فرد از حدود ارتفاع ۱۵ متری به داخل حوضچه آبشار میپرد و متاسفانه جان خود را از دست میدهد.
اقدامات کنترلی بهرهبردار آبشار شیرآباد
شهردار خان ببین هم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت: در بدو ورود مسافران و هنگام دریافت شهریه، تعرفهای کاغذی در اختیار گردشگران قرار میگیرد که مباحث ایمنی و هشداری در آن درج شده است.
نصب تابلوهای خطر غرق شدن/ تعرفههای ورودی حاوی هشدارهای شنا ممنوع است
سعید اسماعیلی گفت: در این تعرفه به صورت واضح قید شده است که شنا در محدوده آبشار ممنوع است و در طول مسیر ۸۰۰ متری از پارکینگ تا محل آبشار نخست، تابلوهای هشداری پیش بینی شده است.
وی افزود: در بخشهایی از مسیر که دیواره صخرهای وجود دارد نوشتارهایی هشداری بر روی صخرهها هک شده و خطر شنا و سقوط به گردشگران گوشزد شده است.
شهردار خان ببین گفت: در بخشی از مناطق پرخطر تعداد کشته شدگان سالهای گذشته را نوشتهایم تا شاید تلنگری برای گردشگران ماجراجو باشد.
هشدار نجات غریقها با سوت/حضور ۲ میلیون گردشگر در منطقه
اسماعیلی افزود: علی رغم اینکه در آبشار نجات غریق مستقر است و از طریق سوت و به شکل کلامی به گردشگران هشدار میدهند؛ اما برخی مسافران بیاحتیاطی میکنند.
وی گفت: بر اساس آخرین آمارها سالانه ۲ میلیون نفر از آبشار شیرآباد بازدید میکنند و اکثر آنها با رعایت ملاحظات ایمنی به سلامت از این منطقه دیدن میکنند، اما تعدادی انگشت شماری از گردشگران به سبب بیاحتیاطی دچار حادثه میشوند.
فرماندار شهرستان رامیان در گفتگو با خبرنگار دانشجو اظهار کرد: شهرداری خان ببین بهعنوان پیمانکار آبشار شیراباد اقدامات لازم برای افزایش ایمنی هنگام حضور گردشگران در آبشار از جمله بهسازی پلهها و پلهای عبوری برای جلوگیری از بروز حادثه را انجام داده و همچنین تابلو ممنوعیت شنا در قسمت ورودی آبشار نصب شده است.
۴ و نیم میلیارد تومان در محدوده آبشار هزینه شده است
علی حاذق جوان گفت: طی یک سال گذشته و در قالب تفاهمنامهای بین اداره کل منابع طبیعی استان گلستان و شهرداری خان به بین حدود چهار و نیم میلیارد تومان در محدوده آبشار شیرآباد هزینه شده است که بخشی از آن مربوط به هزینههای ایمن سازی منطقه است.
وی گفت: تمام تجهیزات لازم برای ارتقای ایمنی منطقه مانند نجات غریق، تابلوها و بنرهای هشدار در منطقه نصب شده است، اما با این وجود برخی از گردشگران بیاحتیاطی کرده و حوادث تلخی را رقم میزنند.
متوفی ۴۷ ساله به هشدارها توجه نکرد
فرماندار شهرستان رامیان در خصوص فوت شهروند سبزواری در محدوده آبشار خان به بین هم گفت: بر اساس اطلاعات رسیده عوامل نجات غریق قبل از پریدن به این گردشگر میانسال هشدار داده بودند که از این کار پرهیز کند، اما متوفی به هشدار عوامل امدادی توجهی نداشته است.
مجموعه آبشارهای پلکانی شیرآباد از ۱۲ آبشار کوچک و بزرگ تشکیل شدهاند که همگی در مسیر رودخانه شیرآباد جای گرفتهاند. البته این مجموعه به داشتن هفت آبشار معروف است و ازاینرو، به آن هفت آبشار شیرآباد نیز گفته میشود.
نخستین آبشار این مجموعه از انتهای پارک شیرآباد در دو کیلومتری روستای شیرآباد آغاز میشود. ارتفاع آبشار اول از سطح دریا ۳۰۸ متر و آبشار هفتم ۳۸۵ متر است.
هر یک از آبشارهای شیرآباد بر اساس ویژگیهایی که دارند به نامهایی، چون عروس، پنهان و دوقلو شناخته میشوند. آبشار اول ۲۵ متر و آبشار دوم ۱۲ متر ارتفاع دارد. عمق حوضچههای آنها نیز به ۱۰ متر میرسد. ارتفاع بلندترین این آبشارها به ۳۵ متر میرسد و در پایین آن حوضچههایی با عمق ۴۰ و ۸۰ متر وجود دارد.
لزوم نظارت برفعالیت غریقنجاتها/بررسی کارایی هزینهکرد پروژههای ایمن سازی
گفتنی است؛ هر چند به گفته متولیان اداره آبشار شیرآباد، عوامل امدادی و چند شناگر به عنوان نجات غریق در منطقه حضور دارند، اما باید توانمندیهای فنی و تسلط آنها در امر نجات غریق توسط نهادهای ذی صلاح مانند فدراسیون نجات غریق و غواصی بررسی شود و گواهینامههای فنی و اعتبار آنها بررسی و اطلاع رسانی شود.
مضافا اینکه، اعتبارات صرف شده در محدوده آبشار شیرآباد یا دیگر آبشارهای گلستان هر چند در قالب پروژههای ایمن سازی سند خورده اند؛ اما باید کارشناسان فنی در محل حاضر شده و در خصوص کارآیی و ثمر بخشی این اقدامات نظرات خود را ارائه کنند، زیرا در صورت کارآیی این این اقدامات، باید شاهد کاهش تلفات در این مناطق باشیم موضوعی که متاسفانه محقق نشده است.
با توجه به تکرار شیرجههای مرگبار در آبشارهای گلستان ضرورت دارد تا سند جامعی با عنوان ایمن سازی و کم خطر سازی آبشارهای استان توسط نهادهای بالادستی تدوین و اجرا شود.