گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ روز گذشته سرانجام بعد از چهار روز جلسه رای اعتماد به کابینه حسن روحانی به پایان رسید و در این بین تمامی وزاری اقتصادی که رئیس جمهور به مجلس معرفی کرده بود رای اعتماد گرفتند.
وزارتخانههای نفت، اقتصاد، نیرو، کشاورزی، راه و شهرسازی و کار و امور اجتماعی وزارتخانه هایی هستند که به نوعی تیم اقتصادی روحانی را تشکیل می دهند.
در این گزارش نگاهی اجمالی به سابقه و فعالیت وزرای اقتصادی رای اعتماد گرفته از مجلس می اندازیم.
طیبنیا؛ وزیر اقتصاد
علی طیب نیا بیشترین رای را در مجلس کسب کرد. وی با 274 رای موافق رای اعتماد گرفت و وزیر اقتصاد شد.
دکتر علی طیب نیا روز 16 فروردین سال 1339 در خانوادهای متدین در اصفهان به دنیا آمد. وی پیش از انقلاب اسلامی و از سنین نوجوانی به عنوان سخنران مجالس مذهبی و فعال سیاسی علیه رژیم پهلوی در میان مردم اصفهان شهرت داشت.
طیب نیا، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد اجتماعی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران است. طیبنیا یک سال از دوره دکترای خود را در مدرسه اقتصاد لندن گذراند و در سال 72 دکتری تخصصی خود را با عنوان رساله «تورم ساختاری در ایران» از دانشگاه تهران دریافت کرد.
طیبنیا دبیری کمیسیون اقتصادی هیات دولت در دولتهای پنجم تا هشتم، معاونت طرح و بررسی نهاد ریاستجمهوری با سابقه حضور چهار ساله، معاونت اقتصادی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور در سالهای 84 و 85، عضویت در شورای پول و اعتبار در سالهای 81 تا 88، معاونت هماهنگی و امور فنی و اقتصادی نهاد ریاستجمهوری و عضویت در شورای پژوهشی سازمان امور مالیاتی کشور را بر عهده داشته است.
از طیب نیا به عنوان متخصص مهار تورم نام برده می شود.
زنگنه؛ وزیر نفت
بیژن نامدار زنگنه از وزرای بود که اگر چه رای اعتماد بهارستان نشینان را کسب کرد اما این رای اعتماد قاطعانه نبود. نمایندگان مجلس با 164 رای موافق زنگنه را وزیر نفت کردند.
زنگنه از وزرایی بود که حاشیه هایی فراوانی در هنگام بررسی صلاحیتش در مجلس در اطراف او بود. از قرارداد کرسنت و استاتاویل گرفته تا خام فروشی در دوران وزارت سابقش.
در نهایت اینکه زنگنه که برای هفتمین بار رای اعتماد مجلسیان را گرفت، زاده کرمانشاه است و با 62 سال سن 22 سال سابقه وزارت دارد، اولین وزیر جهادسازندگی است و در دولت سازندگی وزیر نیرو شد و در دولت اصلاحات وزارت نفت را مدیریت کرد.
وی از سال 1356 به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی مشغول به فعالیت شد و سال 1385 با همین عنوان بازنشسته شد.
زنگنه از سال1359 تا 1361 معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را به عهده داشت و در آبان ماه سال 1361 بنا به دعوت برادران جهادسازندگی به عضویت شورای مرکزی این نهاد درآمد.
وی در سال 1362 به عنوان نخستین وزیر جهاد سازندگی از مجلس اول رای اعتماد گرفت و تا اواسط سال 1367 عهدهدار این مسئولیت بود .همچنین در شهریور سال 1367 و در شرایطی که صنعت آب و برق به دلیل خسارتهای ناشی از جنگ تحمیلی در وضعیت بسیار نابسامانی بود، به عنوان وزیر نیرو از مجلس رای اعتماد گرفت.
زنگنه سپس در سال 1368 در نخستین دولت آیتالله هاشمی رفسنجانی با رای اعتماد مجدد مجلس در این مسئولیت ابقا شد و تا نیمه سال 1376 عهدهدار این مسئولیت بود.
وی در سال 1376 در دوره ریاست جمهوری سید محمد خاتمی برای صدارت در وزارت نفت انتخاب شد و مدت 8 سال نیز عهدهدار این مسئولیت بود.
علاوه برمسئولیتهای اجرایی فوق، مهندس زنگنه از سال 1362 تا 1384 عضویت شورای اقتصاد و از سال 1375 تا 1390 عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام را دارا بودهاند.
چیتچیان؛ وزیر نیرو
حمید چیت چیان دومین وزیر کابینه روحانی بود که رای بالایی را از بهارستان نشینان اخذ کرد. وی با 272 رای موافق وزیر نیرو دولت یازدهم شد.
چیت چیان متولد سال 1336 شهر تبریز، فعالیت اجرایی خود را با حضور در جهاد سازندگی استان آذربایجان شرقی در سن 22 سالگی آغاز کرد.
وی نخست فرمانده اطلاعات سپاه پاسداران در تبریز بود.
چیتچیان در انتخابات دوره سوم مجلس شورای اسلامی به مجلس راه یافت و در دولت احمدینژاد به پست قائم مقام و مشاور عالی وزارت نیرو رسید.
او همچنین معاون اسبق برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو و عضو سابق هیئتمدیره شرکت توانیر و سازمان برق بوده است.
چیت چیان در حوزه آب و برق در تاسیس و پایه گذاری موسسه تحقیقات و آموزش مدیریت وزارت نیرو، مرکز مطالعات انرژی ایران، سازمان انرژیهای نو ایران (سانا)، سازمان بهره وری انرژی ایران (سابا)، مرکز اطلاعات انرژی ایران و آزمایشگاه ملی صرفه جوئی انرژی ایران نقش آفرین بوده است.
وی همچنین در ایجاد مرکز آموزش بهینه سازی مصرف انرژی بخش صنعت ( تبریز)، مجری طرح اولین پروژه CHP کشور (در نیروگاه کیش)، مجری طرح اولین پروژه توربو اکسپندر در کشور (در نیروگاه های رامین و نکا)، مجری طرح اولین پروژه زمین گرمائی کشور (سبلان)، مجری طرح طراحی، ساخت و راه اندازی اولین توربین بادی کشور (با ظرفیت 660 کیلووات)، مدیر پروژه طراحی و ساخت توربین بادی 2 مگاواتی در پژوهشگاه نیرو، مجری طرح صرفه جوئی انرژی، مجری طرح انرژی های نو، هدایت پروژه تدوین سند چشم انداز و برنامه راهبردی وزارت نیرو و انتشار ترازنامه های انرژی کشور (ملی و استانی) نقش فعال داشته است.
حجتی؛ وزیر کشاورزی
محمود حجتی با 177 رای موافق نمایندگان مجلس به عنوان وزیر جهاد کشاورزی رای اعتماد گرفت.
محمود حجتی فرزند حاج شیخ غلامرضا حجتی از روحانیون برجسته نجف آباد در سال 1334 در شهر نجف آباد اصفهان چشم به جهان گشود.
وی تحصیلات خود را تا اخذ مدرک دیپلم در نجف آباد طی کرد و سپس وارد دانشگاه صنعتی اصفهان شد و در رشته مهندسی عمران موفق به اخذ مدرک لیسانس شد.
با پیروزی انقلاب اسلامی وارد نهاد جهاد سازندگی کشور شد و پس از آن به عنوان استاندار سیستان و بلوچستان خدمت کرد.
حجتی در دوره اول ریاست جمهوری خاتمی به عنوان وزیر راه و ترابری و دوره دوم وی به عنوان وزیر جهاد کشاورزی از مجلس رای اعتماد گرفت و تا پایان دولت خاتمی انجام وظیفه کرد.
ربیعی؛ وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی
علی ربیعی با 163 رای موافق نمایندگان مجلس رای اعتماد گرفت.
وی متولد 1334 در جنوب شهر تهران و در محله جوادیه و از یک خانواده کارگری است.
ربیعی حضور در سپاه پاسداران با سابقه 65 ماه جبهه در دوران جنگ تحمیلی و پس از آن حضور در وزارت اطلاعات با فرمان بنیانگدار انقلاب را در پرونده خود دارد.
ربیعی تصدی یکی از معاونتهای وزارت اطلاعات و عضویت در شورای عالی امنیت ملی را در کارنامه خود دارد. ربیعی از موسسان روزنامه کار و کارگر است.
همچنین در سالهای اول انقلاب وی عضو شاخه کارگری حزب جمهوری اسلامی و عضو کمیسیون تدوین قانون کار در دهه شصت و عضو شورای مرکزی خانه کارگر از بدو تاسیس تا امروز میباشد.
وی مشاور اجتماعی سید محمد خاتمی در دوره 8 ساله ریاست جمهوری وی بودهاست.
ربیعی همچنین در زمان تصدی دبیر شورای عالی امنیت ملی توسط حجتالسلام و المسلمین حسن روحانی مسوول اجرایی دبیرخانه و ریاست کمیته سیاستگذاری تبلیغات و کمیته امنیت داخلی شورای عالی امنیت ملی را عهده دار بود.
آخوندی؛ وزیر راه و شهرسازی
عباس آخوندی با 159 رای موافق توانست رای اعتماد مجلس را اخذ کند.
آخوندی در سال 1336 در خانواده ای روحانی در شهر نجف اشرف دیده به جهان گشود.
وی مدرک کارشناسی ارشد مهندسی راه و ساختمان خود را از دانشگاه تهران دریافت و پس از آن به انگلستان رفت و در کالج رویال هالووی لندن، در رشته اقتصاد سیاسی به ادامه تحصیل پرداخت و موفق شد مدرک دکترای خود را دریافت کند.
آخوندی مرداد سال 1361 به عنوان معاون سیاسی وزیر وقت کشور (حجت الاسلام ناطق نوری) انتخاب شد و در دولت دوم آیت الله هاشمی رفسنجانی نیز به عنوان وزیر مسکن و شهرسازی فعالیت کرده است.
وی در شکل گیری و تاسیس جهادسازندگی نقش موثری داشت و از سوی شهید دکتر بهشتی در اولین شورای مرکزی جهاد سازندگی به عنوان عضو شورا انتخاب شد.
آخوندی در سال 1376 نماینده ویژه رییس جمهور وقت برای اجرای طرح احداث سالن بزرگ همایشهای بینالمللی جمهوری اسلامی ایران بوده است.