به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، بوداغی صبح امروز در همایش دختران آسمانی که در مجتمع عباسزادگان مشهد برگزار شد، بیان داشت: حجاب یک بحث فردی نیست؛ بلکه یک حکم اجتماعی است و تنها مختص به زنان نیست؛ چراکه هر دو جنس را در بر میگیرد، فقط هم در بحث پوشش صحبت نمیکند؛ بلکه در اخلاق و رفتار نیز متجلی میشود و به همین خاطر است که اثرات آن بر جامعه تأثیر میگذارد.
وی با اشاره به آیه «خذالعفو وامر بالعرف و اعرض عن الجاهلین»افزود: این آیه به پیامبر(ص) میگوید «با مردم مدارا کن و عذرشان را بپذیر و به نیکی دعوت کن و از جاهلان مباش» که مفسرین از این حدیث امام صادق (ع) که گفتند این آیه مهمترین آیه در مبحث عفاف است، این برداشت را کردند که در این آیه از سه قوه انسانی یعنی قوه عاقله، غضبیه و شهویه تشکیل شده است که هر کدام از اینها تعقلی جداگانه را در خود میطلبد.
مشاور حقوقی رئیس جمهور در تشریح این سه قوه گفت: قوه عاقله با حکمت و دانش پرورش می یابد که در آیه فوق عبارت وبالعرف به آن اشاره می کند؛ پس ما اول باید معرفت به نیکی و حکمت داشته باشیم و بعد به آنها عمل کنیم، درباره قوه غضبیه هم اینگونه است که وقتی انسان در مسیر کمال انسانی قرار بگیرد این قوه را هدایت و کنترل میکند و به مقام انسان شجاع نائل میشود.
بوداغی قوه شهویه را هم بین انسان و سایر موجودات زنده مشترک دانست و گفت: برای اینکه قوه شهویه در مسیر کامل انسانی قرار بگیرد راهی را که اخلاقیون پیشنهاد میکنند ریاضت نفس است؛ ولی اسلام ما میگوید به ریاضت احتیاجی نیست، بلکه این قوه باید تربیت و کنترل شود.
وی تنها راه مقابله با شهوات را عفت و پاکدامنی بیان کرد و افزود: در مقابل شهوات باید عفت و پاکدامنی پیشه کرد و خذالعفو در آیه گفته شده یعنی همین که عفت را پیشه کنیم، به خاطر همین است که این آیه جامعترین درسهای اخلاقی را در خود دارد و توصیه میکند حجاب و عفت در جامعه امر شود.
مشاور حقوقی رئیس جمهور با بیان اینکه اوامر قرآنی دلالت در وجود میکنند، گفت: ما معتقدیم آنچه که در قرآن به آن امر شده است انجامش واجب است و از آنجا که به عفت امر شدهایم باید عفت پیشه کنیم، عفت یعنی خویشتنداری کردن؛ همه از زیبایی خوششان میآید؛ ولی بعضی جاها انسان باید ترمز و حثیت انسانی خویش را حفظ کند.
بوداغی مدل پوشش زن را متفاوت از مرد دانست و افزود: مدل پوششی زن و مرد متناسب با نقشهای آنان در عالم خلقت و متفاوت از همدیگر است، زنان چون زیباترند پوششان باید جدیتر باشد؛ اگر قرار بود زن در خانه بماند حجاب مفهوم به این گستردگی نداشت، مقدمه حضور فعال و دور از آسیب برای زن داشتن حجاب اوست.
وی به اهداف خداوند از تعیین حکم حجاب هم نگاهی داشت و تصریح کرد: خداوند در حکم حجاب سه هدف برای انسان قائل شده است؛ یکی اینکه در زندگی اجتماعی انسانها با حجاب به فضیلت شناخته شوند و بهتر بتوانند به ماهیت انسانی یکدیگر پی ببرند.
مشاور حقوقی رئیس جمهور افزود: دلیل دیگر قرآن برای حجاب کاهش آسیبهای اجتماعی از طریق حجاب است که می تواند شمار جرایم زیادی را که مربوط به قوه شهویه است را کاهش دهد، ما جرایم زیادی داریم که آغازش با نگاه، رفتار و پوشش حرام است.
بوداغی حجاب را یک حق برای زن دانست و گفت: حجاب یک حق است، حجاب در طول تاریخ اسلام یک مبارزه بوده است، در لبنان زنانی که دوش به دوش برادران حزبالله میجنگند حجاب را لباس مبارزه و وسیلهای برای احقاق آزادی میدانند.
ما باید عقاید را برای جوانان به وسیله کار فرهنگی درونی کنیم
وی درونی شدن اعتقادات را بهترین راه حفظ شدن جوانان از آسیبهای اجتماعی دانست و افزود: جوانان اگر افکاری نداشته باشند که آنان را به حجاب معتقد کند، نمیتوانند پوشش داشته باشند و زمانی که این اعتقاد شکل گرفت به هیچ وجه از آن دست برنمیدارند، تفکیک جنسیتی آسانترین کاری است که میتوانیم انجام دهیم؛ ولی باید طوری جوانانمان را تربیت کنیم که به هیچوجه از اعتقادات و حجابشان نگذرند، خواه در ایران باشند و یا در بلاد سرخ.
مشاور حقوقی رئیس جمهور ادامه داد: حجاب وقتی درونی شد دیگر به محیط بستگی ندارد، کاستی جامعه ما تبلیغ کم در باورهای دینی است، ما باید کمک کنیم حجاب و عفاف درونی شود؛ دخترانی که به این باور قلبی رسیدهاند که حجاب برایشان مفید است تحت هیچ شرایطی آن را کنار نمیگذارند.
کار فرهنگی یک جریان مداوم است
بوداغی با اشاره به اینکه کار فرهنگی فقط برگزاری همایش نیست، گفت: کار فرهنگی یک گفتوگوی پیوسته بین کسانی است که به یک اعتقاد درست رسیدهاند و کسانی که به این اعتقاد نرسیدهاند، مسئولیت کسانی که معرفت حقیقی نسبت به حجاب را دریافتهاند این است که کار فرهنگی انجام دهند، کار فرهنگی هم فقط برگزاری همایش نیست؛ بلکه ما باید خروجی داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه افراد زیادی برای اشخاص باحجاب احترام قائلند، تصریح کرد: ما در کشور خودمان غرق در نعمت هستیم؛ ولی اگر از کشور خارج شویم و در محافل خارج از کشور قرار بگیریم میبینم که دیگران با چه احترامی به ما به خاطر پوششمان نگاه میکنند و این احترام به خاطر این است که افراد باحجاب به آزادی معنوی و ارزشمندی وجود دست پیدا کردهاند و از منیت و زیباییخواهی و عرضه زیباییهای خود گذشتهاند.
مشاور حقوقی رئیس جمهور در پایان حجاب را حافظ بنیان خانوادهها دانست و خاطرنشان کرد: حجاب محبت خداوند به زن است؛ او می خواهد زن مسلمان از آزارهای اجتماعی دور نگه داشته شود؛ چراکه به وسیله حجاب است که زن از آزار و اذیت مصون می شود، مرد خودش را کنترل می کند، آسیبهای اجتماعی کاهش پیدا کرده و بنیان خانواده حفظ میشود.