حلقه فكري «چراغ» از سال 1388 تا كنون در راستای نگاه انتقادي به علوم غربي و تلاش براي توليد علم ديني اقدام به برگزاري جلسات با موضوعات مرتبط در دانشكده روانشناسي و علوم تربيتي دانشگاه تهران كرده است.
گروه علمي «خبرگزاري دانشجو»؛ در ادامه معرفي مراكز و كانون هاي علمی فعال دانشجويي، اين هفته با حلقه «چراغ»؛ يكي از واحدهاي علمي دانشكده روانشناسي و علوم تربيتي دانشگاه تهران آشنا خواهيم شد.
حلقه چراغ نام كانون فكري بسيج دانشجويي دانشكده روانشناسي و علوم تربيتي دانشگاه تهران است كه درسال 1388 با هدف پيگري منويات رهبري در باب نهضت نرم افزاري و توليد علم و لزوم حركت جهادي در امر تحول در علوم انساني و اسلامي كردن آن تاسيس شده است. اين حلقه يكي از واحدهاي علمی بسیج دانشجویی دانشکده روانشناسی دانشگاه تهران است که در سال 88 به همت جمعي از دانشجويان دانشكده تاسیس شد.
مباني فكري حلقه چراغ
جنبش نرم افزاري حركت و تلاشي در جهت توليد علم و دانش و پيشبرد اهداف تمدن نظام اسلامي است. جنبش نرم افزاري از آن جا كه يك جنبش است معطوف به پويايي و حركت است و تشكيل حلقه دانشجويي چراغ در دانشگاه تهران مصداق اين پويايي در راستاي فهم پيش فرض هاي جهان غرب و در يك معنا انسان شناسي و هستي شناسي تمدن غرب و تفاوت آن با اسلام است.
- علوم انساني از آن جا كه مبتني بر فلسفه و انسان شناسي است با فرهنگ ها پيوند ديرينه دارد و از اين روست كه ما همواره شاهد مكاتب مختلف فكري در نگاه به انسان و آرمان هاي او بوده ايم.
- علم اسلامي علمي است كه نه تنها مبتني بر فرهنگ و انديشه هاي غربي نيست بلكه با نگاه انتقادي به آن مي نگرد. علم اسلامي از پارادايم و اصول حاكم بر انسان شناسي اسلام برخاسته و هدف از آن تنها توسعه مادي نيست. آرمان علم اسلامي سعادت بشر است و در اين ميان، اصالت را چون غرب، دنيا نمي داند.
- نگاه ترجمه گرایانه و غیر مولدانه نسبت به علوم انسانی یکی دیگر از معضلات است و حلقه چراغ معتقد است مي بايست فرهنگ ترجمه اي از دانشگاه هاي ما رخت بكند تا بتوان با اعتماد به دانش بومي به سوي پيشرفت قدم برداشت.
- اين حلقه معتقد است که برای تولید علم اسلامی باید قوه ملکه علم اسلامی ایجاد شده باشد و کسی می تواند علم اسلامی تولید کند که پارادایم ها و اصول حاکم اسلامی برایش ملکه شده باشد.
- هسته اصلی این حلقه اعتقاد دارد که علوم غربی من جمله روانشناسی و علوم تربیتی ترجمه شده صرف، با مختصات فکری و فرهنگی یک مسلمان ایرانی اگر در تضاد نباشد حداقل تفاوت فاحشی دارد.
چراغ، شناخت تمدن غرب و مفروضه های مکاتب غربی را بر خود واجب دانسته و اميد وار است اين فعاليت هاي دغدغه مند دانشجويان بتواند روند توليد علم ديني را تسريع و تسهيل كند.
فعاليت هاي انجام گرفته در حلقه چراغ
سال 1388
- برگزاري جلسات متعدد با موضوعات انسان شناسي، غرب شناسي، فلسفه روانشناسي، تمدن پژوهي، نقد فلسفه غرب و با حضور اساتيدي همچون آقايان شهرستاني، تركش دوز، هجري، عربي
- برگزاري جلسات مباحثه
- برگزاري نمايشگاه كتاب با محوريت علوم تربيتي اسلامي
- برگزاري جلسات نقد و بررسي كتاب روانشناسي مدرن و حقيقت فراموش شده انسان با حضور مولف كتاب جناب آقاي زرشناس
- برگزاري جلسات نمايش و نقد فيلم هاي مطرح در روانشناسي
- برگزاري جلسه نقد فضاي علمي دانشكده با حضور رياست دانشكده
- انتشار جزوات مربوطه
- راه اندازي وبلاگ حلقه فكري چراغ
سال 1389
- برگزاري جلسات تدريس و مباحثه با موضوع انسان شناسي با محوريت كتاب هاي انسان شناسي نوشته محمود رجبي و انسان از ديدگاه اسلام منتشر شده در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
- برگزاري دو كارگاه روانشناسي اسلامي با حضور اساتيدي چون علي نقي فقيهي
سال 1390
- برگزاري سلسله جلسات مطالعه و مباحثه با محوريت كتب شهيد مطهري با حضور استاد ياوري از دانشگاه امام صادق (ع)
- مطالعه و مباحثه كتب علم ديني نظير «معنا، امکان و راهکارهای تولید علم دینی» حجت السلام حسین سوزنچی و «علم و دین» حجت الاسلام پارسانیا.
خلاصه کلاس ها و مباحثات حلقه چراغ، اطلاعیه های برنامه ها و همایش ها و مطالبی در باب جنبش نرم افزاری و معرفی کتاب در وبلاگ حلقه فکری چراغ قابل دستیابی است. شرکت در برنامه هاي حلقه چراغ برای تمامی دانشجويان امکان پذیر می باشد.