۲۳ دفتر بسیج دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی کشور در نامهای به دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و نمایندگان مجلس از آنان خواستند با حذف سهمیههای غیرمنطقی، فضای رقابتی سالم برای ورود به دانشگاه فراهم کنند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ۲۳ دفتر بسیج دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی کشور در نامهای به سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، علیرضا منادی سفیدان، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی و حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نکاتی را درخصوص انواع سهمیههای کنکور سراسری بیان کردند و از آنان خواستند با تصویب و اجرای عادلانه قوانین و حذف سهمیههای غیرمنطقی، فضای رقابتی سالم برای علاقهمندان به تحصیل در دانشگاه فراهم کنند.
در این نامه آمده است:
اضطراب کنکور برای ورود به دانشگاههای برتر کشور و زحمات و تلاشهایی که سالها برای رسیدن به آن کشیده میشود، پدیده آشنایی است که اکثر مردم با آن در ارتباط بوده یا آن را تجربه کرده اند. در این رقابت تنگاتنگ، افراد زیادی هستند که پشتوانه علمی قوی دارند و در عین حال از سهمیههای عجیب و غیرمنصفانه (در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) برخوردار نیستند، به ناچار مجبورند سهم بیشتری از این اضطرابها و تلاشها را تحمل کنند. در طی این مسیر دشوار برای گذر از کنکورها و رسیدن به دانشگاههای برتر در کنار رقابتی ناعادلانه، قسمت زیادی از شور و اشتیاق خود را صرف کرده و انرژی و انگیزه آنان برای شروع قسمت اصلی راه علمی، یعنی در دانشگاه ازبین میرود.
در حال حاضر ۱۹ سهمیه از جمله سهمیه مناطق، ایثارگران ۵ درصد، ایثارگران ۲۵ درصد، رزمندگان، مربیان، کارمندان، فرزندان اساتید عضو هیات علمی دانشگاه ها، قهرمانان و ... برای انتخاب رشته و دانشگاه در سطوح مختلف آموزشی وجود دارد. برخی از انواع سهمیهها براساس ۷۰ تا ۸۰ درصد نمره آخرین فرد پذیرش شده در گزینش آزاد در هر کد رشته محل است که بهتر است این حد نصاب به ۷۰ تا ۸۰ درصد میانگین نمرات دو چارک افراد با نمرات ضعیفتر پذیرش شده در گزینش آزاد در هر کد رشته محل باشد.
سهمیه مناطق: هرچند به طور کلی سطح امکانات افراد با توجه به بزرگی شهر محل زندگی بیشتر میشود، اما هر دانش آموزی که در تهران یا اصفهان یا مشهد و دیگر شهرهای بزرگ درس خوانده است (منطقه ۱) به این معنی نیست که امکانات آموزشی مناسب و قوی را در اختیار داشته و قسمتهایی از این شهرهای بزرگ وجود دارند که منطقه ۱ محسوب میشوند، اما از شهرهای کوچک محروم ترند! بالعکس دانش آموزی که در شهری کوچکتر مشغول تحصیل است باتوجه به گسترش ارتباطات میتواند تمام فیلمهای آموزشی بهترین اساتید یا کتابها و منابع مناسب برای کنکور را به راحتی دریافت کنند و الزاما بدین معنی نیست که سطح کیفیت آموزشی پایین تری را تجربه کرده است. در نتیجه در مورد سهمیه مناطق بهتر است برای نسبتی از افراد آن منطقه اعمال شود.
سهمیه ایثارگران: در مجموع ۳۰ درصد ظرفیت پذیرش دانشگاهها را به خود اختصاص میدهند در صورتی که حدود ۱۵ درصد افراد کنکور تجربی ۹۸ دارای این سهمیه بودند. پیشنهاد میشود با توجه به گذشت بیش از ۳۰ سال از پایان جنگ تحمیلی و اینکه آمار ایثارگران و رزمندگان کاهش یافته، درصد شمول سهمیهها متناسب سازی شود و به عنوان سهمیه مازاد برظرفیت کدرشته محل دانشگاهها در نظر گرفته شود.
سهیمه فرزندان اساتید عضو هیئت علمی دانشگاهها و کارمندان: براساس مصوبه شورایع الی انقلاب فرهنگی، فرزندان اعضای هیئت علمی دانشگاه ها، چنانچه در آزمون کنکور، ۹۰ درصد نمره یک رشته را کسب کنند، میتوانند به هر دانشگاهی انتقالی بگیرند حتی دانشگاهی که اولیای بزرگوارشان در آن مشغول به تدریس هستند و حتی با به دست آوردن ۷۰ تا ۸۰ درصد نمره آخرین نفر پذیر شده در سهیمه آزاد میتوانند تغییر رشته هم بدهند! همچنین ۱۰ درصد از ظرفیت رشتهها در نوبت دوم به کارمندان رسمی وزارت علوم، دانشگاهها و موسسات آموزشی و پژوهشی وابسته به وزارت علوم اختصاص پیدا میکند! امکانات آموزشی فرزندان اساتید هیئت علمی و کارمندان رسمی، مناسب و کافی و اغلب حتی بیشتر ازبسیاری از افراد جامعه و یا فرزند اساتید هیئت علمی بودن الزاما همراه با استعداد و کوشش علمی نیست، بنابراین دلیل اختصاص گرفتن این نوع سهمیه نامشخص است. شاید یکی از دلایل آن تعارض منافع بین افراد تصمیم گیرنده باشد که عمدتا آنها نیز هیئت علمی دانشگاهها هستند، بنابراین لازم است که این سهمیه تبعیض آمیز حذف شود.
مساله دیگری که مطرح است، این است که تعداد افراد ورودی به دانشگاه در برخی رشتهها بیشتر از تعداد ثبت شده در دفترچه انتخاب رشته سازمان سنجش است. این مورد ممکن است به خاطر افرادی که به طور سفارش شده و رانت و بدون عبور از مجرای قانونی روی صندلی رشتهها و دانشگاههای خاص مینشینند، باشد. در این مورد لازم است برای رد اینگونه شائبهها مسئولان مربوطه در وزارت خانهها شفاف سازی کنند.
سهمیه مناطق محروم و بومی گزینی: جزو سهمیههایی هستند که با افزایش افراد تحصیل کرده در مناطق محروم و آبادانی این مناطق و نیز کاهش انتقال دانشجویان به شهرهای غیرمحل سکونت خود، مناسب، دقیق و هوشمندانه ارزیابی میشوند و در توزیع مناسب نیروهای متخصص در سراسر کشور به جای تمرکزگرایی آنان موثر هستند.
با توجه به تورم و گرانیهای اخیر، دسترسی به منابع کمک دهنده برای کنکورها برای قشر متوسط و ضعیف جامعه دشوارتر از قبل شده است. بهتر است برای جبران این گونه کمبود امکانات و تاحدی مساوی شدن با افرادی که در تهیه منابع کنکور و امکانات آموزشی مشکلی ندارند، سهمیهای برای این گروه از جامعه در نظر گرفته شود؛ از جمله:
۱- خانوادههای تحت کمیته امداد امام خمینی (ره) ۲- خانوارهایی با سرپرستی زنان با درآمد پایین ۳- خانوارهایی که سرپرست آنها بیکار است
در حقیقت به جای به کارگیری بسیاری از سهمیه ها، باید امکانات آموزشی در یک سطح مناسب و کافی، در اختیار همه افراد قرار گیرد.
تعدادی از سهمیههای موجود با اختصاص دادن بخشی از ظرفیتهای هر دانشگاه به کسانی که شایستگی علمی کافی را برای کسب آن جایگاه ندارند، میتوانند مانع از ورود محصلان شایسته، با استعداد و با پشتکار علمی به دانشگاههای با کیفیت بالا از نظر امکانات آموزشی و پژوهشی کشور شود و در نتیجه تواناییهای این افراد کمتر از حد واقعی خود به منصه ظهور میرسد.
در پایان بیان میکنیم با تصویب و اجرای قوانین عادلانه و بدون تعارض منافع و حذف یا تغییر انواع سهمیههای غیرمنطقی موجود (که برخی از آنها اشاره شد) در کنار درنظر گرفتن تسهیلات منطقی برای افرادی که امکانات و منابع مناسبی برای شرکت در رقابت کنکور در همه سطوح (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) در اختیار نداشته اند، میتوان در رقابتی سالم کسانی که سال هاست با کوشش فراوان مشغول تحصیل دانش هستند و استعدادهای فکری و ذهنی برتر دارند و ارزش فراوانی برای جایگاه علم قائل هستند، در مسیر هدایت کرد تا با شکوفایی تواناییهای خود، در مسیر رشد علمی کشور و روشنایی حاصل از کاربرد آن، برای جامعه موثر واقع شوند.
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی گناباد بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تربت جام بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی زابل بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی یزد بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی البرز بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی قزوین بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی زنجان بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کاشان بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی لرستان بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مراغه بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کردستان بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بابل بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج