نیویورک تایمز در این مقاله به واکاوی اراده سیاستمداران آمریکا و همچنین مردم این کشور در رویارویی با ایران پرداخته است. اینکه آیا مردم آمریکا پس از 10 سال جنگ، خواهان...
به گزارش خبرنگار حوزه بين الملل «خبرگزاري دانشجو» به نقل از نيويورك تايمز، ایالات متحده در حال حاضر درگیر با تبعات طولانی ترین جنگ تاریخ معاصر این کشور یعنی جنگ های عراق و افغانستان است. دو جنگ با 6300 سرباز کشته شده و 46000 زخمی و هزینه نهایی 3 تریلیون دلار. پس با این حال چرا آمریکا خواهان جنگی دوباره با ایران است؟
در هفته های اخیر از زبان سیاستمداران اسرائیلی مرتب زمزمه جنگ با ایران به گوش می رسد. سیاستمداران آمریکایی نیز دست کمی از آنها ندارند. آیا نبرد با ایران برای ایالات متحده حتمی و گریزناپذیر است؟
در مقایسه با دوره ای که آمریکا به جنگ با عراق رفت، با این دوره تفاوتی وجود دارد. در سال 2003، بوش به کمک رسانه ها، عراق را تهدیدی قریب الوقوع تصویر کرد اما اکنون اوباما گویی تلاش می کند که تب نبرد با ایران را به گونه ای فرونشاند.
ژنرال مارتین ای دمپسی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، روز یکشنبه در مصاحبه با سی ان ان گفت: ایالات متحده به اسرائیل پیشنهاد کرده بود که وقوع یک جنگ، در حال حاضر «بی ثبات کننده» خواهد بود و همچنین افزود که ایران هنوز برای ساخت سلاح هسته ای تصمیم نگرفته است.
می بینیم که آمریکا سعی دارد به هر نحو که می تواند خود را از ورود به جنگی دیگر در منطقه خاورمیانه کنار بکشد. اما آیا واقعا سیاستمداران آمریکا خواهان جنگی دوباره نیستند، یا اینکه درحال حاضر موقعیت این کشور برای جنگ مناسب نیست؟
مسئله دیگر میزان اشتیاق این کشور به از سرگیری مذاکرات هسته ای و همچنین بازرسی بازرسان آژانس از ایران است.
اما از سوی دیگر اسرائیل در ایالات متحده موضعی بنیادین دارد و نقشی اساسی بازی می کند. سناتورهایی که تحت نفوذ اسرائیل هستند در آمریکا مرتب نامه می نویسند که مذاکرات جدید با ایران، به این کشور اجازه خرید وقت و زمان می دهد و لذا عملی است بیهوده. سیاستمدارن اسرائیلی به عنوان مانعی در بروز اراده شهروندان امریکا از پنجره سیاستمداران این کشور عمل می کنند.
اما مسئله مهم و قابل توجه، تردیدها در مورد روح جنگ طلبانه مردم ایالات متحده است. بیش از یک دهه جنگ، مردم این کشور را به گونه ای بار آورده است که خواهان نبرد با هرآنچه تفکری ضد آنها دارد می باشند. در نظر سنجی ماه جاری 58 درصد از مردم آمریکا خواهان استفاده از زور علیه کشورهایی که بخواهند با انرژی اتمی کشورشان را تهدید کنند، بودند.
ریچارد بتس، استاد دانشگاه کلمبیا و محقق در زمینه تهدیدات امنیتی پس از جنگ سرد می گوید: «این مسئله گیج کننده است»، «به صورت غریزی ما خواهان جنگی دیگر پس از دو نبرد خونین عراق و افغانستان نیستیم.»
در نظر سنجی دیگری که انجام شد، 75 درصد از پاسخ دهندگان معتقد بودند که اوباما در خارج کردن نیروهای نظامی از افغانستان، بهترین تصمیم را گرفته است. نتیجه حاکی از خستگی مردم آمریکا از نبرد های پیاپی کشور و کشته شدن فرزندانشان بود.
لذا با مطالعه مقالات منتشر شده در نشریات آمریکایی، متوجه می شویم که نوعی ابهام و دوگانگی بین مردم آمریکا در زمینه وقوع جنگی دیگر و درگیری درآن وجود دارد.
اما از سوی دیگر، اگرچه این مردم از تهدید شدن کشورشان می ترسند، اما از جنگ دوباره نیز ترس دارند. آنها نیازمند استراحت پس از یک دهه جنگ هستند.
سناتورها و سیاستمداران ایالات متحده نیز در مورد صلح آمیز بودن یا نظامی بودن برنامه هسته این ایران یک صدا نیستند. هفته گذشته در مناظره لیندزی گراهام، سناتور جمهوریخواه کارولینای جنوبی و جیمز جونیور، مدیر اطلاعات ملی مسئله جالبی اتفاق افتاد:
گراهام پرسید: آیا در مورد نیت ایرانی ها در مورد ساخت سلاح هسته ای شک داری؟
جونیور پاسخ داد: بله، شک دارم. شک دارم که آیا آنها سعی می کنند بمب هسته ای بسازند یا که نه این قصد را ندارند.(در همین زمان مردم وی را تشویق کردند.)
وی ادامه داد: «ما باید به حافظه تاریخی خودمان رجوع کنیم و یک اشتباه را دوبار تکرار نکنیم. در زمان جنگ عراق نیز رسانه ها به پشتیبانی جورج بوش معتقدند بودند که امکان ندارد صدام سلاح شیمیایی نداشته باشد. نیویورک تایمز روی این مسئله قسم می خورد. اما پس از چند سال جنگ مشخص شد که اشتباه کرده ایم و نیویورک تایمز نیز رسما در مقاله ای از مردم آمریکا عذرخواهی کرد.»
آیا ما می خواهیم یک بار دیگر این اشتباه را انجام دهیم. در این صورت آیا مردم کشور مارا خواهند بخشید؟
ملاحظه می کنیم که بین سیاستمداران و مردم آمریکا نیز در این نوع مسائل اتفاق نظر وجود ندارد. اگرچه سیاستمداران با قدرت رسانه ها، خوراک خبری مردم را توزیع می کنند اما باز هم به شدت همه آنها در شک هستند.
اما نگاهی به روند مسائل سه ماه اخیر نشان می دهد که احتمال اینکه سناریویی برای مردم ایالات متحده از سوی سیاستمداران پیچیده شده باشد، وجود دارد. مسئله ترور سفیر عربستان، اراده اسرائیل برای جنگ با ایران و اینکه آمریکا جلوی آن را گرفت، و اقدامات دیگر.
با مرور همه این مسائل می بینیم که آمریکا جنگ و سرجای خود نشاندن ایران را دوست دارد. اما در موقعیت حال حاضر عدم جنگ برای این کشور خیلی بهتر از وجود آن است. به همین خاطر است که خواهان مذاکره است و در صحبت با اسرائیل، سیاستمداران این کشور را به صبر دعوت می کند.