به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، وزیر بهداشت در اظهارات اخیر خود و در واکنش به گرانی فزاینده دارو، از راه اندازی سامانه ای به منظور توزیع مستقیم داروهای گران قیمت در آینده ای نزدیک خبر داد؛ وعده ای که هر روز تاخیر در عملیاتی شدن آن، دسترسی بیماران را به داروها کاهش می دهد و در این شرایط، به ویژه بیماران خاص را آسیب پذیرتر می سازد.
شرایط ویژه اقتصادی کشور نظیر اعمال تحریم ها، بی ثباتی نرخ تورم و عواملی از این دست که توضیح آن تکرار مکررات است، مقوله بهداشت و درمان را به خصوص در حوزه دارو دچار چالش های عدیده ای کرده است، روزی نیست که کمبود گروه های مختلف دارویی و مهم تراز آن، افزایش بی رویه نرخ ها، داد بیماران نیازمند را در نیاورد.
از طرفی به دلیل کمبود گروه های مختلف دارویی، شاهد عرضه قاچاق داروهای بی کیفیت و بعضا غیراستاندارد در بازارهای غیررسمی و سیاه هستیم و از سوی دیگر مسئولان هر روز سخن از کنترل بازار، تأمین به موقع و رفع معضلات پیرامون بازار دارو به میان می آورند؛ درحالیکه شواهد گویای واقعیت دیگری است.
در این میان، وزیر بهداشت در تازه ترین اظهارات خود از راه اندازی سامانه ای به منظور توزیع مستقیم داروهای گران قیمت خبر داده است که به گفته وی، این سامانه به زودی عملیاتی می شود و قرار است داروهای گران قیمت اعم از داروهای بیماران خاص، سرطانی و ... دراختیار نیازمندان قرار گیرد.
طریقت منفرد معتقد است: با اجرای این برنامه، بسیاری از مشکلات پیرامون تهیه دارو در آینده ای نزدیک مرتفع خواهد شد؛ این در حالیست که کمک شایانی هم به برچیده شدن بساط عرضه قاچاق دارو در بازار خواهد کرد.
وی در مورد تحمیل هزینه اضافی به بیمارانی که داروهای گران قمیت مصرف می کنند، وعده داده است: قرار است مابه التفاوت قیمت داروهای یارانه ای و گران قیمت از محل یارانه ای که به وزارت بهداشت داده می شود، جبران شود.
دارو از آب هم ارزان تر است!
طریقت منفرد درادامه اظهارات خود یکی ازدلایل اصلی گرانی دارو در کشور را اینگونه توضیح می دهد: درایران تولید دارو از آب هم ارزان تر است که متاسفانه این مسئله مشکلات فراوانی را به همراه داشته است، چرا که در هیچ کجای دنیا کشوری را نمی توان یافت که تولید داروهایش به اندازه ایران ارزان باشد.
وی آینده قیمت داروها را با تورم موجود درکشور مرتبط دانست و با بیان اینکه برخی افزایش قیمت ها طبیعی و اجتناب ناپذیر است، بیان می کند: وقتی حقوقها 25 درصد افزایش مییابد و تورم نیز وجود دارد، بنابراین هر تولیدی گران خواهد شد؛ لذا در برابر برخی افزایش قیمت ها گریزی نیست و افزایش قیمت دارو اگر متناسب با تورم باشد، طبیعی است.
دردم از «دارو» و درمان نیز هم!
دارو به عنوان یک نیاز اساسی همگانی، جزء سبد کالاهای خاص شمرده می شود و از ارزش و اهمیت ویژه ای برخوردار است، ولی با وجود تمامی برنامه ریزیهای به عمل آمده، هنوز هم در بسیاری موارد با کمبود اقلام دارویی در کشور مواجه هستیم؛ که متاسفانه این روزها با بحث داغ ارز مبادله ای به جای ارز مرجع، گرانی دارو و کمیاب بودن داروهایی خاص، ابعاد مختلف سوء مدیریت در بازار دارو روشن تر می شود.
با این اوصاف و با توجه به جهش کم سابقه نرخ عمومی تورم در ابتدای سال جاری و بررسی بودجه سال 92 وزارت بهداشت، به نظر می رسد که هزینه های درمانی برای مردم در سال جاری بیش از پیش افزایش خواهد یافت.
هرچند سخنان اخیر وزیر بهداشت درباره یارانه دارو و راه اندازی سامانه برای توزیع مستقیم برخی داروها به بیماران خاص درصورت عملیاتی شدن، می تواند مشکلات را تاحدودی مرتفع سازد، اما چالش های موجود در حوزه سلامت به اینجا ختم نشده و تا رسیدن به نقطه حداقلی مسیر طولانی را باید پیمود.
بیمار سرطانی را تصور کنید که با هزار امید، تن به پروتکل شیمیدرمانی میدهد؛ داروی سیکلوفسفامید را 13000 تومان و اندوکسان 500 را 9000 تومان میخرد که پیش از آن را با 2000 تومان خریداری می کرده است؛ یا بیمار نادری که مبتلا به آتروپی مخچه است و دارویی را که باید روزی سه بار مصرف کند، هفته ای یک عدد مصرف می کند؛ می توان تصور کرد بیمار برغم شرایط بد جسمی، چه لطمات روحی جبران ناپذیری را نیز باید متحمل شود.
آیا با عنایت به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه باید تلاش کنیم تا بیمار و خانواده اش به غیر از رنج مریض داری، رنج دیگری نداشته باشند، مسیر را درست می رویم؟ و آیا وعده های مسئولان در حمایت از قشر بیمار جامعه با توجه به مشکلات کنونی کشوررنگ واقعیت به خود خواهد گرفت؟ آنچه گفته شد، تنها بخشی از سوالات و دغدغه های مردم است که پاسخ به آنها و محقق شدن آن، جز در گرو برنامه ریزی های پایدار و مدون به همت مسئولان نیست.
منبع: نادر نیوز