به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، احمد توکلی دقایقی پیش در همایش اقتصاد خانواده در فرهنگ رضوی با بیان اینکه دولت جدید باید با استفاده از تجربیات گذشت وضع امروز را تغییر دهد، بیان داشت: نکته نگران کننده در طول دولت های گذشته این است که مدل اقتصادی مورد حمایت بانک جهانی را دنبال می کردند که می گوید تو رشد را تعقیب کن همه چیز درست می شود، یعنی وعده سرخرمن می دهند.
نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه 24 سال است که این مدل را اجرا می کنیم؛ ولی جواب نگرفته ایم، تصریح کرد: در این مدت نه رشد مداوم داشته ایم و نه اهداف عدالت خواهانه اسلام را به دست آوردیم، موضع رهبر انقلاب مبنی بر توأم بودن رشد و عدالت را هم امروز علم تأیید کرده است.
توکلی با اشاره به تعریف مقام معظم رهبری از اقتصاد مقاومتی بیان داشت: پیش فرض اقتصاد مقاومتی وجود دشمنی است که می خواهد مانع از کار صحیح ما شود، ما نه تنها برای رسیدن به اهدافمان رقیب داریم؛ بلکه مانع هم وجود دارد.
وی با بیان اینکه افزایش ثروت ملی و عدالت اجتماعی دو پایه اقتصاد مقاومتی است، در تشریح وضعیت کنونی اقتصاد کشور گفت: اقتصاد کشور از نظر رشد و شکوفایی شاخص ها خوب نیستند، رشد تولید ناخالص ملی منفی است؛ اما این روند منفی 5.6 که اعلام کرده اند را من نتوانستم پیدا کنم، با این حال در مقایسه های ملی رشد منفی فاجعه است.
نماینده مردم تهران در مجلس با اشاره به آمارهای صندوق بین المللی پول و صحت آنها بیان داشت: این صندوق طبق قراردادی که با هر کشوری دارد پس از مشورت با مقامات آن کشور و قبول کشور ذی ربط آمار اقتصادی را منتشر میکند، دشمنی آنها در اینجا نیست چون اعتبار علمی شان را زیر سوال میبرد.
توکلی ادامه داد: وابستگی به نفت و تکیه بر ارز نفتی در این سالها زیاد شده، بودجه نیز تورم زا بود و نحوه تصمیم گیری در بخش عمرانی نیز غیرقانونی است.
وی کسری بودجه غیرنفتی را نگران کننده دانست و در بیان وابستگی نفت به سالهای مختلف گفت: در دوره اصلاحات سالانه 364 دلار به هر ایرانی داده میشد؛ اما در هشت سال اخیر سالانه به ازای هر ایرانی 890 دلار داده میشود.
نماینده مردم تهران در مجلس افزود: در پایان سال 91 بخش دولتی حداقل 278 هزار تومان به نظام بانکی بدهی داشت، در حالی که برای بخش عمده آن مجوزی نداشتند.
توکلی بیان داشت: دوره 81 تا 91 در قوانین بودجه پیش بینی شده بود که 5540 طرح عمرانی به بهره برداری برسد که تنها حدود 1400 طرح پایان یافت.
وی با اشاره به الزامات تحقق اقتصاد مقاومتی از منظر رهبر انقلاب تذبذب در سیاست ها را یکی از موانع اقتصاد مقاومتی دانست و تصریح کرد: در نظام ارزی این ثبات را رعایت نکردیم؛ طی 15 ماه از آذر 90 تا بهمن 91 پول ملی دو سوم ارزش خود را از دست داد.
نماینده مردم تهران در مجلس بیان داشت: طی این مدت مدام بخشنامه می دادند که همین ها باعث عدم ثبات میشد.
توکلی ضرر نوسانات ارز را بیشتر از گرانی ارز دانست و تصریح کرد: نتیجه نوسانات این میشد که عده ای منتفع میشوند و عدهای بسیار متضرر میشود و سفته بازی نیز زیاد میشود.
وی افزود: 27 میلیاردی که دولت مدعی است ارز را به قیمت مرجع فروخته حدود 16 هزار میلیارد تومان به جیب افراد سودجو برده است.
نماینده مردم تهران در مجلس در خصوص نرخ تورم بیان داشت: تیرماه 92 نرخ تورم نقطه به نقطه 44 درصد بود که در گروه خوراکی این رقم 58.1 است که بیشترین فشار را بر مستضعفان وارد می کند.
توکلی افزود: همیشه نرخ تورمی که فقرا با آن روبه رو هستند بیشتر از مقدار متوسط است و اغنیا نیز با رقم کمتری از تورم روبه رو هستند.
وی با بیان اینکه فشار تورم بیشتر بر فقراست تا اغنیا، ادامه داد: تورم با شکوفایی تولید و توزیع عاقلانه ثروت همراه نیست.
نماینده مردم تهران در مجلس در خصوص فقر و نابرابری درآمد در سالهای گذشته بیان داشت: شاخصها در این مسئله تغییر مثبت را نشان میدهند که جای امیدواری است یعنی در سال های 80 اغنیا 14 برابر فقرا به طور متوسط هزینه می کردند؛ اما در 9 ماه سال 91 این عدد به 10 رسیده است.
توکلی با اشاره به شرایط اقتصادی کشور بیان داشت: فقرا که عمدتا پس انداز پولی دارند، در این شرایط فقیرتر میشوند و آنها که مستقلات دارند، رشد میکنند.
تصریح کرد: مطالعات نشان میدهد دهک های اول و آخر در سال اول اجرای هدفمندی بهبود داشته و وضعیت دهکهای میانی تخریب شده است.
نماینده مردم تهران در مجلس با تأکید بر اینکه کمیت رشد مهم است و به همان میزان کیفیت نیز اهمیت دارد، تصریح کرد: اگر رشد نخواهد به بهبود سطح رفاه همه منجر شود چه فایدهای دارد؟
توکلی با تأکید بر اینکه دولت جدید با استفاده از تجربیات گذشته و روش های بهتر باید وضع امروز را بهبود ببخشد، گفت: گفتن از حل مشکلات در دو سال خیلی مشکل است، موضوع قانون بودجه باید طوری تنظیم شود که پروژه های عمرانی اولویت بندی شوند؛ اگر در این فاصله به داد مردم فقیر نرسیم ظلم بزرگی کردهایم.
وی بیان داشت: حرف زدن برای مسئولان خوب نیست؛ بلکه باید عمل کنند، ایجاد ثبات در بازار نخستین وظیفه مسئولان است.
نماینده مردم تهران در مجلس در ادامه توصیه های خود به دولت گفت: تصمیم های غیرکارشناسی باید حذف شود و باید جلوی فساد در هر شکل و هر سطحی که است، گرفته شود.