گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ با توجه به اینکه تخصص گرایی در پژوهش های علمی رایج و متداول شده، در حال حاضر متخصصان بیشتری در حوزه های علم و فناوری پژوهش می کنند که در مقایسه با سال های قبل رشد چشمگیری را نشان می دهند.
پژوهش در موضوعات بسیار تخصصی نشان از عزم و اراده دانشمندان و حضور فعال در جبهه های علم دارد و تحقیق در موضوعاتی مانند سلول های بنیادی، نانو فناوری، انرژی های نو و سایر رشته های تخصصی، ساختارهای فکری (اندیشه ای و محتوایی) پژوهشگران ایران را متحول ساخته است.
بر همین اساس «خبرگزاری دانشجو»، در نظر دارد وضعیت رشته های فناوری نوین را در دانشگاه ها از نظر تعداد دانشجو و چگونگی رفع نیازهای کشور بررسی کند که پس از بررسی رشته بیوتکنولوژی به رشته نانو تکنولوژی پرداخته است.
رشد 40 درصدی دانشجویان نانو در چند سال اخیر در کشور
تکنولوژی جدید نانو توانایی آن را دارد که تاثیری اساسی بر کشورهای صنعتی در دهه های آینده بگذارد.
نانوتکنولوژی می تواند باعث گسترش فروش سالانه 300 میلیارد دلار برای صنعت نیمه هادی ها و 900 میلیون دلار برای مدارهای مجتمع، طی 10 تا 15 سال آینده شود.
نانوتکنولوژی، مراقبت های بهداشتی، طول عمر، کیفیت و توانایی های جسمی بشر را افزایش خواهد داد.
تقریبا نیمی از محصولات دارویی در 10 تا 15 سال آینده متکی به نانوتکنولوژی خواهد بود که این امر، خود 180 میلیارد دلار نقدینگی را به گردش درخواهد آورد.
کاتالیست های نانوساختاری در صنایع پتروشیمی دارای کاربردهای فراوانی هستند که پیش بینی شده است این دانش، سالانه 100 میلیارد دلار را طی 10 تا 15 سال آینده تحت تاثیر قرار دهد.
نانوتکنولوژی موجب توسعه محصولات کشاورزی برای یک جمعیت عظیم خواهد شد و راه های اقتصادی تری را برای تصویه و نمک زدایی آب و بهینه سازی راه های استفاده از منابع انرژی های تجدید پذیر همچون انرژی خورشیدی ارائه می کند.
در حال حاضر دانشجویان نانو در مقاطع کارشناسی و کارشناسیارشد در 30 مرکز دانشگاهی مشغول به تحصیل هستند و تعداد دانشجویان این رشته در سال 91 نسبت به سال های گذشته 40 درصد افزایش داشته است.
15 هزار متخصص در زمینه علوم و فناوری نانو در کشور فعال هستند
در حال حاضر ایران به لحاظ همه جوانب علوم در میان 16 کشور نخست جهان قرار دارد و در خصوص دانش نانوفناوری بالاتر از بسیاری از کشورهای جهان در رده نهم قرار گرفته است.
ایران در فاصله سالهای 80 تا 86 در عرصه انتشار مقالات نانو در رتبه 31 دنیا قرار داشت و دانشمندان کشورمان با انتشار 3007 مقاله در سال 2011 رتبه ایران را به جایگاه دهم دنیا ارتقا دادند.
در حال حاضر 15 هزار متخصص در زمینه علوم و فناوری نانو در کشور فعالیت میکنند، که آن ها تاکنون 95 پتنت فناوری نانو در دفاتر بینالمللی ثبت اختراع کردهاند.
در تیرماه امسال نیز محققان این حوزه با انتشار هزار و 601 مقاله isi در بین 87 مرکز دانشگاهی و پژوهشی به رتبه نهم جهان دست یافت.
ایران در بین 30 کشور دارای سند علمی در حوزه نانو است
ایران در بین 30 کشور جهان است که در حوزه فناوری نانو دارای سند علمی است و اکنون اسناد گیاهان دارویی، طب سنتی، انرژی های نو و سلول های بنیادی برای تصویب در دستور کار ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور قرار گرفته اند.
نانوفناوری و چگونگی رفع نیازهای کشور
سعید سرکار، رئیس ستاد توسعه فناوری نانو در گفتوگو با این خبرگزاری، گفت: تاکنون 700 عدد انواع تجهیزات آنالیز و اندازهگیری در مقیاس نانو در کشور تولید کردیم و درحال حاضر 28 نوع از انواع ماشینآلات پیشرفته نانو برای غلبه بر تحریمهای موجود در این حوزه تولید شده است.
وی افزود: طی سالهای اخیر نانوداروی ضد سرطان، سیستم نانوفیلتراسیون برای تصفیه آب در شهر ملاثانی اهواز، ساخت دستگاه صنعتی نانو الیاف جهت ساخت فیلترهای نیروگاهی، لولههای عایق صدا، نانوسکوپ و انواع تجهیزات ساخت و شناسایی نانومواد مهمترین محصولات تولید شده در حوزه فناوری نانو در کشور بشمار می روند.
همچنین ایران با تولید نانو داروی ضد سرطان «سینا دوکسوزم»، انحصار آمریکا در تولید این دارو را شکست و این دارو با یکسوم قیمت خارجی به دست بیماران میرسد.
«سینادوکسوزوم نانولیپوزوم» حاوی داروی ضد سرطان دوکسوروبیسین است که با مکانیسم افزایش نفوذپذیری و نگهداری، بافت تومور را مورد هدف قرار داده و موجب افزایش تاثیر و کاهش عوارض جانبی دارو میشود.
پیش بینی می شود نانو فناوری نیاز بشر را به مواد کمیاب کمتر کرده و با کاستن آلاینده ها، محیط زیستی سالمتر را فراهم کند.