گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ با پررنگ شدن احتمال حمله نظامی به سوریه در 48 ساعت گذشته، بازارهای مختلف منطقه و جهان از این خبر تاثیر پذیرفته اند و فضای سنگینی شکل گرفته است.
صاحبان سرمایه که نگران کاهش ارزش دارایی هایشان هستند به فکر خروج از بازارها و یا انتقال سرمایه هایشان به جایی مطمئن تر افتاده اند.
پیش تر ایالات متحده اعلام کرده بود که استفاده اسد از سلاح شیمیایی خط قرمز آنها است و در آن صورت وارد عمل می شوند و مداخله نظامی می کنند.
حمله شیمیایی اخیر این بهانه را به دست آنها داد تا زمزمه جنگ را بر سر زبان ها بیندازند. در حالی که وقتی اسد در موقعیت برتر نظامی قرار دارد دلیلی برای استفاده از سلاح شیمیایی ندارد.
در هر صورت اعلام مواضع غربی ها از جمله آمریکا و اروپا و همچنین زمینه چینی رژیم صهیونیستی و حمایت های همه جانبه برخی کشورهای عربی، خبر از جدی تر شدن تهدید نظامی سوریه دارد.
نخستین بازاری که به این اخبار واکنش نشان داده بازارهای سرمایه در سراسر جهان بود. خصوصا بورس های منطقه خاور میانه که با افت شدید ارزش سهام شرکت ها روبرو شدند.
شاخص کل بورس عربستان به عنوان بزرگترین بازار بورس در کشورهای عربی با 3.93 درصد کاهش یکی از بدترین روزهای خودش را گذراند.
همچنین بورس دوبی با 7 درصد کاهش ارزش بیشترین میزان افت قیمت را در میان کشورهای عربی داشت. بورس کویت نیز کاهش 6 درصدی را تجربه کرد.
همچنین بازارهای بورس اروپایی نیز در این بین دستخوش تحولی منفی شده اند. شاخص سهام در بازار بورس فرانکفورت تا ظهر روز سه شنبه 1.51 درصد افت داشته است. این افت در بازار بورس لندن 0.64 درصد و در بازار بورس پاریس 1.5 درصد گزارش شده است.
بر همین اساس در معاملات امروز بورس توکیو، ارزش شاخص نیکی 2/32 درصد کاهش یافت .
افزون بر این ،در ساعت 3 و 30 دقیقه امروز به وقت گرینویچ ارزش شاخص اس.ایکس.200 SX200 در بورس سیدنی 1/16 درصد، ارزش شاخص کاسپی Kospi در بورس توکیو 0/95 درصد و شاخص سهام بورس هنگ کنگ 1/36 درصد کاهش یافت اما ارزش شاخص بورس شانگهای تغییری نکرد.
در این میان بورس توکیو بیشتر از بورسهای دیگر آسیا تحت تاثیر قرار میگیرد زیرا در مواقع دشوار، سرمایه گذاران از ین (واحد پول ژاپن) به عنوان «ارز جایگزین» استفاده میکنند و این افزایش تقاضا سبب افزایش ارزش ین میشود . افزایش ارزش ین به طور معمول سبب فلج شدن فعالیت شرکتهای صادر کننده ژاپنی میشود زیرا درآمد آنها در خارج کاهش مییابد و این وضعیت عامل مضاعفی برای کاهش ارزش بورس توکیو میشود.
بازار نفت نیز از این فضا بی تاثیر نماند و قیمت نفت علاوه بر بازارهای آسیایی در بازارهای جهانی نیز افزایش قابل توجهی داشته است و سرمایه گذاران و فعالان بازار نفت نیز به همین دلیل با قیمت های بالاتری نفت را خرید و فروش می کنند.
روز گذشته در بازار جهانی قیمت هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال با 4 دلار افزایش به 114 دلار و 10 سنت رسید. نفت سبک آمریکا نیز با 2 دلار و 30 سنت افزایش به 108 دلار و 20 سنت رسید. کارشناسان پیش بینی می کنند در صورت حمله به سوریه قیمت نفت با افزایش شدیدتری مواجه شود.
بازار فلزات نیز از تنش های سوریه بی نصیب نماند و شاهد تغییرات شدید قیمت بود به طوری که قیمت فلزات گرانبها که با افزایش رشد اقتصادی جهان رو به افول بودند با سرعت افزایش می یابد و فلزات دیگر روند نزولی دارند.
هر اونس طلا که تا روزهای گذشته در کانال 1300 دلاری معامله می شد با رشد قابل توجه و ورود به کانال 1400 دلاری اکنونی شیب تندی در افزایش قیمت دارد و در آستانه قیمت 1430 دلار در هر اونس قرار گرفته است.
در ادامه کاهش قیمت فلزات، قیمت مس در معاملات الکترونیکی بورس فلزات لندن کاهش یافته و با افت 0.7 درصدی به 7309 دلار رسیده است. بورس فلزات لندن دیروز به دلیل تعطیلات رسمی بسته بود.
در امریکا، تقاضا برای کالاهای بادوام نسبت به ماه قبل 7.3 درصد کاهش یافته که بیش از دو برابر پیش بینی ها است.
در بازار داخلی نیز قیمت دلار و طلا رو به افزایش است و تا این لحظه بورس اوراق بهادار تهران بیش از 100 واحد افت کرده است.