به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، رییس جمهوری آمریکا در کنفرانس خبری روزجمعه خود گفت: هر تصمیمی در زمینه افزایش مالیات بستر مذاکرات بیشتر در سال میلادی جدید را فراهم خواهد کرد.
باراک اوباما گفت: مردم آمریکا شاهد کار ما هستند و صبرشان همین حالا هم به پایان رسیده است.
کنگره تنها ۴ روز برای رسیدن به توافق بر سر نحوه افزایش مالیات و کاهش هزینه ها فرصت دارد، در غیر آن صورت ممکن است آمریکا دوباره با رکود اقتصادی مواجه شود.
اوباما گفت:« دو حزب دموکرات و جمهوری خواه در تلاش هستند به توافقی برسند که براساس آن اقتصاد کشور رشد کند و کسری بودجه کشور کاهش یابد. ما می خواهیم به طرحی متوازن برسیم که براساس آن، هزینه ها به صورتی مسئولانه کاهش پیدا کند و درعین حال بسیاری از آمریکایی ها، کمی بیشتر پرداخت کنند(مالیات) و مهمتر از همه اینکه از طبقه متوسط کشور محافظت شود و همه کسانی که می خواهند وارد طبقه متوسط کشور شوند.
وی افزود: من هنوز هم می خواهم این کار انجام شود. این کار ، کار درست برای خانواده های ما و تجارت ما و کل اقتصاد کشورمان است. مسئله این است که ما به سرعت در این زمینه اقدام کنیم. ما باید حالا این کار را انجام بدهیم. ما در وضعی قرار داریم که تا چهار روز دیگر براساس قانون، مالیات همه افزایش خواهد یافت و فیش حقوق همه آمریکایی ها به میزان قابل توجهی کوچکتر خواهد شد. این وضع برای اقتصاد کشور، طبقه متوسط و خانوارها بد است و درعین حال برای کسب و کارهایی بد است که به هزینه کردن خانوارها وابسته است. اگر کنگره به سرعت عمل کند می تواند خوشبختانه از وقوع این مشکل جلوگیری کند.»
اوباما گفت:« مردم آمریکا نظاره گر اقداماتی هستند که ما انجام می دهیم. کاملا روشن است که کاسه صبر آنها لبریز شده است. آنها می بینند که این وقایع را قبلا تجربه کرده اند و بار دیگر برای آنها تجدیدخاطرات گذشته می شود. مردم آمریکا می پرسند چرا وضع به این صورت است که در این شهر(واشنگتن) نمی توان کارها را در قالب برنامه زمانی مرتبط انجام داد؟ چرا همه کارها باید تادقیقه نود معطل بماند؟
اوباما ادامه داد: حالا ما در دقیقه نود هستیم. مردم آمریکا دیگر درباره ضرباتی صبر ندارند که خود ما بر بدنه اقتصاد کشور وارد می کنیم. اقتصاد آمریکا در حال رشد است. اما حفظ کردن این روند مستلزم این است که مقامات منتخب وظایفشان را انجام بدهند. بازار مسکن در آمریکا بهبود پیداکرده است اما اگر مردم آمریکا درآمدشان کاهش پیدا کند، بازار مسکن از این مسئله متاثر خواهد شد. نرخ بیکاری در آمریکا به پایین ترین سطح از سال دو هزار و هشت تاکنون رسیده است. اما شاهد آن هستیم که فعالان تجاری و اقتصادی به علت عدم کارایی در واشنگتن که نظاره گر آن هستند، از فعالیت اقتصادی عقب نشسته اند. اقتصاددانها و فعالان مطرح اقتصادی همگی معتقدند که در سال دو هزار و سیزده، اقتصاد آمریکا رشد خواهد داشت مشروط به اینکه مسائل سیاسی در واشنگتن مانعی در مسیر پیشرفت آمریکا نباشد. بنابراین، ما باید این کار را انجام بدهیم. بار دیگر تاکید می کنم که جلسه امروز ما سازنده بود.
اوباما افزود: سناتور رید و سناتور مک کانل در حال بحث درباره توافقی بالقوه هستند که بتوان درنتیجه آن، لایحه ای با حمایت دو حزب از سنا خارج کرد و این طرح را به مجلس نمایندگان برد و به موقع اقدام کرد تا بتوانیم تا مهلت تعیین شده یعنی سی و یکم دسامبر کار را انجام بدهیم. البته باتوجه به اوضاعی که در واشنگتن وجود دارد و سیر اوضاع سیاسی در این شهر، باید منتظر ماند تا عملا این اتفاق رخ بدهد. اما یک چیز که مردم آمریکا نباید منتظر بمانند تا ببینند اقدام نکردن است.
وی گفت: مردم آمریکا انتظار دارند اقدامی صورت پذیرد. من انتظار دارم لایحه مذکور در سنا مطرح شود. من از سناتور رید می خواهم این کار را انجام بدهد و این طرح را در صحن علنی سنا مطرح کند. در این طرح باید اطمینان حاصل باشد که مالیات طبقه متوسط آمریکایی افزایش پیدا نکند، بیمه بیکاری برای دو میلیون (بیکار) آمریکایی همچنان به قوت خود باقی باشد و این طرح، پایه و اساسی برای تلاشهای بعدی به منظور کاهش دادن کسری بودجه و برداشتن گامهای بعدی برای رشد اقتصادی در سال آینده است. به هرحال، ما نباید مهلت مقرر شده را از دست بدهیم. عمل به این کار در این مهلت، کمترین کاری است که می توانیم انجام بدهیم. دموکراتها و جمهوری خواهان همگی می گویند که نمی خواهند مالیات برای خانوارهای طبقه متوسط آمریکا افزایش پیدا کند.»
اوباما در ادامه افزود:«بار دیگر باید تاکید کنم، در خارج از واشنگتن هیچکس درک نمی کند که مسائل در داخل به چه صورت است. اما همه می دانند که ما این الگوی تکراری را بارها و بارها تجربه کرده ایم. مردم آمریکا کارشان را انجام می دهند. آنها تا مهلت مقرر شده کارهایشان را به پایان می رسانند. آنها با هم بحث و گفتگو می کنند و کارها را انجام می دهند حتی اگر اختلاف نظر داشته باشند. اینکه مقامات منتخب آمریکا نمی توانند این کار را انجام بدهند، گیج کننده است. باید این وضع متوقف شود. من تاحدودی خوشبین هستم که چنین توافقی (در واشنگتن) حاصل شود. هیچکس نمی تواند به صددرصد خواسته هایی برسد که مدنظر داشته است. اما به هرحال، باید اطمینان حاصل کنیم که اقتصاد طبقه متوسط آمریکا، و اقتصاد آمریکا و همچنین اقتصاد جهان به علت اینکه عده ای نمی توانند کارشان را (در واشنگتن)انجام بدهند به صورت منفی تاثیر بگیرد.»
توافق نه چندان ایده آل
ملاقات روز جمعه باراک اوباما با رهبران کنگره بیش از یک ساعت طول کشید.
میچل مک کانل رهبر جمهوری خواهان در سنا بعد از این دیدار گفت امیدوار و خوش بین است که تا روز یکشنبه پیش نویسی را برای تصویب به هم قطارانش ارائه کند.
سناتور هری رید رهبر حزب دموکرات سنا نیز گفته تمام توانش را برای رسیدن به توافق به کار خواهد برد با این همه هشدار داد نتیجه کار چندان ایده آل نخواهد بود.
برنامه باراک اوباما برای افزایش مالیات ثروتمندان باعث شکاف دو حزب در کنگره بوده است.
بسیاری از جمهوری خواهان با اصل افزایش مالیات مخالفند و خواهان کاهش هزینه های دولت در خدمات عمومی اند.
اصطلاح پرتگاه مالی به وضعیتی اطلاق می شود که در آن مجموع 600 میلیارد دلار افزایش مالیات و کاهش هزینه ها در غیاب توافق کنگره از آغاز سال جاری میلادی اجباری شود.
این کاهش هزینه ها می تواند عملکرد وزارتخانه های دولتی و پرداخت بیمه های بیکاری و کمک ها مالی به خانواده سربازان را مختل کند.