به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، وجیه الله جعفری در یک نشست خبری با اعلام اینکه در سال گذشته برنامه ریزی و تمرکز ما بر روی اکتشاف مواد معدنی فلزی بود گفت: ما در شش ماهه اول سال جدید نیز موضوع اکتشافات را پی گیری خواهیم کرد و درنیمه دوم سال منتظر به ثمر نشستن این تلاش ها هستیم.
وی افزود: بر طبق قانون ایجاد بسترهای لازم برای توسعه اکتشافات وظیفه دولت است اما این بدان معنی نیست که بخش خصوصی حق ورود نخواهد داشت و در همین راستا ما به دنبال ایجاد بسترهای لازم برای ورود بخش خصوصی هستیم.
جعفری از تغییر قانون «اصلاح قانون معادن» خبر داد و گفت: در این اصلاحات ما مجوز لازم را برای ورود افرادی که صلاحیت لازم را در حوزه اکتشاف دارا هستند صادر خواهیم کرد.
وی بر بهره برداری بهینه و صیانت از ذخایر و معادن تأکید کرد و گفت: برای دستیابی به این هدف از 25 هزار عضو کارشناس و متخصص سازمان نظام مهندسی معدن کمک می گیریم و این افراد در طراحی و اجرا فعال می شوند.
معاون امور معادن و صنایع معدنی افزود: طرحهای معدنی باید منطبق بر استخراج ، شرایط فنی و بازار فروش باشد.
جعفری همچنین به معادنی که فعال نیستند هشدار داد و گفت: صاحبان مجوز اکتشاف مهلت مشخصی دارند و اگر به تعهدات خود در مدت مقرر عمل نکنند مجوز آنها لغو خواهد شد.
معاون وزیر صنعت با اعلام اینکه تولید محصول نهایی و ایجاد ارزش افزوده از اولویت های وزارت صنعت و معدن است گفت: ما در برنامه پنجم توسعه تخفیف ویژه ای را برای فعالان و سرمایه گذارانی که ارزش افزوده ایجاد کنند اختصاص داده ایم.
وی همچنین از تعیین عوارض برای صادرات مواد معدنی دانه بندی شده خبر داد و گفت: سال گذشته این عوارض برای صادرات کنسانتره سنگ آهن در نظر گرفته شده بود.
جعفری افزود: در مجموع 7.5 درصد از مساحت کل کشور دارای مجوز معدنی از اکتشاف تا بهره بردرای هستند و 11 درصد از مساحت کشور مربوط به محیط های ممنوعه و محیط زیست و 20 درصد از مساحت نیز مربوط به محیط شهری و دهستان ها می شود.
معاون معدنی وزیر صنعت افزود: در فضای باقی مانده کشور امکان توسعه اکتشاف تا 40 درصد از مساحت کل کشور وجود دارد.
وی ادامه داد در ابتدای امسال بحث سهمیه بندی حوزه های اکتشافی در کشور مطرح شده و نهایتا این پهنه ها از طریق مزایده به افراد غیر دولتی برای انجام مطالعات پایه و کارهای اکتشافی واگذار می شود.
جعفری با بیان اینکه کشور ما دارای68 نوع مواد معدنی است افزود: هم اکنون امکان ارتقای این عدد به 80 نوع ماده معدنی میسر است.
جعفری گفت: درحال حاضر ذخیره مواد معدنی کشور 40 میلیارد تن می باشد که در سال گذشته میزان کل استخراج موا معدنی بیش از 190 میلیون تن بوده است.