به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، دکتر فاطمه نجات بخش در همایش "نقش تغذیه در سلامت از دیدگاه طب سنتی"، که در تالار رازی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، علت ایجاد اغلب بیماریها را تغذیه ناصحیح دانست و اظهار داشت: علت ایجاد اغلب بیماریها، رعایت نکردن آداب تغذیهای متناسب با فصل و شرایط زندگی و شغلی افراد است و پزشکان باید توجه داشته باشند که برای درمان بیمار ابتدا باید نحوه تغذیه او را تصحیح کنند.
وی ادامه داد: در کتب طب سنتی به ویژه کتب به جای مانده از محمدبن زکریا رازی همواره تاکید بر آن بود که طبیب باید تا آنجا که امکان دارد بیماری را با غذا درمان کند نه با دارو.
این متخصص طب سنتی ایرانی با طرح سوالی مبنی بر اینکه "چرا در درمان بیماران باید غذا را به دارو ترجیح داد؟"، پاسخ گفت: چهار دلیل عمده را میتوان برای این موضوع ذکر کرد، ابتدا اینکه داروها عمدتا با طبیعت بدن انسان در تضادند حال اینکه مصرف غذاها نیاز طبیعت بدن انسان هستند. از سوی دیگر استفاده از داروها ممکن است با عوارضی برای بیمار همراه باشد اما غذاها اغلب عوارضی برای انسان ندارد.
دکتر نجات بخش افزود: از دیگر مزیتهای استفاده از غذا به جای دارو این است که داروها شاید سوء مزاج را از بین ببرند اما حفظ اعتدال مزاج و تقویت طبیعت بدن را به همراه ندارند که باید دقت شود اگر از دارو استفاده شد در کنارش از غذای مناسب نیز بهره برده شود.
وی چهارمین مزیت غذا به دارو را جذب سریع غذا نسبت به دارو برشمرد و تصریح کرد: در شرایطی که به دلیل پیشرفت بیماری چارهای جز تجویز دارو برای بیمار وجود ندارد باید حتما در کنارش استفاده از غذاهای مناسب جهت بهبود بیماری نیز مدنظر باشد.
وی متذکر شد: قاعده کلی در تجویز مواد غذایی براین است که اگر طبیعت بیماری سرد بود مواد غذایی گرم باید برای بیمار تجویز کرد و اگر طبیعت بیماری گرم بود بلعکس، همچنین مرطوب بودن یا خشک بودن طبیعت بیماری فرد بسیار حائز اهمیت است و برای درمان باید غذاهای متضاد تجویز شود.
وی هضم مواد غذایی را در چهار مرحله هضم در معده، کبد، عروق و بافت دانست و عنوان کرد: برای یک هضم کامل که بتواند نیاز غذایی فرد را برطرف کند، انجام هضم چهارگانه الزامی است و اگر هر یک از این چهار هضم دچار اختلال شود میتواند بیماری را برای فرد به همراه داشته باشد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی با بیان این مطلب که "اگر طبیعت بدن انسان قوی باشد خود میتواند بیماری را درمان کند"، خاطرنشان کرد: در درمان بیماری، تقویت بیمار و عضو درگیر بسیار با اهمیت است موضوعی که اغلب پزشکان به آن توجه نمیکنند این است که در بسیاری از موارد پزشکان بیماری فرد را درمان اما قوت او را بهبود نمیبخشند که همین امر میتواند باعث بروز بیماری در آیندهای نزدیک برای فرد شود.
وی در ادامه به بیان مثالهایی از مواد غذایی که میتواند موجب تقویت قوای بدن شوند پرداخت و تصریح کرد: میوهها و مواد غذایی خوشبو همچون سیب هم فرح بخش و هم مقوی هستند همچنین در یک قاعده کلی غذاهای غلیظ نسبت به لطیف تر از خودشان اثر تقویت کنندگی بیشتری دارند و یا غذاهای خون ساز مانند گوشت بره و تخممرغ باعث تقویت قوای بدن فرد میشوند.
دکتر نجات بخش اظهار داشت: در مبحث آداب غذا خوردن دو مورد مهم عامل ایجاد بسیاری از بیماریها است، ابتدا غذا خوردن قبل از اینکه غذای قبلی از معده خارج شود یعنی باید توجه داشت که زمان غذا خوردن زمانی است که معده از غذا خالی باشد و دیگر رعایت نکردن ترتیب میل غذاها، بدین معنی که باید همیشه ابتدا غذ اهای لطیف میل شود و سپس غذاهای سنگین وغلیظ، به عنوان مثال ابتدا باید سوپ میل کرد، سپس غذای اصلی یا همیشه باید اول سالاد و بعد غذا را میل کرد.
منبع: ایسنا