برنامه «ثريا» چهارشنبه شب پس از تعطيلي 50 روزه پخش شد و به بررسي ملي شدن صنعت نفت در كشور و چالشهاي مربوط به آن و ... پرداخت.
به گزارش خبرنگار علمي «خبرگزاري دانشجو»، هيجدهمين قسمت برنامه علمي «ثريا» شب گذشته پس از پنجاه روز تعطيلي با بررسي موضوع ملي شدن صنعت نفت پخش شد و در اين برنامه مجيد پارسانيا، قائم مقام معاون امور مهندسي وزارت نفت گفت: هنوز نتوانستيم به نقطه مطلوب در بخش ملي شدن صنعت نفت برسيم و تاكنون 20 تا 30 درصد تجهيزات داخلي شده، در صورتي كه امكان داخلي كردن صدرصد تجهيزات را داريم.
وي در پاسخ به اين سوال كه چرا صنعت نفت به عنوان پرسابقهترين صنعت كشور هنوز توليد تجهيزات را كاملا داخلي نكرده است، افزود: البته همه كشورها به سمت داخلي كردن صددرصدي توليد تجهيزات نفتي نرفتهاند و ضرورتي هم ندارد كه توليدات را در بخش تجهيزات صنعت نفت به صددرصد برسانيم.
در ادامه مقصودي، مجري برنامه در رابطه با وزارت نيرو صحبت كرد و گفت: چرا وزارت نيرو در بخش سدسازي وابستگي ندارد، ولي هنوز در بخش خريد تجهيزات صنعت نفت وابسته هستيم و عمده تجهيزات صنعت نفت از كشورهاي مختلف خريداري ميشود.
مجري برنامه افزود: صنعت نفت، يك صنعت بين المللي است و ما بايد در طراز بين المللي حركت كنيم و درونگرايي امر مطلوبي در اين حوزه نيست.
وي ادامه داد: صنعت نفت با فعاليت هاي بدون برنامه و سرهم بندي پيش نمي رود و بايد با پژوهش و ساماندهي دروني براي اداره نفا و مقررات و رويه هاي كشور براي تامين كار، برنامه هاي مربوط به اين حوزه را صورت داد.
مقصودي با اشاره به اسناد بالادستي در حوزه صنعت نفت گفت: نظامنامه اي در اين حوزه تدوين شده كه بر اساس آن تمام نهادهاي مرتبط تكليف خود را براي رسيدن به چشم انداز مي دانند.
در ادامه مجري برنامه با اشاره به اثرات اقتصادي و زيست محيطي مخرب سوختن گازهاي همراه در صنعت نفت تصريح كرد: سوختن اين گازها سالانه بيش از 3000 ميليارد تومان زيان اقتصادي به همراه دارد.
پارسانيا، قائم مقام معاون امور مهندسي وزير نفت نيز گفت: ما پروژه هاي متعددي در دست داريم، ولي به دليل كمبود منابع در نوبت اجرا هستند.
وي افزود: به عوارض سوختن گازهاي همراه واقفيم و پروژه هايي را داريم، ولي بايد منابع تامين شود، البته اجراي پروژه ها نياز به زمان هم دارد.
همچنين در ادامه اين برنامه 3 خبر از سايت تحليلي مربوط به نفت مطرح شد كه در اين 3 خبر به خريداري دكلهاي حفاري از چين و قراردادهاي جديد براي خريد دكل از كشورهاي ديگر و همچنين ساخت 12 دكل حفاري در ايران پرداخته شده بود كه مجري برنامه گفت: اين اخبار متناقض است؛ زيرا اگر ما توان توليد دكلهاي حفاري را داريم، چرا اقدام خريد و عقد قرارداد براي خريد دكلها ميكنيم.
در پاسخ به اين سوال كاكايدي، معاون شركت ملي حفاري با اشاره به دستاوردهاي كشور در حوزه حفاري گفت: يكي از شركتهاي مهمي كه در توليدات داخلي بسيار موفق بوده، شركت ملي حفاري است كه در مهار چاههاي نفت نيز به استقلال رسيده است.
وي افزود: با اينكه يكي از چاههاي نفت كشور در جنوب دچار احتراق شد، ولي در وضعيت تحريم و بدون كمك كشورهاي ديگر با تواناييهاي داخلي توانستيم اين چاه را مهار كنيم.
در ادامه پيام خليلي، نايب رئيس سازندگان تجهيزات صنعت نفت نيز گفت: پيش پرداخت هاي قراردادها و تضمين هايي كه از سازندگان مي خواهند، مشكلات اصلي توليد كنندگان است كه بايد مرتفع شود.
نايب رئيس سازندگان تجهيزات صنعت نفت در ادامه خاطرنشان كرد: صندوق هاي حمايت از توليد كنندگان نيز بايد فعال شود.
خليلي ادامه داد: مسير اميدوار كننده و ظرفيت ها موجود است، ولي بايد موانع برطرف شود تا بتوانيم به اهداف توليد ملي نفت برسيم.
تغيير كاربري زمينهاي كشاورزي دانشگاه تهران خيانت به آينده است
همچنين در اين برنامه در رابطه با تغيير كاربري زمينهاي دانشكده كشاورزي دانشگاه تهران نيز بحث و تبادل نظر شد و گزارشي در مورد عوارض اين تغيير كاربري پخش شد.
در اين گزارش علي احمد، مسئول مزرعه پرديس كشاورزي دانشگاه تهران با اشاره به اينكه تغيير كاربري زمينهاي پرديس كشاورزي اصلا به سود دانشجويان نيست گفت: دانشكده كشاورزي بدون مزرعه معنايي ندارد و تخريب زمين كشاورزي يك اتفاق نادر است كه به جاي اينكه علم را در كشاورزي توسعه دهد، شاخص كيفيت دانشكده را تخريب ميكند.
همچنين عليزاده، عضو هيئت علمي پرديس كشاورزي دانشگاه تهران نيز با مخالف شديد با تغيير كاربري زمينهاي كشاورزي گفت: اين وضعيت مخالفت تمام دانشجويان را به همراه دارد؛ زيرا حداقل منابعاي كه دانشجويان رشته كشاورزي براي تحصيل دارند نيز از بين ميرود.
عضو هيئت علمي پرديس كشاورزي دانشگاه تهران تصريح كرد: تخريب زمينهاي كشاورزي يك كار غيرعلمي است.
همچنين در اين برنامه در يك گفتوگوي تلفني با گرجي اناري، رئيس سابق پرديس كشاورزي دانشگاه تهران، وضعيت تغيير كاربري زمين كشاورزي اين دانشكده بررسي شد و وي گفت: با جدا شدن استان البرز از استان تهران استانداري البرز تصميم به تغيير كاربري اين زمينها گرفته است.
رئيس سابق پرديس كشاورزي دانشگاه تهران افزود: عدم تعريف كار عملي سبب ميشود دانشجويان آموزش لازم را نبينند و اين وضعيت به ضرر آنهاست.
گرجي افزود: اگر دانشگاه تهران به عنوان دانشگاه مرجع زمين دانشكده كشاورزي را تخريب كند، بقيه دانشگاهها نيز همين حركت را ادامه ميدهند و از نظر علمي در بخش كشاورزي دچار ضعف ميشويم.
وي تغيير كاربري اين زمين ها را خيانت به آينده دانست و گفت: اين اراضي تا 300 سال آينده مزرعه دانشكده كشاورزي است و براي رفع مشكلات جامعه در شرايط اضطراري شايد بتوان مقداري از آن را تغيير كاربري داد، ولي در شرايط غير اضطراري تغيير كاربري اين زمين ها خيانت به آينده كشاورزي مملكت است.
در اين برنامه نظرسنجي پيامكي در رابطه با ملي شدن صنعت نفت مطرح شد با اين سوال كه «ملي شدن صنعت نفت با كدام گام محقق ميشود.»؛ مالك ملي بر منابع نفتي، ارتقاي توانمندي فني و مهندسي بومي و قطع وابستگي به فناوري و تجهيزات خارجي گزينههاي مورد نظر اين سوال پيامكي بودند.