به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، در بخشنامه جدید بانک مرکزی به مدیران عامل بانکهای دولتی و خصوصی آمده است: پیرو ابلاغ بخشنامه شماره 59912/91 مورخ 8/3/1391 در خصوص " دستورالعمل حساب جاری" و با عنایت به مفاد تبصره ذیل ماده (12) دستورالعمل مزبور در خصوص تبیین ویژگی های " مشتری معتبر" و به منظور ایجاد وحدت رویه بین بانکهای مختلف، به پیوست " حداقل ضوابط مشتری معتبر" موضوع تبصره ذیل ماده (12) " دستورالعمل حساب جاری" که در بیست و هشتمین جلسه مورخ 24/10/1391 کمیسیون مقررات و نظارت موسسات اعتباری بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به تصویب رسیده است، ارسال می گردد.
ضوابط یاد شده حداقل الزاماتی است که باید توسط آن بانک مد نظر قرار گیرد و در صورت لزوم، آن بانک می تواند علاوه بر معیارهای ذکر شده در این ضوابط، شاخص های دیگری را نیز به تشخیص خود اضافه کند.
حداقل ضوابط مشتری معتبر، موضوع تبصره ذیل ماده (12) " دستورالعمل حساب جاری" به شرح ذیل است:
کمیسیون مقررات و نظارت بانک مرکزی در راستای اجرای تبصره ذیل ماده (12) دستورالعمل حساب جاری، موضوع یک هزار و یک صد و چهلمین جلسه مورخ 2/3/1391 شورای پول و اعتبار، " حداقل ضوابط مشتری معتبر، موضوع تبصره ذیل ماده (12) " دستورالعمل حساب جاری" که از این پس به اختصار " ضوابط" نامیده می شود را به شرح زیر تصویب نمود.
ماده 1- تعاریف عبارات و اصطلاحات مندرج در " دستورالعمل حساب جاری" بر این ضوابط نیز نافذ است.
ماده 2- بانک می تواند هر یک از مشتریان خود را پس از احراز توامان ویژگی های زیر، به عنوان "مشتری معتبر" تلقی و از رعایت کامل مفاد بندهای (12-3) و (12-4) " دستورالعمل حساب جاری" مستثنی نماید:
2-1- اشخاص حقیقی
2-1-1- سپری شدن حداقل دو سال از زمان افتتاح حساب جاری مشتری نزد بانک:
2-1-2- دائمی ( ملکی) بودن محل کار یا مسکن مشتری؛
2-1-3- عدم صدور گواهینامه عدم پرداخت برای هیچ یک از چک های صادره مشتری نزد بانک، طی یک سال گذشته؛
2-1-4- دارا بودن سپرده بلند مدت حداقل به میزان پنجاه میلیون ریال نزد بانک که از تاریخ افتتاح آن حداقل شش ماه گذشته باشد و تا سررسید آن حداقل یک سال باقی مانده باشد.
2-2- اشخاص حقوقی:
2-2-1- حداقل ده سال از آغاز فعالیت آن سپری شده باشد؛
2-2-2- سپری شدن حداقل یک سال از زمان افتتاح حساب جاری مشتری نزد آن بانک
2-2-3- از ده سال قبل تاکنون بیش از دو مرتبه تغییر مکان نداده باشد.
2-2-4- دائمی ( ملکی) بودن محل فعالیت مشتری
2-2-5- عدم صدور گواهینامه عدم پرداخت برای هیچ یک از چک های صادره مشتری نزد بانک، طی یک سال گذشته
2-2-6- دارا بودن سپرده بلند مدت حداقل به میزان پانصد میلیون ریال نزد بانک برای اشخاص حقوقی غیر دولتی که از تاریخ افتتاح آن حداقل شش ماه گذشته باشد و تا سررسید آن حداقل یک سال باقی مانده باشد.
ماده 3- در صورت دارا بودن توامان تمامی شرایط بند 2-1 در خصوص اشخاص حقیقی، بانک موظف است؛ حداقل هر شش ماه یک بار دعوتنامه جهت دریافت دسته چک به آدرس محل اقامت مشتری ارسال کند.
ماده 4- در صورت دارا بودن توامان تمامی شرایط بند 2-2 در خصوص اشخاص حقوقی، بانک موظف است؛ حداقل هر سال یک بار دعوتنامه جهت دریافت دسته چک به آدرس محل اقامت مشتری ارسال کند.
" حداقل ضوابط مشتری معتبر، موضوع تبصره ذیل ماده (12)" " دستورالعمل حساب جاری در 4 ماده در بیست و هشتمین جلسه مورخ 24/10/1391 کمیسیون مقررات و نظارت موسسات اعتباری به تصویب رسید و از تاریخ ابلاغ لازم الاجرا می باشد.