اصغر پرتوی در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در زنجان، با اشاره به اینکه بیکفایتی اخوانالمسلمین به نفع البرادعی خواهد بود، بیان کرد: سیاستمداران مطرح دنیا همواره کشور مصر را در طبقهبندیهای خود به عنوان یک کشور وابسته به غرب و دارای فضای سیاسی بسته مطرح میکنند.
وی افزود: بیش از 150 سال پیش متفکرین اسلامی همچون جمالالدین اسد آبادی داشتن کشوری مستقل را در گروی بررسی دو موضوع مهم دانستند که یکی مبارزه با استبداد داخلی و دیگری مقابله با استعمار خارجی است.
این دکترای علوم سیاسی در ادامه به دلایل سرنگونی مرسی اشاره کرد و افزود: متاسفانه مرسی نتوانست به هیچ کدام از این دو مورد مهم سیاسی جامه عمل بپوشاند؛ چراکه هم مخالفان داخلی و هم خارجی وی بیش از پیش به ایفای نقش پرداخته و در نهایت با دخالت ارتش و نیروهای امنیتی دولت وی به صورت غیر قانونی منحل شد.
پرتویی ادامه داد: به نظر میرسد انقلاب مردم مصر که البته با تردید میتوان لقب «انقلاب» را به حرکت آنان اعطا کرد تا کنون بینتیجه بوده و به عقیده من دلیل این انحراف بزرگ از مسیر اصلی دخالت غرب بویژه ایالت متحد آمریکاست.
وی همچنین آینده مصر را حرکت به سوی لیبرالهای غربگرا پیشبینی کرد و گفت: وقتی آمریکا احساس کرد که نگه داشتن مهره سوختهای همچون حسنی مبارک هزینههای هنگفتی میخواهد، به ناچار خود را تابع انتخابات آزاد نشان داده و گزینه خود یعنی البرادعی را وارد میدان کرد؛ اما مرسی با اکثریت بسیار ضعیفی پیروز انتخابات معرفی شد.
این استاد دانشگاه افزود: یکی دیگر از ضعفهای اخوانالمسلمین این بود که به همکاری با ارتش و نیروهای امنیتی حسنی مبارک مشغول شده و فراموش کرد که همواره ارتش نقطه آغازین کودتاهای داخلی است.
پرتویی خاطرنشان کرد: لذا با ادامه بیکفایتیها و عدم وجود سازوکارهای لازم برای اداره کشور ملتهبی همچون مصر، باعت شد تا این کشور باز هم جولانگاه آمریکا و اسرائیل شود.
وی با بیان اینکه انقلاب مصر را نباید با انقلاب اسلامی ایران مقایسه کرد، افزود: انقلاب مردم ایران تکیه به رهبر مقتدر و دوراندیشی همچون امام خمینی(ره) داده بود که پیش از به پا خواستن همه سازوکارها برای دفاع از کشور اندیشیده شده بود.
این اتفاقات شوم هنوز تمرین دموکراسی است
این استاد دانشگاه با بیان اینکه مردم بیشتر کشورهای جهان در این برهه از زمان تمرین دموکراسی واقعی را انجام میدهند، گفت: متآسفانه بسیاری از کشورهای منطقه هنوز روشهای بازی دموکراتیک مصالحتآمیز را نیاموخته و نهایتا همه حرکتها و جنبشهای مردمی حذفی است.
پرتویی در قسمت دیگری از سخنان خود به شباهت بین مصر و دوران مشروطیت ایران اشاره کرد و افزود: مردم ایران در زمان مشروطیت به پا خواسته و خواستار آزادی شدند؛ اما وقتی دیدند که امنیت خود و کشور زیر سوال رفته است، بین آزادی و امنیت، آزادی را فدا کردند.
از آشوبهای مصر درس بگیریم
وی در پایان سخنان خود خطاب به دولتمردان و احزاب کشورهای اسلامی گفت: درسی که همه سیاستمداران از آشوبهای اخیر مصر میگیرند این است که در امر حکومت باید در وهله اول مستقل و معتدل عمل کرده و در عین حال گروههای مخالف نیز در کشور تحمل و هدایت شوند.